Cu siguranta multi dintre voi tineti post, in aceasta perioada daca aveti pofta de ceva dulce recomand reteta de cozonac alb si negru.
In religia mea nu se tine post si de aceea eu am folosit lapte si oua, dar in descriere apare cu ce se poate inlocui.
Ingrediente cozonac alb si negru – un desert potrivit si pentru post
- 500 gr faina
- 200 ml lapte calduta (apa calduta pentru post)
- 100 ml ulei
- 150 gr zahar
- 1 pliculet drojdie granule
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita esenta rom
- 2 linguri cacao
- un praf sare
- 1 galbenus de ou pentru a unge cozonacul (apa amestecata cu zahar – pentru post)
Mai aven nevoie de zahar praf deasupra cozonacului, o tava potrivita si hartie de copt.
Mod de preparare
Punem intr-un bol faina, drojdia si sarea, amestecam bine. In lapte (sau apa) calduta adaugam zaharul si impreuna cu uleiul adaugam la restul ingredientelor. Framantam pana obtinem un aluat omogen.
Aluatul il impartim in doua: in primul adaugam o lingurita esenta de vanilie, framantam bine si punem la o parte; in al doilea adaugam 2 linguri de cacao, o lingurita esenta de rom si 1-2 linguri de lapte caldut, framantam pana se incorporeaza in aluat.
Intindem aluaturile in forma de dreptunghi, sa masuram tava in care punem sa nu fie prea mare sau foarte mic aluatul. Aluatul cu cacao il suprapunem peste aluatul simplu (cu vanilie); presam bine ca sa adere mai bine la aluatul simplu.
Rulam cozonacul cat mai strans. Punem cozonacul in tava captusita cu hartie de copt si il lasam la dospit, acoperit, la loc caldut mai mult decat o ora.
Incalzim cuptorul, spargem un ou si il despartim; cu galbenusul ungem suprafata cozonacului dospit; pentru post: in apa calduta dizolvam un pic de zahar si cu aceasta ungem suprafata ca sa primeasca un luciu si punem in cuptor timp de 30 de minute.
Cand e gata presaram deasupra zahar praf.