Cine ia decizii in cuplul vostru, fie ca este vorba de mici hotarari – precum in ce local iesiti sau ce aveti la masa – fie ca este vorba de hotarari importante – precum cand va mutati impreuna, unde va petreceti vacanta, unde locuiti. Si astazi, anumite decizii importante raman in atributia lui: barbatul este cel care face primul pas in a ii cere ei sa se mute impreuna, el este cel care cumpara un inel si o cere in casatorie… Insa de-a lungul timpului, femeile au invatat cum sa isi spuna si ele cuvantul, influentandu-l pe barbat, insa lasand in acelasi timp luarea practica a deciziei in seama lui!
Insa cine ia decizii de obicei in viata voastra de cuplu? Comunicati si luati diverse hotarari impreuna, in functie de nevoile, dorintele si argumentele fiecaruia, sau – cum se intampla de obicei – unul dintre voi isi impune punctul de vedere, in timp ce celalalt il accepta (de multe ori pentru a se feri de conflicte)?
Daca raspunsul la „cine ia decizii” este „el”, atunci probabil formati un cuplu traditional – in cadrul caruia barbatul „conduce” menajul. Aceasta situatie deriva fie din faptul ca el are autoritate si influenta asupra ei, fie din faptul ca ea i-o paseaza, pentru ca se bucura de alte avantaje in relatie. Este o problema de nevoi si castiguri: cel care simte nevoia sa conduca are temeri cu privire la pozitia sa in relatie si doreste sa se simta dominant. Bineinteles ca procesul de luare a deciziilor se poate baza pe mai mult decat atat: de multe ori, barbatul este mai eficient si practic decat femeia. Pentru ea, unele decizii presupun intregi planuri de actiune, liste cu variante, temeri si nehotarari, incat el trebuie sa preia controlul – altfel, pot trece luni de zile pana ce ea se hotaraste unde sa iesiti in oras!
Dar in unele relatii problematica cine ia decizii este strict legata de nevoia de a avea puterea. Barbatul are nevoia sa se simta „cocosul in casa”, fie datorita normelor si prescriptiilor sociale – care spun ca el este „seful familiei”, fie datorita nevoii de a avea un avantaj in cuplu. Iar femeia este de acord, fie pentru ca este influentata de el si se teme de conflicte, fie pentru ca are incredere in abilitatea sa de a lua hotarari, fie pentru ca nu simte aceasta nevoie de a lua decizii. Femeia poate avea – si are – alte mecanisme – mai subtile – de a obtine putere in cuplu si de a obtine ceea ce isi doreste si astfel nu simte nevoia sa fie ea cea care hotaraste in privinta diverselor aspecte din viata cotidiana: localul in care merg, filmul pe care il vad, ce iau la masa, unde merg in vacanta, cu cine se intalnesc. De multe ori, barbatii se folosesc de autoritate, iar femeile se folosesc de sex!
Daca raspunsul la „cine ia decizii” in cuplul vostru este „ea”, atunci aveti un cuplu modern, in carul caruia femeia se ocupa de aceste aspecte – fie pentru ca are o abilitate de a analiza si lua hotararea cea mai buna, fie pentru ca aceasta putere ii este „pasata” de catre el. Ce interes ar putea avea un barbat pentru a renunta la puterea de luare a deciziilor? In primul rand, el scapa astfel de orice efort si de timp pierdut in diverse hotarari minore si o lasa pe ea sa se macine cu toate aceste aspecte.
In al doilea rand, barbatul castiga astfel un avantaj consistent in relatie, avantaj de care se poate folosi atunci cand apare necesitatea unei decizii cu adevarat importante: „tu esti cea care hotaraste totul mereu, insa de data asta, am si eu dreptul de a spune ceva”! Iar ea se va simti atat de vinovata ca a avut atat de mult timp controlul asupra relatiei, incat va accepta fara sa cracneasca decizia lui!
