Cum îl afectează infidelitatea unui părinte pe copil și ce probleme apar?

1
1594
Efectele infidelităţii asupra copilului
Efectele infidelităţii asupra copilului

Infidelitatea nu este doar o problemă în interiorul cuplului, este o problemă ce afectează întreaga familie, inclusiv pe copii. Părinții naivi pot crede că este prea mic să își dea seama ce se întâmplă, însă în realitate chiar copiii mici sunt foarte intuitivi. Chiar dacă nu află despre infidelitate, realizează că există mari probleme în relația păinților săi.

De fapt, chiar și la vârstă matură o persoană este șocată și dezamăgită aflând despre o infidelitate a unuia dintre părinții săi; chiar și la vârstă matură o separare doare. De ce? Deoarece relația părinților este ca o piatră de temelie, este un reper și un exemplu. Relația părinților este cea care oferă stabilitate în viața copilului.

Din păcate, infidelitatea nu este nici pe departe o problemă rară. Chiar dacă nu se ajunge la divorț, mulți își înșală partenerul de viață. Este uimitor câtă grijă au unii părinți să-i asigure tot ce îi trebuie copilului, însă distrug totul negândindu-se la efectele unui adulter asupra celor mici.

Lăsând deoparte problemele ce apar în cadrul relației de cuplu (căci de cele mai multe ori înșelatul iese la iveală), se gândesc oare cei care comit adulter cum va afecta acest lucru pe copii?

Copil, Foto: ingridcarlqvist.se
Copil, Foto: ingridcarlqvist.se

Cum îl afectează infidelitatea unui părinte pe copil?

Nu contează vârsta – fiecare copil este afectat de infidelitatea unuia dintre părinții săi!

La vârste foarte mici, copilul nu percepe decât o schimbare în familie, în relații, o schimbare negativă. Tensiunea și agresivitatea în atmosferă este simțită de către copil. Reacțiile acestuia vor fi diverse: plâns, coșmaruri, nevoia de atenție, crize de isterie. Uneori, când simte că ceva nu este bine, un copil se poate chiar autoînvinovăți, crezând că el este cauza schimbărilor.

De la zece ani încolo, este destul de dificil să îi ascunzi unui copil adevărul. Oricât de discreți consideră părinții că ar fi, copilul vede și aude mult mai multe decât s-ar crede. Și de aici, reacțiile sale la descoperirea infidelității unui părinte sunt diverse. Să nu ignorăm faptul că efectele vor fi durabile, afectând copilul și la vârsta matură.

Mulți copii ai căror părinți au comis adulter spun că cel mai mult doare minciuna și trădarea. Copilul simte că părintele nu l-a trădat și înșelat doar pe celălalt părinte, ci că a trădat familia, că l-a trădat pe el. Când adulterul duce la separarea părinților, copilul se simte și abandonat, părăsit – simte că părintelui care a înșelat nu i-a păsat îndeajuns de el.

Sentimentul copilului că și el a fost trădat și abandonat naște probleme cu încrederea în sine și stima de sine – “dacă și tata/mama a plecat și m-a părăsit, înseamnă că nu contez prea mult”…

Copiii reacționează diferit, însă una dintre primele reacții este furia, care duce la adoptarea unor comportamente de răzvrătire și la probleme la școală. Părinții înșelați au putut observa cum copilul este atât de afectat, încât își modifică comportamentul complet. Unii copii devin extrem de retrași și chiar depresivi, alții devin răzvrătiți și agresivi.

Citește și:  Copilul nu e un pion în războiul soţilor! Cum părinţii agravează şocul divorţului

Copilul își judecă aspru părintele care a înșelat, pierzându-și încrederea în el; îl văd ca un trădător și mincinos și relația cu acest părinte este de cele mai multe dăți compromisă în mare parte. Câteodată, întreaga imagine pe care o avea copilul asupra tatălui sau mamei sale este radical schimbată.

Mai rău este că un copil ajunge să își judece și învinovățească și celălalt părinte, cel înșelat. Îl judecă deoarece nu a putut evita situația, îl judecă deoarece nu a făcut nimic să o oprească.

Rușine. Copilul simte și rușine, rușine pentru întreaga situație. Înainte de afla despre o infidelitate, în mintea unui copil nu există ideea că părinții săi ar înșela, că s-ar putea despărți. Totul este distrus odată cu aflarea despre adulter și mulți copii se simt rușinați de familia lor.

