Animale de companieCum înveți câinele comanda APORT și IA-L? Citește sfaturile și recomandările noastre

Cum înveți câinele comanda APORT și IA-L? Citește sfaturile și recomandările noastre

Aceaste comenzi au scopul de a determina câinele să aducă un obiect în gură. APORT este comanda care il face să meargă după obiect și să-l aducă, iar când îi spui IA-l patrupedul trebuie să apuce cu dinții obiectul.

Comanda APORT:

Pentru acest exercițiu poți folosi de exemplu o minge de tenis. Mingea trebuie să fie destul de mică pentru a intra destul de ușor în gura câinelui. Atenție, nu trebuie să fie nici foarte mică, deoarece poate fi înghițită de animal și astfel se poate asfixia. Trebuie să tai puțin mingea astfel încât să poți ascunde în interiorul ei 2 boabe de hrană uscată (drept momeală).

Stai în fața câinelui, îi arăți momeala, apoi o introduci în taietura mingii și lași patrupedul să vadă acest lucru.

Strigi câinele pe nume, astfel îl faci atent, vocea ta trebuie să fie veselă și plină de entuziasm. Arunci mingea și îndemni câinele să o aducă la tine înapoi. Faci acest lucru astfel încât să îi transmiți câinelui nerăbdarea ta de a primi mingea înapoi. Animalul va fi încântat de faptul că îi dai atenție, va lua acest exercițiu ca pe un joc și va încerca să recupereze mingea cu gura și să o aducă bucuros și cât mai repede înapoi la tine. Trebuie să-l lauzi și să-l faci să țină mingea în gură, să alerge cu ea, să se bucure că a reușit să o țină, să ia acest exercițiu ca pe un mod de a se juca împreună cu tine.

În momentul în care câinele ajunge la tine cu mingea în gură, o iei și scoți momeala din tăietura ei, iar apoi o dai animalului care cu siguranță a așteptat cu nerăbdare să primească această recompensă. Nu uita niciodată să lauzi câinele, să-l mângâi pe blană și desigur să-l recompensezi cu hrană.

Comanda IA-L:

Pentru ca să înveți câinele această comandă trebuie să utilizezi o jucărie preferată de animal. Întinzi obiectul spre botul câinelui și îi spui IA-L. Îl faci să țină jucăria în dinți câteva secunde, iar apoi îl recompensezi cu ceva bun de mâncat. Dacă animalul scapă sau lasă singur jucăria să cadă din gură, nu îi mai dai momeala și repeți exercițiul.

Trebuie să determini animalul să execute corect exercițiul și doar atunci să-l recompensezi cu 2-3 bobițe de hrană. După ce învață metoda de a ține jucăria cu dinții, trebuie să-l îndemni să mențină jucăria cât mai multe secunde prin întârzierea primirii recompensei.

Pentru realizarea acestui exercițiu trebuie să folosești diferite obiecte, astfel animalul va învăța să recupereze orice obiect vei dori tu să îți aducă. De fiecare dată, când repeți exercițiul, poți schimba jucăria sau obiectul. Trebuie să-l faci pe animal să fie încântat de schimbare, să se bucure că se va juca cu un alt obiect, însă metoda de antrenament este aceeași. El trebuie să recupereze noua jucărie și să o aducă înapoi la tine.

De regulă un câine învață foarte rapid comenzile APORT și IA-L deoarece are din naștere acest instinct de a recupera anumite lucruri. Câinii pot urmări și recupera diverse obecte, fie ele: mingi, jucării, bețe și altele.

Video – Comanda IA-L: 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.