Timp liberMic ghid al colecționarilor de medalii și insigne

Mic ghid al colecționarilor de medalii și insigne

Lumea celor care sunt colectionari de medalii si insigne este o lume de-a dreptul interesanta. De cele mai multe ori, cei care colectioneaza medalii si insigne pot colectiona si alte obiecte militare, insa exista si colectionari axati doar pe aceste doua elemente.
Colectiile de medalii si insigne au o deosebita insemnatate istorica si culturala, numarandu-se printre cele mai interesante tipuri de colectii.

Mai mult decat atat, o astfel de colectie presupune, in primul rand, existenta unui bagaj de cunostinte istorice, pentru ca este imposibil sa colectionezi astfel de obiecte fara sa le cunosti istoria si fara sa le studiezi foarte atent. Studierea lor este importanta si pentru a se stabili veridicitatea, deoarece exista si situatii in care insignele si medaliile sunt false.

Ca in cazul colectiilor de obiecte militare, si colectiile de medalii si insigne sunt influentate de preferintele colectionarilor. Acestia pot colectiona astfel de obiecte indiferent de perioada careia apartin, sau pot colectiona medalii si insigne dintr-o anumita perioada istorica.

Medaliile si insignele au o insemnatate aparte. Acestea sunt oferite in situatii deosebite in semn de multumire pentru loialitate, daruire, curaj si eroism, fiind apreciate tocmai pentru puternica lor simbolistica.

Colectionarii de medalii si insigne afirma ca ceea ce au aflat si au invatat dupa descoperirea unei medalii sau insigne este mult mai important decat obiectul in sine, mai ales daca obiectul respectiv reprezinta ultima amintire vie a unui erou sau a unei persoane cu adevarat deosebite. Valoarea unei medalii este direct raportata la personalitatea careia aceasta a fost acordata si, mai mult decat atat, motivului principal care a dus la acordarea sa.

A colectiona insigne si medalii nu este deloc o pasiune usoara si obisnuita. Din contra, colectionarul trebuie sa cerceteze fiecare obiect care ii intregeste colectia pana cand epuizeaza intreaga cantitate de informatii, ceea ce presupune multa daruire, multa munca si foarte mult timp. Iar partea financiara nu poate fi de neglijat, deoarece o astfel de colectie nu este deloc una accesibila tuturor.

Mic ghid al colectionarilor de medalii si insigne

Desi pasiunea si dorinta exista, foarte multi incepatori isi pun intrebarea de unde sa porneasca. Ei bine, colectionarii avansati sugereaza ca fiecare persoana care isi doreste sa devina un adevarat colectionar de medalii si insigne sa se axeze pe o anumita perioada istorica, sau pe un anumit tip de medalii si insigne.

Dupa alegerea perioadei istorice, colectionarii vor incepe sa cerceteze “piata” si vor incepe sa isi procure medaliile si insignele care apartin perioadei istorice alese. Cercetarea joaca rolul cel mai important intr-o astfel de colectie. Colectionarul are obligatia morala de a cunoaste toate datele referitoare la obiectele care fac parte dintr-o asemenea colectie, pornind de la insemnatatea medaliei sau a insignei, pana la cercetarea personalitatii celui care a primit obiectul respectiv. Cantitatea de informatii poate fi covarsitoare, sau uneori istoria unui astfel de obiect poate ramane obscura.

Curiozitatea colectionarilor de medalii si insigne este treptat transformata intr-o obsesie productiva. Colectionarii incepatori ar trebui sa isi procure un ghid amplu al colectionarilor de medalii si insigne, iar cea mai buna solutie se presupune a fi ghidul realizat de catre Alec A. Purves care poarta numele “Collecting Medals and Decorations”. Acest ghid ofera informatii pretioase pentru orice colectionar de astfel de obiecte, in special informatii referitoare la insignele si medaliile falsificate.

Fiecare colectionar in parte, indiferent de tipul colectiei, trebuie sa tina o evidenta clara a obiectelor pe care le detine. Iar partea interesanta in cazul unei colectii de medalii si insigne este ca aceste cercetarile realizate pe baza obiectelor vor fi tratate si dintr-un punct de vedere personal, ceea ce inseamna ca o astfel de colectie este unica.

O alta intrebare pe care frecvent si-o pun colectionarii incepatori este de unde pot procura medaliile si insignele. Poate deja au cateva astfel de obiecte primite de la bunici, strabunici sau alte rude si prieteni, insa acestea nu sunt de ajuns. Ele pot constitui doar punctul de plecare. Foarte multe medalii si insigne se pot gasi in magazinele de antichitati, precum si la targurile de acest gen. Mai mult decat atat, acestea pot fi procurate de la alti colectionari. Toti colectionarii ar trebui sa faca parte dintr-o societate a colectionarilor, astfel incat acestia sa poata discuta liber, sa poata afla informatii utile si sa poata face schimb de obiecte.

Medaliile si insignele sunt diferite, de la forma pana la materialul din care sunt fabricate. De exemplu, exista medalii oferite cu scopul de a fi purtate, dar si medalii care nu pot fi purtate. Diferenta dintre acestea este ca cele care au fost purtate au o panglica, pe cand cele care nu au fost purtate nu au aceasta panglica.

Asadar, a colectiona medalii si insigne reprezinta o pasiune nobila, interesanta si educativa si cu siguranta colectionarii de medalii si insigne sunt persoane dedicate in totalitate pasiunii lor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.