Lipsa de încredere. În afară de distrugerea încrederii în părintele infidel, copilul își pierde încrederea în oameni, în relații, în căsătorie, în dragoste. O mare parte dintre adulții care s-au confruntat în copilărie cu adulterul părinților nu se simt capabili să mențină o relație de cuplu stabilă. Le este teamă; nu au încredere; cred că vor fi părăsiți sau înșelați; cred că oricum nu există căsătorie fericită. Infidelitatea unui părinte descoperită în copilărie sau adolescență distruge modelul pe care îl avea copilul: modelul părinților săi. Distruge ideea de fidelitate, sinceritate, integritate. Mai ales, distruge stabilitatea de care un copil sau adolescent are atâta nevoie.

La vârsta matură, acești copii nu au încredere în oameni și relații. Uneori, deși nu este o regulă, ajung să fie ei înșiși infideli partenerului de viață. Mulți chiar se tem că vor ajunge ca tatăl sau mama lor – infideli sau înșelați. Există o capcană aici: când persoana se teme să nu ajungă ca unul dintre părinți, își ia un model negativ; și ajunge atât de obsedată de ideea “să nu fiu ca el/ea”,” să nu fac ca el/ea”, încât printr-o crudă ironie ajunge să fie exact așa cum dorea să nu fie!

Ce este de făcut? Dacă un părinte comite adulter, trebuie ca cei doi parteneri să rezolve între ei problema, ferind cu orice preț copilul de scene. Sigur, așa cum s-a spus, de multe ori copilul intuiește, chiar știe ce se petrece, însă efectele situației pot fi mai puțin dăunătoare dacă își vede părinții tratând în mod matur problemele. Din păcate, de multe dăți cei doi nu se gândesc la copii: infidelul se ascunde, iar odată prins, se confruntă cu diferite emoții (confuzie, vinovăție), iar cel înșelat este mult prea copleșit de propriile emoții. Însă dacă un lucru este adevărat acesta este: copiii trebuie să fie pe primul loc!

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

1 COMENTARIU

 1. Vremuri trecute…
  A fost o vreme cand munceam cu drag: aveam o soție de o iubeam și un copil cuminte… Și ea era din ce in ce mai îngrijită, epilata, manichiura, numai tanga sau brazilian…iar eu m-a intoleam de la second hand,…, ea sa fie fericita. Și era…ca o plăcea Șefu’…
  Eu trăgeam la șaibă cum puteam ca sa fie bine și ea își vedea de “serviciul” ei
  Cu mine nu accepta orice fel de sex si ii respectam dorințele, dar mi a spus la sfârșit ca cu celălalt făcea orice, chiar absolut orice. acum m-a gândesc ca l-am pupat pe Șefu’ ei…, da’ și el pe mine.
  Și se gândise ea, ca sa m-a lase, ca eram pălmaș, și sa se ia cu Șefu’ ca ăla o iubea tare,…, mai ales pe canapele pe la servici prin hoteluri moteluri si prin ce paduchelnite mai ieftine făcea ea rezervările…
  Da’ potriveala de acasă nu e ca aia din târg: că Șefu’ avea și el o…Șefă și l-a prins aia cu mititica. Și el a ales, de fapt a renunțat fara clipire la mica complicație pe care i o crea nevastă-mea… omul era de fapt divorțat si liber sa si ia orice femeie, dar proasta mea nu știa ca el doar o amăgește si atât…
  Si toate au rămas ca la început,…, doar pe niște hârtii, de unii le mai zic încă, Certificate de Căsătorie.
  Așa ca eu m-am ales c-o femeie…”renumită”, și folosită de ma știu si rudele si cunoscuții și ea fără viitorul de și-l visase cu Șefu’…ca si ăla dacă o vrea cu adevărat o lua cu el oricând
  Ma uit la fata mea si ma gandesc sa nu ajungă ca ma- sa o nenorocita, un wc public, ca așa o consider…
  Îmi doresc ca ea sa fi invatat ce fel de viata sa ducă.. si îi cer iertare ca nu m am stăpânit când am avut certurile dar am citit articolul asta si acum înțeleg de ce i a luat partea lui ma sa… ca eu nu am făcut nimic si as fi putut, dar nenorocita m a păcălit si mințit într-una.
  A fost o vreme când umunceam cu drag,…, acum muncesc dar nu știu pentru ce si pentru cine.S-a ales praful de familia mea frumoasa, vise spulberate, și de o parte și de alta…Futui de viață,…
  Cum sa i zic eu la multi ani de ziua ei când mi e greață de ea ca wc publice de la universitate…
  Cat o sa mai port gândurile astea pana sa pot accepta femeia asta lângă mine.
  Sau ar fi mai bine sa renunț la a reîncălzi o ciorba împuțită, nu răcita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.