Chiar daca in Romania, la ora actuala, cele mai vandute aragaze sunt inca cele cu gaz, pentru ca sunt mai ieftine si ca pret, si din punctul de vedere al consumului, totusi, in viitorul apropiat, probabil ca balanta se va inclina in favoarea celor electrice, fie ca este vorba de cele cu inductie sau de cele vitroceramice. Pe piata de profil, ofertele sunt nenumarate, pe toate gusturile, si ca functionalitate si ca design.
Cel mai performant aragaz, in prezent, pare a fi cel produs de Samsung – FTQ307NWGX – pentru care compania a primit la CES (Consumer Electronics Show), Las Vegas, premiul “Eco-Design and Sustainable Technology”. Este un aragaz care functioneaza pe baza de inductie electromagnetica. Are patru suprafete de gatit, comenzi tactile, afisaj DEL, albastru cu portocaliu. Este rapid si ecoenergetic. Aceeasi cantitate de apa, de exemplu, fierbe de doua ori mai repede pe acest aragaz, decat pe cel clasic, cu flacara.
Magnetismul este cel care face ca plita sa se incalzeasca doar sub vasul in care se gateste, in rest ramanand rece, ceea ce inseamna ca este foarte economic si nu prezinta niciun fel de pericol. Tehnologia “gatitului prin convectie” (transmiterea caldurii cu ajutorul curentilor), cu trei ventilatoare Surround Airvection, a celor de la Samsung, leaga un sistem de trei ventilatoare la un cuptor cu convectie, pentru a distribui caldura in mod uniform.
Un dispozitiv de control al ventilatoarelor permite mentinerea temperaturii optime. Intr-un astfel de cuptor, orice preparat se va patrunde uniform, fara sa mai fie nevoie sa schimbati pozitia vasului. Functia SelectTouch face posibila programarea temperaturii. Poate fi folosita si ca un MP3.
Aragazul FTQ307NWGX se curata foarte usor, pentru ca alimentele nu se lipesc pe suprafata lui, asa ca o simpla stergere cu un burete este suficienta. Pentru curatirea cuptorului, exista optiunea SteamQuick, datorita careia, in 20 de minute, cuptorul se va spala singur, printr-o simpla apasare de buton. Se pun zece masuri de apa de la robinet in cuptor, se inchide usa cuptorului, se apasa butonul SteamQuick si, dupa 20 de minute, cu ajutorul vaporilor de apa, totul este gata spalat.
Daca aveti musafiri si vreti ca mancarea sa se pastreze calda, aragazul are un sertar electric integrat, cu trei optiuni pentru temperatura la care vreti sa ramana meniurile preparate, cu umiditate optima pentru a pastra gustul si savoarea acestora. Este un sertar reglabil si ca dimensiune, astfel incat sa puteti pune platouri, caserole de toate marimile.
Pentru toate performantele sale, probabil ca pretul de 2000 de euro este justificat.
Daca aragazul FTQ307NWGX atrage atentia prin performantele sale, cei de la Thermador, parte a BSH Bosch und Siemens Hausgeräte, s-au prezentat la CES 2012 cu gadgetul Freedom Induction Cooktop, o plita controlata (locul de incalzit, temperatura, timpul), prin intermediul unei interfete grafice.
Aragazul modular – Free Cooker – este inventia celor de la Ahha Project, celebra firma de design. Are doua platforme detasabile de gatit, care pot fi mutate, in functie de imprejurari, pe masa din bucatarie, pentru o cafea, de exemplu, sau pe terasa, pentru alte preparate. Proiectul a fost prezentat celor de la firma de electrocasnice Candy, dar nu a intrat inca in productia de serie.
Daca aceste oferte nu va tenteaza, atunci va puteti orienta la alte plite, cu inductie sau vitroceramice, cu multe optiuni si performante, dar la preturi mai rezonabile. Acestea tind sa inlocuiasca traditionalul aragaz. Au mai multe trepte de temperatura, display-uri digitale (Touch Control), inchidere automata, suprafata incalzita se adapteaza la dimensiunile vasului, au senzori care previn supraincalzirea. Sunt foarte sigure si pentru ca nu au flacara deschisa. Exista si aparate combinate, cu suprafata de gatit pe gaz, modelele mai noi avand un consum mai redus) si cuptor electric.