Animale de companieNu te poți decide ce rasă de iepure să îți iei, află...

Nu te poți decide ce rasă de iepure să îți iei, află aici caracteristicile celor mai populare rase

Cu mii de ani in urma iepurii de casa s-au obtinut prin domesticirea iepurilor salbatici, de vizuina. Domesticirea lor a avut ca rezultat diferite modificari ale insusirilor biologice (unii cresc mai repede, altii sunt mai prolifici) ca urmare a bunei valorificari a hranei si a cresterii proportiei de grasime din corp.

Astazi iepurii de casa constituie o sursa de venituri prin blanita lor frumoasa si carnea apreciata foarte mult pentru gustul ei deosebit.

Pe glob se cunosc peste o suta de rase de iepuri care din punct de vedere al greutatii corpului se clasifica astfel:

  • Rase de iepuri mari (au greutatea corporala mai mare de 5 kg): Uriasul Belgian, Uriasul Alb de Termonte, Uriasul Francez, Uriasul Englez, etc.
  • Rase de iepuri mijlocii (au greutatea corporala de 3,5-5 kg): Albastrul Vienez, Chinchila mica, Chinchila mare, Rasa Japoneza, Rasa Californiana, Rasa de Alaska, Rasa Neozeelandeza, etc.
  • Rase de iepuri mici (au greutatea corporala de 2-3 kg): Rasa Olandeza, Rasa Havana.
  • Rase de iepuri pitici (au greutatea corporala mai mica de 2 kg): Rasa Poloneza.

Din punct de vedere al lungimii parului rasele de iepuri se clasifica astfel:

  • Rase de iepuri cu par scurt: Rasa Rex
  • Rase de iepuri cu par lung: Rasa Angora.

Uriasul Belgian apartine unei rase de iepuri realizata in Belgia care se remarca prin conformatia armonioasa si robusta a corpului si prin culoarea blanii ce poate varia de la alb, la cenusiu-inchis, maroniu si negru. Acest iepure are greutatea corpului de 6-12 kg, capul mare cu urechi lungi de 17-20 cm si irisul ochilor de culoare inchisa sau roz la cei cu blana alba. Femela face 4-5 pui, de 2-3 ori pe an, deci acesti iepuri nu sunt foarte prolifici. Puii au la nastere 60 g fiecare si ajung la 5 kg la varsta de numai 2 luni.

Uriasul Francez este cunoscut si sub denumirea de Fluturele Urias Francez. Acest iepure are greutatea corpului de 5-6 kg, urechile de 15-17 cm si irisul ochilor de culoare inchisa. Blana este alba cu diferite pete negre, pe nas are o pata de forma unui fluture, in jurul fiecarui ochi prezinta cate un cerc negru, iar de-a lungul spatelui are cate o dunga neagra. Femela face cate 7-8 pui de 4-7 ori pe an, care la nastere cantaresc 60 g fiecare in parte si ajung la maturitatea sexuala abia dupa 6-7 luni.

Uriasul Alb de Termonte apartine unei rase de iepuri obtinuta in Belgia, care apoi a fost selectata in Germania. Iepurii au greutatea de 6-9 kg, capul rotund, urechile sunt purtate in sus, in ,,V”, cu lungimea de 15-18 cm. Blana este de un alb stralucitor, iar irisul ochilor este de culoare roz. Femela face de 2-3 ori pe an un numar de 4-5 pui, care la nastere au greutatea de 55 g fiecare si ajung la maturitatea sexuala la varsta de 9-10 luni. Acest iepure este cunoscut si sub denumirea de Marele alb de Termonte.

Uriasul Englez apartine unei rase de iepuri obtinuta in Anglia. Are o conformatie robusta cu greutatea de 4-4,5 kg, cu urechile lungi de 12-15 cm, purtate lateral astfel incat ele acopera obrajii. Blana are un colorit negru sau gri-roscat, iar irisul ochilor este maroniu. Femela face in general cate 5 pui, de 4-5 ori pe an, care au la inceput 60 g fiecare si ajung la maturitatea sexuala la varsta de 7 luni.

Albastrul Vienez este un iepure foarte pretuit pentru productia de blana si carne. Ajunge la greutatea de 4 kg, are capul lat cu profilul drept, ochii mari cu irisul de culoare gri-albastrui, iar blana de culoare inchisa mai ales pe partea ventrala a corpului. Aceasta rasa nu este foarte pretentioasa, ea se adapteaza destul de usor la conditii diferite de crestere. Femela face un numar de 7-8 pui, de 4-5 ori pe an, care ajung la maturitatea sexuala la varsta de 7-8 luni.

