Copii & adolescențiDe ce este copilul mereu obosit și lipsit de energie? Vezi ce...

De ce este copilul mereu obosit și lipsit de energie? Vezi ce afecțiuni arată această stare

Copilul pare mereu obosit, epuizat, lipsit de vitalitatea si energia specifica varstei sale? Va ingrijoreaza faptul ca il vedeti zi de zi lenevind in pat sau in fata televizorului si a computerului, fara vointa si energia de a face altceva? Vi se pare ca nu mai este interesat nici macar de activitati ce ii placeau? Pare constant obosit si apatic?

Se pare ca epuizarea la copil devine o problema din ce in ce mai frecventa: medicii pediatri au din ce in ce mai des mici pacienti care se plang de oboseala (sau ai caror parinti sunt ingrijorati de oboseala sa). De ce ar fi un copil obosit? Cand va amintiti de copilaria voastra, de cata energie si vitalitate aveati pe acea vreme, vi se pare inexplicabila epuizarea si apatia copilului. Cand erati copii, nu stateati locului deloc, gaseati mereu cate ceva interesant de facut si in nici un caz nu preferati sa leneviti in pat in loc sa iesiti la joaca! Ce se intampla astazi diferit, de ce copilul pare atat de des obosit si lipsit de vitalitate?

De ce este copilul obosit

Parintii isi fac deseori griji crezand ca starea de oboseala a copilului este cauzata de o afectiune medicala. Desi exista si astfel de cazuri – in care epuizarea este cauzata de o conditie medicala – nu acesta este motivul cel mai frecvent. Insa atunci cand cel mic este constant lipsit de energie si de interes pentru activitati fizice placute, este recomandat sa mergeti la un consult medical. Printre afectiunile ce pot cauza oboseala la copil se numara infectiile de tipul hepatitei, pneumoniei sau tuberculozei. Si astmul sau unele tulburari hormonale pot fi suspecti, insa realitatea arata ca oboseala este cel mai des cauzata de alti factori.

Somnul insuficient este cea mai frecventa cauza pentru oboseala copilului. Cand copilul nu beneficiaza de somn suficient el va fi epuizat, inactiv, apatic, lipsit de energie si interes, cu probleme de atentie. Copiii au nevoie de mai multe ore de somn decat adultii (pana la 12 ani de 10-11 ore, dupa 12 ani, de 9-10 ore de somn). Insa a un astfel de program de somn este deseori dificil de respectat: copilul se trezeste devreme pentru a ajunge la scoala; dupa aceea, temele, joaca, televizorul si calculatorul il tin treaz pana la ore tarzii din noapte.

Exista si probleme cu somnul de tipul cosmarurilor sau a trezirilor frecvente in timpul noptii, destul de comune in randul copiilor, care il impiedica sa beneficieze de odihna atat de necesara. Un program cat mai strict si regulat de somn este prima masura de luat atunci cand parintii se ingrijoreaza de epuizarea copilului (cu atentia acordata rutinei inaintea culcarii – este de preferat sa se inchida televizoarele si computerele inaintea orei de culcare).

obosit

Suprasolicitarea. Viata in ziua de azi nu este usoara nici macar pentru copii. Daca altadata scoala, temele si joaca erau preocuparile de baza ale unui copil, astazi exista mai multe responsabilitati la scoala, mai multe activitati dupa scoala. Parintii doresc sa ii stimuleze dezvoltarea si sa il mentina ocupat – insa uneori exagereaza, implicand un copil in prea multe activitati (cursuri, sporturi, meditatii). Si timpul ramas este dedicat televizorului si computerului – cat ramane pentru relaxare si odihna?

Sedentarismul. Pe de alta parte, copilul poate fi obosit si inactiv din cauza vietii sale sedentare. Fara activitate fizica el va fi golit de energie si vitalitate. O viata sedentara si o alimentatie dezechilibrata pot face un copil sa se simta epuizat. Astazi, vedem copii chiar si in parcul de joaca stand pe banci cu nasul in telefoanele mobile! Lipsa de activitate fizica, statul in fata TV-ului si a PC-ului nasc o stare de apatie si inactivitate generalizata (si chiar daca nu depune un efort considerabil, il obosesc peste masura).

Stresul. Un copil nu are de ce sa fie stresat, nu-i asa? Nu se confrunta cu realele probleme ale adultului! Gresit – o problema a copilului poate fi la fel de serioasa ca si una a adultului; si il poate afecta considerabil. Fie ca este vorba de probleme la scoala, probleme cu prietenii si colegii, probleme in familie, o schimbare majora in viata sa, copilul poate suferi de stres considerabil. Iar un efect major al stresului este o stare de oboseala permanenta, de epuizare fizica si emotionala, de lipsa de interes si dificultati de atentie.

Un copil stresat va dormi prost, se va trezi cu greu dimineata si va fi lipsit de energie si incapabil sa isi mentina atentia intreaga zi. Deseori, o stare generala de stres provoaca si alte simptome: de alimentatie (lipsa poftei de mancare sau mancatul excesiv) si dureri (de cap, de burta).

In concluzie, rareori oboseala copilului este cauzata de o problema medicala: somnul insuficient, suprasolicitarea, viata sedentara si stresul sunt factorii care fac un copil ce ar trebui sa debordeze de energie si vitalitate sa ajunga apatic si inactiv.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.