Timp liberColectionari cu un puternic impact cultural asupra generațiilor - între pasiune și...

Colectionari cu un puternic impact cultural asupra generațiilor – între pasiune și obsesie

Colectionarii sunt acele persoane care impartasesc acelasi hobby: acela de a colectiona diferite obiecte, fie ele opere de arta sau maruntisuri care pentru alte persoane nu au nicio insemnatate. La un moment dat, fiecare individ se simte atras de mai multe domenii sau are diverse pasiuni care il influenteaza in a incepe sa colectioneze diverse obiecte.
Fiecare colectionar este diferit in felul sau, de aceea si fiecare colectie este diferita si infuentata direct de pasiunile si preferintele celui care o detine.

Orice colectie spune o poveste, iar istoria acestui hobby cultural dateaza de foarte multi ani. Inainte de a face o catalogare a colectionarilor, este necesara o scurta incursiune in istoria colectiilor generale.

Colectiile au avut un puternic impact cultural asupra societatii inca din Antichitate. Se spune ca Dinastia Ptolemeica, cea care a condus Egiptul intre anii 305-30 i.Hr, a detinut o impresionanta colectie de carti din intreaga lume, colectie cunoscuta sub numele de “Biblioteca din Alexandria”.

O alta colectie impresionanta care apartine de aceasta data perioadei renascentiste a fost cea a familiei de’Medici, una dintre cele mai influente familii din Italia secolelelor XV-XVI. Membrii familiei de’Medici au fost primii care au incercat sa colectioneze cat mai multe obiecte de arta. Exemplul lor a fost urmat si in secolele care au urmat, fapt pentru care foarte multe dintre colectiile deosebite care se gasesc in muzeele din intreaga lume reprezinta, de fapt, donatiile unor astfel de colectionari.

Pe langa obiectele deosebit de importante, au existat inca din cele mai vechi timpuri si colectii de elemente cu o mai mica valoare materiala. Aceste colectii purtau numele de “curiosité”. Si in prezent exista asemena colectii, acestea fiind chiar cele care domina, foarte multe persoane colectionand fel de fel de maruntisuri.

Cu timpul, colectionarea obiectelor a devenit o adevarata profesie. Negustorii au inceput sa colectioneze diferite obiecte de valoare pe care ulterior le-au comercializat. In secolul al XIX-lea au castigat o mare amploare colectiile de mobila antica, decoratiunile si obiectele ceramice, pe care comerciantii iscusiti nu au ezitat sa le scoata cat mai repede la licitatie.

Atunci cand o persoana incepe sa colectioneze anumite obiecte inseamna ca aceasta a fost influnetata de anumiti factori. Foarte multi dintre colectionari de arta sunt si specialisti si au un simt estetic foarte dezvoltat, insa exista si persoane care colectioneaza obiecte de arta fara a avea prea multe cunostinte despre acestea.

Portretul colectionarului

colectionari

Dupa cum am afirmat si anterior, fiecare colectie este unica, la fel si colectionarul care o detine, acesta fiind influentat de factori precum pasiunea pentru obiectele respective, interesul si situatia financiara, precum si suma alocata acestui hobby care poate deveni unul foarte costisitor.

Specialistii in psihologia colectiilor si a colectionarului sunt de parere ca in momentul in care o persoana incepe o anumita colectie, indiferent de tipul acesteia, un pas foarte important il reprezinta pastrarea unei evidente clare. De asemenea, toti colectionarii ar trebui sa fotografieze fiecare element al colectiei, sau sa grupeze elementele si sa intocmeasca un dosar in care sa le inregistreze. Mai mult decat atat, cei care colectioneaza obiecte de valoare ar trebui sa isi asigure intreaga colectie. Asadar, colectionarii trebuie sa fie constienti ca in cazul in care detin o colectie, chiar daca aceasta are o valoare materiala insemnata, sau doar o valoare spirituala, doua sunt aspectele cele mai importante: asigurarea si intretinerea colectiei.

Colectionarea diferitelor obiecte este o pasiune caracteristica tuturor varstelor; inca de la o varsta frageda copiii incep sa colectioneze fel de fel de obiecte, de la masinute pana la cartonase si surprize de la dulciuri, iar in timp gusturile se vor cizela, iar interesele se pot schimba semnificativ. A colectiona inseamna si a descoperi, fiecare element al unei colectii avand o insemnatate aparte.

Avand in vedere avalansa de obiecte care ne inconjoara, tipurile de colectii si de colectionari sunt la fel de diversificate. Nu exista o limita sau o restrictie impusa atunci cand vine vorba de o colectie, insa exista numeroase tipuri de colectionari.

Colectionarii de arta trateaza orice obiect artistic cu foarte mare responsabilitate si sunt de foarte multe ori chiar specialisti, avand in vedere legatura dintre arta si istorie. Si colectionarii de carti considera ca pasiunea lor este una nobila in adevaratul sens al cuvantului, atat timp cat colectioneaza operele literare cu o mare insemnatate pentru propria persoana si nu pentru a le comercializa.

Pe langa numeroasele tipuri de colectii care au o valoare culturala impresionanta, exista si colectionari care prezinta un interes aparte pentru obiecte care nu au absolut nicio insemnatate. Se presupune ca aceasta “pasiune” dusa la extrem poarta numele de “colectionare compulsiva de obiecte” si este considerata o boala in adevaratul sens al cuvantului. Ziare sau articole, cutii, doze de suc si bere, sticle si ambalaje si alte obiecte de acest gen reprezinta punctul de interes al acestor “colectionari”. De cele mai multe ori este nevoie de un consult de specialitate si de un tratament adecvat, iar persoanele in cauza nu mai trateaza colectia ca pe o pasiune, ele devenind din pasionati pacienti.

Societatea colectionarilor cuprinde atat colectionari incepatori, cat si colectionari avansati, iar aceasta se extinde de la un an la altul. Indiferent de colectia pe care o detine, fiecare colectionar are o poveste unica si o personalitate aparte care se rasfrange cu totul asupra colectiei sale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

  1. Interesant ! Ai pus punctul pe i în ceea ce privește colecționarii. Din păcate sunt mulți oameni pasionați care nu au resurse financiare pentru colecțiile lor…

  2. SAL AM SI EU MAI MULTE OBIECHE FFF VECHII PT MAI MULTE DET CONT LA AID DE MESS MIRELRUSU722YAHOO.COM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.