Insa de multe ori chestiunea cine ia decizii – in special cele legate de casa, buget, copii – este lasata in seama femeii pentru ca barbatul fie este mai ocupat, fie este total dezinteresat de asemenea aspecte, fie nu se pricepe prea bine! Nu te poti astepta ca un barbat sa hotarasca ce tip de draperie, ce canapea, ce masa sa cumpere, in ce culoare sa varuiti, ce tablou sa puneti in salon, ce marca de sampon sa folositi sau ce firma de piept de pui este mai buna! Barbatii lasa puterea de a lua aceste decizii in seama femeilor, caci ele se pricep mai bine si pentru ca nu sunt deloc interesati de multiplele diferente dintre carnea de pui de la X si carnea de pui de la Y, sau de efectul varului galben in aspectul si luminozitatea camerei, comparat cu varul crem!
Cat despre cresterea si educatia copiilor, se considera ca femeia este in mod natural priceputa sa stie ce sa faca si cum sa il creasca, cum sa ii preconizeze nevoile celui mic si cum sa i le indeplineasca! Tatal intra de obicei in scena cand este vorba de hotarari importante: la ce scoala sa fie trimis, daca are probleme scolare, medicale sau sociale. In rest, el este persoana joviala care ii da celui mic cate o bomboana si un ban de buzunar, in timp ce mama se ocupa de aspectele practice!
Asadar, cine ia decizii in cuplul vostru si pe ce baza? Asa v-ati format inca de la inceput: unul dintre voi hotara, celelalt se supunea, sau in timp, unul a capatat mai multa putere? Si mai important, cel care ia decizii se gandeste si la partener atunci cand le ia sau doar la propriul beneficiu? La fel de important, cel care se „supune” face aceasta pentru a evita conflicte si certuri sau pentru ca are incredere in abilitatea partenerului de a hotari ceea ce este mai bine pentru amandoi?
Este important sa va raspundeti la aceste intrebari, caci, chiar daca pentru o buna perioada de timp, poate nu te deranjeaza faptul ca partenerul pare a lua toate deciziile fara sa te intrebe – sau intrebandu-te doar de forma – la un moment dat poti acumula frustrari si exploda. Si este mult mai sanatos pentru tine si pentru relatie daca realizezi ca te deranjeaza situatia si intervii din timp, vorbind cu partenerul si explicandu-i ca ai nevoia sa simti ca contezi in relatie!
Problema cine ia decizii poate fi, insa, inversata: cel/cea care ia deciziile de obicei sa se sature de acest lucru, de indiferenta, delasarea si dezinteresul partenerului si de responsabilitatea de a fi intotdeauna cel care trebuie sa hotarasca! Si aici este la fel de important sa realizezi din timp daca te deranjeaza aceasta situatie, caci daca ea va dura mult timp, mai multi ani, iti va fi foarte dificil apoi sa mai schimbi ceva – caci partenerul se obisnuieste sa lase toate lucrurile in seama ta si nu va intelege de ce deodata vrei ca acest fapt sa se schimbe! Stii vorba „cum il/o cresti, asa il/o ai”? Daca iti obisnuiesti partenerul cu o anumita stare de lucruri in relatia voastra care de fapt tie nu iti convine, insa astepti prea mult timp pana sa spui sau sa faci ceva, ti-ai facut-o cu mana ta!
In final, poate ca nu cine ia decizii este cel mai important intr-o relatie – ci modul in care se iau aceste decizii, indiferent despre ce este vorba! Chiar daca unul dintre voi are mai multe influenta si autoritate, este esential sa comunicati, sa va impartasiti dorintele si nevoile – chiar daca este vorba despre ceva aparent nesemnificativ, nu uita vreodata sa iti intrebi partenerul ce parere are! Nimic nu poate fi mai frustrant decat sa simti ca nu contezi in relatie, ca opinia ta nu are vreo importanta. Deci… comunicare!