Cum ingrijim un canar? Cei care doresc sa cumpere un canar trebuie sa stie ca aceasta pasare necesita multa grija, atentie si afectiune. Canarul este o pasare care are nevoie de miscare, sa zboare, de aceea nu trebuie tinuta doar in colivie, este necesar sa fie lasata si liber, in camera. Altfel ea va zbura, isi va dezvolta muschii si va fi activa, nu se va ingrasa, va avea pofta de mancare, va fi mai vesela, va canta si se va simti cu siguranta mai bine.
Alimentatia canarului este foarte importanta. Aceasta trebuie sa fie bogata in vitamine si sa aiba si anumite minerale. Trebuie sa cuprinda fructe normale, fructe de podure si legume. Din categoria legumelor se poate folosi varza, sfecla rosie amestecata cu pesmet, morcovii. Fructele cele mai indicate sunt: strugurii, ciresele, piersicele, merele si caisele, toate trebuie sa fie cat mai dulci, proaspete, bine spalate si taiate in bucatele mici.
Un element esential in dieta canarului este reprezentat de ierburile proaspete sau verdeturile: frunzele de spanac, papadie, salata verde. Pentru continutul de minerale se alege spanacul, este cel mai recomandat. Acesta are mult fier, creste pofta de mancare si are si alte substante minerale. Proteinele se iau din oua fierte, acestea se taie in bucatele mici. nu trebuie sa lipseasca semintele in amestec, dar mai ales semintele germinate.
Zilnic un canar are nevoie de cca. o lingurita si jumatate amestec de seminte de cereale si amestec de furaje. Acestea se completeaza cu alimente moi (cele prezentate mai sus, respectiv legume, verdeturi si fructe). Furajele trebuie alese cu atentie, sa nu fie alterate, mucegaite, etc. Alimentele moi se pregatesc in cantitate mica, doar atat cat este necesar pentru o zi. La caldura acestea se deterioreaza foarte repede.
Apa nu se da direct de la robinet, ea trebuie sa aiba temperatura camerei de 18-22 grade Celsius si pregatita in prealabil, se pune seara intr-un vas sa stea pana a doua zi pentru a elimina clorul, abia apoi se foloseste. Nisipul pentru canar trebuie sa fie fin, sau in prealabil macinat, altfel ii poate afecta tractul gastro-intestinal.
In legatura cu pozitia coliviei canarului si a modului de amplasare al acesteia trebuie respectate niste reguli, ea nu se pune la intamplare. Unii crescatori decid sa o aseze la fereastra, pe pervazul acesteia, la lumina. Aceasta alegere nu este buna, deoarece pasarea poate suferi din cauza frigului sau de diferenta de temperatura ce se creeaza intre sticla si aerul cald din camera si astfel poate ajunge sa aiba anumite probleme respiratorii.
Cel mai bine este ca sa se aseze colivia departe de geam, unde nu exista curenti de aer, intr-un loc mai inalt de exemplu pe un dulap, la 1,5 m de podea. Canarul poate fi afectat si de scaderea temperaturii din camera si de cresterea ei, de aceea se recomanda mentinerea acesteia in jurul valorii de 16-22 grade Celsius.
Indiferent de alegerea modelului de colivie, aceasta trebuie mentinuta curata, dezinfectata periodic, toate elementele decorative din interiorul ei trebuie meticulos sterse astfel incat sa se mentina igiena in adapostul canarului. Se sterg toate stinghiile, vasul pentru hrana, recipientul de apa, toate locurile si colturile coliviei, timp in care pasarea se tine in alt loc. Decalajul intre tava si partea de jos a coliviei se curata si el foarte bine, iar pentru a se alunga posibilii paraziti se poate pune putin musetel al carui miros nu este suportat de acestia.
In colivie, canarul poate avea si un vas cu apa, pentru ca dupa cum bine se stie el adora sa se balaceasca si sa-si curete penele. Atentie insa, apa trebuie foarte des schimbata, pastrata mereu curata, pentru ca pasarea sa nu se contamineze cu apa statuta in care se pot dezvolta diferite bacterii.
Apa din vasul mare in care canarul a facut baie trebuie schimbata si pentru simplu fapt ca nu mai este buna de baut, iar pasarea poate avea tendinta sa isi potoleasca setea de acolo, in loc sa foloseasca recipientul vertical cu apa. In dorinta de a evita acest lucru, se scoate vasul din colivie si se inlocuieste apa. Foarte important este ca nivelul apei din ,,piscina” sa nu fie prea mare, trebuie sa ajunga doar pana la jumatate picioruselor canarului.
Vasul cu hrana se pozitioneaza mai departe de cel cu apa, deoarece astfel mancarea nu se uda si nu se deterioreaza. In caz contrar canarul poate manca hrana alterata si suferi de anumite afectiuni gastrice. Vasul cu apa si cel pentru hrana se spala zilnic cu apa calda fiarta si sapun, apoi se sterg cu o carpa uscata.
Canarul este o pasare foarte sensibila care se streseaza foarte usor, de aceea ea nu trebuie mutata in alta colivie unde exista o pasare diferita (uneori poate si mai mare decat el), deoarece poate suferi atat de mult incat poate muri destul de repede. De asemenea canarul are nevoie de multa afectiune, trebuie multa rabdare si blandete cand se vorbeste cu el, nu se tipa si nici nu se pronunta cuvintele pe un ton strident sau dur, deoarece simte imediat diferenta de intonatie si se streseaza, se sperie si nu se simte bine. Cu el trebuie sa se vorbeasca intotdeauna calm si cu atentie, pentru a fi fericit.
Indiferent de hrana recomandata de specialisti pentru respectivul canar, foarte important este ca ea sa fie administrata la inceput in canatitati mici pana ce pasarea se obisnuieste cu ea, apoi dozele se cresc treptat pana ce se ajunge la ratia normala pentru o astfel de pasare. In general semintele mari cum sunt cele de floarea-soarelui se dau zdrobite, painea alba se tine in prealabil in lapte, vitaminele recomandate se pun eventual in apa de baut, etc.
Canarul poate muri daca este supus unui stres mare, ca de exemplu: aprinderea brusca a luminii in camera noaptea, apropierea de fereastra a unei pasari din exterior timp in care colivia se afla pe pervarzul acesteia, punerea in functiune a aspiratorului, lipsa hranei, senzatia de spatiu mic in colivie, climat rau, miros neplacut, etc. Cel mai bine este sa se incerce prevenirea stresului, lucru precizat de crescatorii de pasari cu experienta.
Video – Specii de canari:
Buna dimineata, am un canar de aproximativ 2 ani si cand l-am luat canta foarte mult, iar de cand si-a prins o aripioara in colivie nu mai canta, indiferent ce as face. Va rog daca se poate sa imi spuneti ce pot sa fac?