Casă și grădinăCum se altoiesc pomii fructiferi, citește aceste sfaturi utile și îngrijește-ți corect...

Cum se altoiesc pomii fructiferi, citește aceste sfaturi utile și îngrijește-ți corect grădina

Altoirea reprezinta un moment important pentru orice pomicultor iar acest proces se realizeaza din mai multe motive. Unul dintre principalele motive pentru care pomii fructiferi trebuie altoiti este faptul ca acestia nu se pot inmulti prin seminte deoarece semintele fiecarui fruct sunt diferite si s-ar putea ca puietul rezultat sa nu rodeasca.

Plin altoire, se alatura doua elementele vegetale diferite, dar care fac parte din aceeasi specie si care urmeaza sa se dezvolte concomitent si armonios. De asemenea, altoirea este recomandata si pentru crearea unor soiuri noi sau pentru a ajuta o anumita specie sa faca fata unor conditii de mediu. Pentru ca este un proces complex care necesita atentie si precizie, in randurile care urmeaza va vom prezenta cum se altoiesc pomii fructiferi.

In procesul de altoire intra doua elemente componente prinicipale: altoiul si portaltoiul, intre care trebuie sa existe o perfecta compatibilitate. Sunt si situatii in care exista un singur altoi si doua elemente adiacente.

Si pentru a va fi mai usor sa intelegeti altoirea, pomii fructiferi ce produc fructe cu seminte vor fi altoti tot cu semintoase, iar in cazul fructelor cu samburi se aplica aceeasi regula.

Procesul de altoire este influentat nu doar de speciile folosite, ci si de clima si de proprietatile solului. De asemenea, varsta pomului fructifer care se doreste a fi altoit este importanta. Specialistii sunt de parere ca pomii fructifeti pot fi altoiti dupa varsta de doi ani insa niciodata mai tarziu de varsta de cinci ani. In functie de metodele alese, altoirea se face fie primavara tarziu, fie toamna devreme.

In mod traditional, altoirea se face foarte simplu prin lipirea altoiului de creanga copacului altoit, aceasta metoda fiind numita altoire prin alaturare. Spre deosebire de alte metode de altorire, aceasta se realizeaza pe la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai deoarece scoarta trebuie sa fie mai moale pentru a se desprinde cu usurinta. Altoirea prin alaturare se face la baza copacului. Partea inferioara sau portaltoiul, este taiata drept, dupa care se netezeste cu ajutorul emondorului, un instrument special. Se vor realiza doua incizii in scoarta pentru introducerea altoiului.

Pentru altoi se vor folosi crengute taiate pe diagonala ce vor fi introduse in inciziile realizate in scoarta. Mare atentie pentru a nu atinge cambiul, stratul vegetativ de sub scoarta. Zona altoita va fi ceruita si infasurata cu sfoara, lasand liberi doar mugurii.

pomi fructiferi

O metoda asemanatoare este si altoirea prin oculatie. De aceasta data, in scoarta crestata a portaltoiului va fi introdusa o bucata de scoarta ce apartine altoiului, bucata ce trebuie sa contina neaparat un mugure. Aceasta metoda mai poarta si denumirea de oculatie in ochi. Metoda este simpla: pe scorata portaltoului se va realiza o mica incizie in forma literei T si scoarta va fi usor inlaturata. Mugurele se va cresta si se va indesa in scoarta proapsat taiata dupa care se va infasura totul cu sfoara si se va cerui.

O alta metoda des utilizata si foarte eficienta este altoirea in copulatie. Este o metoda aseamanatoare variantei clasice doar ca de aceasta data portaltoiul si altoiul nu mai sunt taiati drept ci pe diagonala, alaturi de taietura initiala fiind necesara o crestatura in apropierea cambiului atat in cazul altoiului, cat si in cazul portaltoiului.

Este indicat ca acest tip de altoire sa se practice primavara si cele doua elemente sa fie egale din punctul de vedere al diametrului pentru a se putea intrepatrunde corespunzator. De asemenea, altoirea prin copulatie se va face la baza pomului (10 cm deasupa solului). Dupa alaturarea celor doua elemente, se va lega totul cu sfoara astfel incat mugurii sa ramana neacoperiti.

Sfaturi utile

Indiferent de metoda de altoire pe care o alegeti, asigurati-va ca atat portaltoiul cat si altoiul sunt perfect sanatosi.

De asemenea, trebuie sa folositi intotdeauna unelte foarte bine ascutite si dezinfectate. Daca instrumentele folosite nu sunt ascutite corespunzator, suprafetele vor fi afectate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.