Chinchila mare este originara din Germania, apare si in tara nostra dar nu in rasa pura. Este denumita ,,iepure fara defecte” si impresioneaza prin constitutia fina si armonioasa. Are greutatea corpului de 3,5-5,5 kg, urechile lungi de 11-12 cm, purtate in ,,V”, blana si irisul ochilor sunt de culoare inchisa. Femela face un numar de 7-8 pui, de 4-5 ori pe an, care ajung la maturitatea sexuala dupa 6-7 luni. Aceasta rasa de iepuri este pretuita si crescuta mai ales pentru blanita frumoasa si carnea gustoasa.

Chinchila mica apartine unei rase de iepuri originara din Franta. Are corpul robust si indesat, cu greutatea de 2,5-3,2 kg. Femela face un numar de 5-6 pui, de 4 sau 5 ori pe an, care ajung la maturitatea sexuala la varsta de 6-7 luni. Acesti iepuri sunt intalniti in crescatoriile particulare si sunt folositi mai rar drept animale de companie.

Rasa Japoneza are corpul cilindric, cu pieptul larg, cu greutatea corporala de 3,5-4 kg. Blana este deasa, fina, cu firul de par scurt, de culoare neagra, portocalie sau galbena, ochii sunt mari cu irisul de culoare maronie.

rasa californiana
rasa californiana

Rasa Californiana a fost obtinuta in SUA in urma incrucisarii dintre rasele: Himalaya, Chinchila mica si Neozeelandezul Alb. Acesti iepuri au blana de culoare alba pe corp si neagra pe coada, urechi, bot si extremitatile membrelor. Irisul ochilor este de culoare roz, iar exemplarele adulte ating greutatea de 4 kg.

Rasa de Alaska a fost selectata in Germania, in anul 1920. Are greutatea corporala de 3,5-4 kg si blana cu firul parului de culoare neagra mai lucios pe spate si subparul de culoare albastra. Acest iepure are corpul cu o forma armonioasa si eleganta, burta mare, pieptul bine format, spatele rotunjit, membrele de lungime medie, ochii cu irisul de culoare maronie sau neagra. Este un animal de companie foarte frumos.

Rasa Neozeelandeza este originara din SUA si cea mai raspandita de pe glob. A fost obtinuta in urma incrucisarii dintre rasele de iepuri: Neozeelandezul Rosu si Uriasul Alb. Acest iepure are greutatea corporala de 4-5 kg si ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 5-6 luni. Femela face de 5-6 ori pe an un numar de 8-12 pui, care la varsta de numai 2 luni au deja greutatea de 2,7 kg. Blana este deasa, cu par destul de lung, de culoarea alba, irisul ochilor este roz, iar urechile sunt lungi de 12-13 cm si purtate intotdeauna in sus, in ,,V”. Aceasta rasa este crescuta si ca animal de companie.

Rasa Olandeza a fost obtinuta in Anglia in anul 1880 si are greutatea corporala de 2-3 kg. Blana iepurilor este in doua culori: partea anterioara a corpului este acoperita de par de culoare alba, iar partea posterioara, urechile si obrajii sunt acoperiti de par de culoare gri sau neagra.

Rasa Havana are corpul scurt si rotund, de aproximativ 1-2,5 kg, cu blanita deasa, lucioasa si fina, de culoare galbena-maronie si irisul ochilor de culoare rosie. Femela face cate 6 pui, de 4-5 ori pe an, care ajung la maturitatea sexuala la varsta de 7-8 luni.

Rasa Poloneza are urechile scurte de numai 6 cm, purtate drept in sus si putin apropiate la varf. Acest iepure are corpul acoperit cu blanita deasa, de culoare alba stralucitoare, ceea ce il face un animal de companie foarte dragalas.

Rasa Angora este originara din Asia, fiind cunoscuta inca din anul 1663. Caracteristica principala a acestei rase o constituie lungimea firului de par care poate fi de cca. 30 cm. Firul parului creste imediat dupa tunderea lui. Lana iepurilor de Angora este de 15 ori mai usoara si de 10 ori mai calduroasa decat cea de oaie.

Parul are lungime mai mare pe frunte, pe vraful urechilor, pe obraji si pe extremitatile picioarelor, astfel se spune ca iepurii au mot pe cap, favoriti pe obraji, clopotei la urechi si papuci la picioruse. Femela face 5-8 pui de 3-5 ori pe an, iar un exemplar adult poate da 700 g de lana din trei in trei luni prin tundere si pieptanare. Acesti iepuri au urechile lungi de 10-12 cm, iar culoarea blanii poate fi alba, galbena, gri-cenusie, roscata sau chiar neagra.

Rasa Rex a fost obtinuta in Franta si omologata in anul 1929. Iepurii au greutatea corporala de 2-3 kg si blana cu firul de par si puful scurt, de 1,6-2 cm. Culoarea firului de par variaza foarte mult, poate fi alba, neagra, albastruie, maronie si combinatii de cate trei culori. Ochii sunt mari cu irisul de culoare rosie sau albastruie. Acesti iepuri ajung la maturitatea sexuala la varsta de 5-6 luni.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.