De ce este bine ca orice copil să aibă un hobby și la ce îl ajută aceste activități?

0
685
Hobby-ul copilului
Hobby-ul copilului

Copilul tău are un hobby? Este pasionat și interesat de o activitate recreațională care îl relaxează? Dacă scoatem de pe listă jocul pe PC sau statul la TV, puteți rămâne uimiți de faptul că mulți copii astăzi nu au hobby-uri. Este foarte important ca părinții să încurajeze și să stimuleze copilul să încerce cât mai multe activități recreaționale, până ce cel mic își va descoperi o pasiune.

Nu contează dacă unui copil îi place să deseneze, să citească, să danseze, să asculte și cânte muzică, să colecționeze diverse obiecte, să facă sport sau alte activități în aer liber, să construiască diverse modele, să joace jocuri (nu doar pe PC!), să facă fotografii. Orice hobby care îl interesează este bun, nu are rost ca părinte să impui unul care ți se pare mai bun. Cel mai important este ca un copil să aibă un hobby și să-l facă cu plăcere.

De ce este bine ca orice copil să aibă un hobby?

Pasiunile te reprezintă. În formarea propriei identități, interesele și activitățile ce îți plac joacă un rol important. Cum se descrie o persoană? Prin carieră, relațiile de familie și prin pasiunile sale. Un copil, prin vârstă, clasa în care este și hobby-uri! Scoți din ecuație hobby-ul și ce rămâne? Fiecare copil își creează propria identitate bazându-se pe ceea ce îi place, acelea sunt lucrurile ce îl reprezintă pe moment.

Hobby-urile copilului îi oferă satisfacție și încredere în sine. A descoperi o activitate care îți place și la care ești bun este esențial pentru dezvoltarea imaginii de sine a unui copil. A vedea că se pricepe la ceva, a lucra în realizarea a ceva sunt lucruri prin care copilul învață și dobândește încredere în abilitățile sale.

Hobby-urile stimulează dezvoltarea personală a copilului. Un hobby are avantaje la nivel fizic și psihic (nu contează care este hobby-ul, plăcerea și relaxarea au beneficii și fizice și psihice, contribuie la bunăstarea generală a persoanei). Încercând activități variate până ce își descoperă pasiunea, copilul învață multe lucruri despre sine și despre lume în general.

Hobby-urile feresc copilul de plictiseală. Un fapt important, căci ce va face un copil plictisit? Va deschide PC-ul sau TV-ul. Deși și acestea din urmă pot fi activități relaxante, se știe cât de negativă poate fi petrecerea unui timp prea extins cu aceste ocupații sedentare, care uneori nu stimulează copilul, ci îi induc o stare de pasivitate fizică și intelectuală. Timpul unui copil în fața ecranelor trebuie limitat.

Hobby-urile contribuie la dezvoltarea abilităților copilului, fie că este vorba de abilități fizice sau intelectuale. Un hobby este mereu stimulator și energizant și te împinge să fii mai bun în ceea ce faci.

Hobby-urile dezvoltă deseori sociabilitatea. Un copil cu un hobby va cunoaște alții care îi împărtășesc acel interes și astfel va crea noi relații sociale, ceea ce este extrem de util.

Hobby-urile combat stresul și anxietatea. Iată poate unul dintre cele mai importante motive pentru care orice copil ar trebui să își găsească o pasiune, un interes. Astăzi stresul și anxietatea, chiar și depresia sunt factori de risc chiar și în cazul copiilor de vârste mici. O activitate plăcută va relaxa și va combate emoții negative, dând o stare de bine.

Orice copil ar trebui să aibă un hobby, deoarece orice copil simte nevoia să fie bun la ceva. După cum s-a spus, mai puțin contează ce activitate este aleasă de către copil, contează doar să fie una plăcută și de care cel mic este interesat. Însă părintele trebuie să joace un rol în căutarea și descoperirea hobby-ului potrivit, căci copilului îi este greu să afle de unul singur ce talente, interese sau pasiuni are, lăsându-se de cele mai multe ori captat de activitățile aflate la îndemână, fără a încerca de unul singur să descopere unele noi.

loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