Animale de companieCe trebuie să știm despre comportamentul gerbililor atunci când îi alegem ca...

Ce trebuie să știm despre comportamentul gerbililor atunci când îi alegem ca și animale de companie?

Comportamentul gerbililor este foarte interesant – acest fapt a fost confirmat de cercetatori, dar si de crescatorii de animale de companie. Gerbilii sunt animale dragalase care se aseamana cu hamsterii, insa nu sunt nocturni ca acestia, ei sunt activi ziua si dorm noaptea la fel ca si oamenii.

Unii copii adora astfel de animale, insa altii nu foarte mult deoarece ii aseamana cu niste soareci sau sobolani – insa acest lucru nu este adevarat pentru ca gerbilii fac parte din familia hamsterilor Muridae si subfamilia Gerbillinae. Gerbilii au particularitatea de a merge pe toate cele patru picioare, dar si de a sta doar pe membrele posterioare, au botul scurt nu lung ca la soareci si coada acoperita cu par. Cea mai placuta impresie este creata de blana frumoasa si ochii lor mari si foarte putin proeminenti.

In mediul lor natural gerbilii traiesc in deserturile din Africa, sau zonele uscate din sud-estul Europei si Asiei, iar hrana lor este tipic vegetariana, alcatuita din plante verzi, graminee si uneori completata de insecte si gandaci. Dimineata isi potolesc setea cu picaturile de roua si seva plantelor.

In conditii de captivitate gerbilii se maifesta printr-un set foarte bogat de miscari expresive care sunt foarte evidente mai ales in cadrul unui grup de cateva exemplare, in interactiunile dintre ei. Cand sunt tinute mai multe animale in captivitate trebuie avut in vedere faptul ca ele pot avea un comportament diferit si astfel prin evaluarea acestuia in timp util se poate preveni ranirea exemplarelor in perioada de imperechere cand masculii se lupta pentru femela, se poate ajusta comportamentul masculilor si femelelor in formarea perechilor, se poate preveni moartea cand in cadrul grupului se instaleaza stresul si au loc muscaturi si zgaraieturi intre animale.

Gerbilii au obiceiul sa sape gauri in cusca in care stau, de aceea ei nu trebuie adapostiti intr-o celula de plastic sau alt material ce poate fi distrus usor. Pentru a uita de sapat atentia lor poate fi distrasa cu ajutorul unei roti in care sa isi consume energia sau cu diferite scarite si suporturi pe care sa urce si sa coboare. Acest comportament de a sapa este caracteristic gerbililor deoarece in salbaticie ei isi petrec majoritatea timpului sapand galerii si vizuini in care se adapostesc impreuna, intregul grup familiar.

Gerbilii sunt foarte sociabili si afectuosi intre ei. Daca ii observi cu mare atentie descoperi ca sunt deosebit de afectuosi unul cu altul, se ating cu labutele pe fata si pe urechi, iar in perioada de crestere a puilor femelele se ajuta intre ele avand grija de ei.

gerbilii

In cadrul fiecarui grup exista o ierarhie sociala creata fara impunerea acesteia prin agresiune. Masculii se confrunta intre ei pentru a-si castiga pozitia insa nu cu mare violenta. Ei se sprijina reciproc in cadrul grupului si in momentul in care in cusca lor apar vecini noi – alte exemplare – sunt destul de neprimitori. Ei au tendinta de a fi nesociabili cu orice intrus si chiar de a-l ataca. Acest comportament teritorial foarte accentuat se manifesta in toate grupurile de gerbili si poate crea uneori probleme in crescatoriile de gerbili in momentul in care numarul de exemplare scade si trebuie aduse altele noi.

Stresul afecteaza foarte mult starea de sanatate la gerbili. Daca sunt stresati ei devin mai sensibili la boli, au tendinta de a fi agresivi si nervosi, uneori prea activi sau deprimati. Cand se vad intre ei, au obieciul sa isi atinga nasurile in semn de salut.

Gerbilii scot sunete foarte interesante care se aseamana cu un chitcait tare sau cu ciripitul unei pasari. De asemenea, ei au tendinta de a tipa strident mai ales in perioada de imperechere cand se lupta intre ei pentru a-si castiga dreptul la imperechere cu femelele.

Cuplurile dintre gerbili se formeaza pe viata, sunt animale monogame. Gerbilii se imperecheaza la varsta de 3 luni, femelele au perioada de calduri de 5-7 zile si de gestatie de 24 de zile. De obicei o femela poate naste 4-8 pui care la inceput sunt orbi, mici si neajutorati. Acestia sunt alaptati de femela si au capacitatea de a creste foarte repede si de a se dezvolta bine astfel incat la o luna incep sa se descurce singuri.

Speranta de viata la gerbili este de aproximativ 3-4 ani. Cei care isi doresc astfel de animale de companie cel mai bine este sa achizitioneze exemplare tinere care au varsta cuprinsa intre 6-8 saptamani. Indiferent de sex, gerbilii se adapteaza foarte bine la conditiile de captivitate si nu sunt agresivi fata de om. Cand se cumpara un astfel de animal se analizeaza cu atentie fiecare parte a corpului sau pentru a vedea daca este sanatos.

Astfel se verifica daca blana este curata, deasa si frumoasa, fara pete si zone golase, daca labele si urechile sunt fara cruste, rani si secretii, daca zona de sub coada este curata fara fecale, daca ochii sunt limpezi si fara lacrimi, daca se misca normal, daca nu are respiratia suieratoare sau sufera de tuse. Pana acasa gerbilii pot fi transportati in custi de carton ce au dimensiunile Lxlxh de 15x15x10 cm. Cand drumul este mai lung de o jumatate de ora, in cusca se pun bucati de morcovi si paine pentru a avea ce manca pe parcursul calatoriei.

Video – Comportamentul gerbililor:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.