Copii & adolescențiCopilul cu platfus, ce măsuri putem lua pentru dezvoltarea normală a picioarelor

Copilul cu platfus, ce măsuri putem lua pentru dezvoltarea normală a picioarelor

Copilul cu platfus – platfusul sau piciorul plat este o afectiune destul de comuna, in special in randul copiilor mici. De fapt, majoritatea copiilor se nasc cu piciorul plat, insa nu este considerata o afectiune deoarece pana la 2-3 ani, in mod normal, talpa piciorului se curbeaza, se arcuieste (la copilul cu platfus lipseste complet scobitura din talpa).

S-a considerat ca platfusul la copil este cauzat de purtarea incaltamintii de la varste mici, ceea ce ar opri dezvoltarea normala a piciorului, tinandu-l imobil; se crede ca daca cel mic nu merge descult, dezvoltarea si intarirea muschilor si dezvoltarea si flexibilitatea articulatiilor piciorului au de suferit; insa cei mai multi specialisti cad de acord ca aceasta este de fapt o afectiune genetica. Platfusul la copil poate fi agravat de sedentarism, supraponderalitate, rahitism, diabet.

Copilul cu platfus – masuri pentru o dezvoltare normala a picioarelor

Dupa cum s-a spus, pana pe la 2-3 ani, piciorul plat la copil este absolut normal. Insa daca observati ca el ramane astfel si dupa 3 ani, este cazul sa cereti sfatul medicului pediatru, care va poate recomanda un specialist, deoarece aceasta afectiune poate implica probleme in mers; in general, copilul cu platfus nu isi va pozitiona corect talpa cand merge, va calca mai mult pe partea interioara a talpii. Observati aspectul talpii piciorului si mai ales urmariti copilul atunci cand merge – cum calca si cum arata talpa (intr-o prima faza, platfusul flexibil inseamna ca talpa arata normal cand copilul nu calca, lipsa arcuirii si piciorul plat fiind vizibile doar cand copilul merge).

Atunci cand parintii nu observa platfusul copilului sau nu intervin imediat in corectarea acestuia, poate lua forma severe, care uneori nu vor putea fi tratate decat prin interventie chirurgicala. Talpa piciorului va fi complet plata, copilul va merge foarte dificil si va resimti dureri din ce in ce mai mari. Totusi, nu va faceti multe griji – foarte putini copii ajung la un stadiu avansat, talpa piciorului capatand forma normala pana la 8-10 ani de multe ori, cu putin ajutor. Exista diferite masuri de a trata platfusul eficient, insa exista si unele lucruri pe care le putem face in stimularea dezvoltarii normale a picioarelor copilului mic.

Desi se considera ca platfusul copilului este o conditie genetica, este bine sa il lasati pe micut sa mearga cat mai mult descaltat – in casa, in gradina, la plaja. Mersul descult stimuleaza dezvoltarea muschilor, a articulatiilor si intarirea oaselor si incurajeaza pozitia adecvata a piciorului. In plus, micutul va invata sa mearga mult mai usor fara pantofi, va invata sa calce corect si sa mentina echilibrul..

A nu infasa strans picioarele bebelusului si a nu le imbraca in sosete foarte stranse pe picior, mai ales in sosete stranse pe glezna, este iarasi o modalitate de a incuraja dezvoltarea libera a picioarelor copilului.

Pantofii adecvati, de calitate, cu o talpa nu prea groasa si cu o marime putin mai mare decat piciorul copilului (se recomanda pantofi cu o jumatate de marime mai mari, asa incat piciorul sa nu fie strans, iar degetele sa nu fie imobile) sunt iarasi o cale de a asigura dezvoltarea normala a piciorului.

O rezerva adecvata de vitamina D si de calciu in organismul copilului este necesara si importanta in dezvoltarea sa (medicii pediatri recomanda de fapt doze crescute de calciu si de vitamina D copilului cu platfus).

platfus la copil

Miscarea fizica este extrem de benefica in general pentru dezvoltarea si sanatatea micutului. A-l incuraja sa mearga, sa se catere, sa sara, sa se joace cu mingea – toate ii favorizeaza intarirea musculaturii si a oaselor. Pentru a diminua sansele de manifestare a platfusului copilului dupa 2-3 ani, exercitii fizice zilnice precum mersul pe varfuri sau mersul pe calcaie sunt foarte bune. Puteti face din acestea un joc amuzant, mergand impreuna cu cel mic pe varfuri si apoi pe calcaie zilnic. Mersul fara pantofi pe un teren cu denivelari este si el extrem de benefic.

Alimentatia adecvata si sanatoasa, alimentele bogate in calciu si evitarea supraponderalitatii copilului – o greutate mai mare decat normalul agraveaza considerabil platfusul.

Copilul cu platfus – tratament de specialitate

Atunci cand medicul va diagnostica platfusul, dupa varsta de 2-3 ani, tratarea piciorului plat se va face in primul rand prin kinetoterapie. Copilul va face regulat sedinte de kinetoterapie – exercitii fizice speciale cu rol de a face articulatiile flexibile si de a intari musculatura. Desi rezultatele se vad cu greu, in timp, ele au de obicei efecte pozitive vizibile, iar piciorul plat la copil va fi corectat. In schimb, copilul va trebui sa faca zilnic doar aceste exercitii speciale – si sa se fereasca de alte activitati fizice care i-ar putea da dureri.

Doar la recomandarea specialistului, puteti sa apelati la o pereche de pantofi speciali cu suporturi ce arcuiesc talpa sau la proteze ce ii corecteaza talpa piciorului.

Masajul este deseori considerat o masura adecvata pentru corectarea platfusului, pe langa kinetoterapie.

Doze crescute de vitamina D si de calciu sunt recomandate pentru intarirea osaturii; cand copilul este supraponderal, un regim sanatos si echilibrat trebuie impus, caci greutatea in exces agraveaza piciorul plat.

Cand platfusul ii da copilului dureri la mers, se pot prescrie anumite medicamente pentru reducerea acestora.

Interventia chirurgicala este uneori necesara, singura ce poate corecta platfusul copilului. Aceasta se impune daca piciorul plat nu a fost tratat timpuriu, daca starea este avansata si kinetoterapia nu da rezultate intr-o perioada de timp, iar copilul are dureri mari in timpul mersului. La copiii mici, nu se adopta interventia chirurgicala ca tratament, corectarea platfusului fiind mai usoara, insa la copiii de peste 10-12 ani, poate fi singura solutie ramasa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.