Această ciupercă este destul de comună în pădurile de foioase din țara noastră, însă nu trebuie confundată cu alte ciuperci false. Este cunoscută cu denumirile de coada curcanului, iască de cioată a foioaselor sau fusta țigăncii. De asemenea, mai este numită ciuperca de nor, scorțar, ciuperca curcubeu, sau turkey tail. Ciuperca crește mai ales pe butuci de foioase și pe crengile căzute din aceste păduri. Poate fi găsită mai ales în sezonul de toamnă, pe tot parcursul iernii, dar și primăvara.
Denumirea științifică este Trametes versicolor și înseamnă „trecere sau potecă de mai multe culori”. Ciuperca are un aspect deosebit, suprafața catifelată cu o multitudine de culori dispuse în benzi concentrice, alternate, mate, ca la un evantai sau la o coadă de curcan înfoiată. Dungile pot fi mai deschise la culoare sau mai închise și în general cenușii, brun-deschis, galbene, brun-închis și negricioase. Ciuperca nu are picior.
Pălăria are formă circulară sau semicirculară, diametrul este de 2-10 cm, iar culoarea variază de la alb la bej, cenusiu, maro. Aceste ciuperci cresc adesea în grup, unele lângă altele. Ciuperca este destul de tare, are o textură lemnoasă, iar gustul este amar. Pe spate, ciuperca are pori rotunjiți și foarte mici. Aceștia sunt albicioși la început, apoi treptat pot deveni mai gălbui.
Ciuperca coadă de curcan – Cum o deosebim mai ușor?
Alte detalii importante, pentru a nu confunda această ciupercă cu alte specii:
- Pe suprafața inferioară, ciuperca are pori care sunt foarte mici, cam 1-3 pori pe un milimetru; dacă porii sunt mai largi sau mai mari atunci înseamnă că aceasta nu este o specie coadă de curcan; porii sunt foarte albi la o ciupercă tânără, apoi la o ciupercă mai uscată ei devin gălbui spre maroniu
- Pe suprafața superioară, ciuperca are un aspect catifelat foarte fin, creat de mici firișoare
- Dacă ciuperca nu are pori și este perfect netedă pe partea inferioră, atunci ea nu este o specie coadă de curcan
- Culoarea poate varia foarte mult, însă nu va fi niciodată plictisitoare; dacă ciuperca este doar gri sau doar albă atunci nu este o specie coadă de curcan bună sau comestibilă
- Are zone colorate distincte, ca niște inele concentrice care ies de la baza ciupercii
- Dacă ciuperca are aceeași culoare peste toată suprafața ei superioară, atunci nu este o specie coadă de curcan
- O ciupercă proaspătă trebuie să fie subțire și flexibilă, nu trebuie să fie groasă și rigidă
- Ea nu poate avea marginile curbate în sus și nu va avea niciodată o culoare violacee
- Ciuperca coadă de curcan este mult mai simplă și subțire
- În plus, ciuperca coadă de curcan are o zonă albă distinctă, la exterior.
Ceaiul din ciuperca coada curcanului crește imunitatea organismului
Mai multe studii ale cercetătorilor arată că pulberea din extract de ciupercă de coadă de curcan are efecte medicinale. Ciuperca se utilizează în medicina tradițională în China și Japonia, fiind apreciată pentru capacitatea ei de a crește imunitatea organismului.
Pulberea de extract de coadă de curcan are proprietăți benefice:
- Conține polizaharide și beta-glucani care susțin imunitatea și cresc rezistența organismului
- Are antioxidanți care protejează celulele împotriva daunelor cauzate de atacul nociv al radicalilor liberi.
Din pulbere se poate face un ceai sau se poate folosi astfel sub formă de supliment alimentar.
Alte beneficii ale ciupercii coadă de curcan:
- Stimulează funcția imunitară la femeile cu cancer de sân (vezi studiul de pe NCBI)
- Are compuși fiziologic bioactivi, mai ales polizaharidele β-glucan, care sunt substanțe responsabile de efectele anticancerigene, de efectele antioxidante, hipolipidemice, neuroprotectoare, de consolidare a imunității
- Ajută la vindecarea rănilor, în tratamentul parodontozei
- Are proprietăți antiinflamatorii, antidiabetice, antimicrobiene, neurotrofice.
Suplimente de Trametes versicolor
Numeroase studii științifice arată că suplimentele pe bază de extract de coadă de curcan au numeroase beneficii:
- Au proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, antioxidante, antitumorale
- Cresc imunitatea și susțin sănătatea pe termen lung
- Scad riscul de îmbătrânire prematură a organismului
- Ajută în combaterea infecțiilor virale și bacteriene
- Au polizaharidele beta-glucani care activează celulele NK, care sunt celulele imunitare
- Conțin beta-glucanii care stimulează activitatea limfocitelor T citotoxice și a altor celule imune, care pot combate tumorile.
Beta-glucanii au efecte pozitive asupra sănătății intestinale, mențin un microbiom intestinal sănătos, reduc inflamația intestinală, susțin digestia, ameliorează afecțiunile gastro-intestinale.
Extractul din coadă de curcan ajută în tratamentul cancerului, crește imunitatea, rezistența organismului și combate celulele tumorale. De asemenea, acest extract ajută și în prevenirea recidivelor în cazul unor tipuri de cancer.