Sarcină & BebeCe se schimbă în mod fundamental atunci când devenim pentru prima oară...

Ce se schimbă în mod fundamental atunci când devenim pentru prima oară părinţi?

Când eşti pe cale de a deveni pentru prima oară părinte, ai o idee destul de clară asupra a ceea ce va urma: lipsa timpului, extenuare, responsabilităţi noi, dar şi o mare bucurie şi împlinire. Totuşi, ai crede dacă cineva ţi-ar spune că încă nu îţi închipui cum se va schimba în mod definitoriu întreaga ta viaţă? Vei deveni mamă sau tată, iar aceasta vine cu surprize.

Iar lucrurile nu se schimbă doar pentru o perioadă, cât este bebe mic, după care îţi reiei viaţa dinainte: unele se schimbă pentru totdeauna! Nimic de speriat, orice părinte îţi va spune că nu regretă deloc pasul făcut, chiar dacă este şi dificil.

Ce se schimbă în mod fundamental atunci când devenim prima oară părinţi?

Stilul tău de viaţă. Ştii deja prea bine că vei face unele schimbări de program, ştii deja că nu vei mai avea timp pentru unele activităţi. Însă e vorba de mai mult decât atât: odată părinte, întreg stilul tău de viaţă va deveni altul, cu timpul. Ceea ce nu este ceva rău, dimpotrivă: mulţi părinţi renunţă la obiceiuri nocive, încercând să adopte o viaţă mai sănătoasă, pentru a oferi copilului un model pozitiv.

Priorităţile în viaţă. Ceea ce considerai important în viaţa ta este pe cale să se schimbe odată ce devii părinte. Când îşi face apariţia bebe, el ajunge pur şi simplu centrul lumii tale, sursa preocupărilor tale principale, sursa bucuriilor şi a tristeţilor tale. Sigur că ceea ce chiar contează pentru tine rămâne important: oamenii iubiţi, cariera. Dar ajung deodată pe locul 2 sau 3 (pentru majoritatea)…

Perspectiva asupra vieţii. Odată cu priorităţile, se modifică şi felul de a privi în general viaţa şi lumea. Lucruri ce înainte îţi păreau esenţiale par mai puţin stresante şi urgente. Pe scurt, începi să vezi pădurea şi nu copacii, să îţi formezi o imagine de ansamblu.

Relaţia cu soţul sau soţia. Odată deveniţi părinţi, nu mai sunteţi doar soţ şi soţie, sunteţi tata şi mama. Aţi creat împreună o altă fiinţă, ceea ce vă va uni mai mult decât oricând. Nu doar iubirea voastră vă leagă acum, ci şi iubirea unică pe care o simţiţi amândoi pentru copilul vostru. Aţi pornit împreună în această călătorie. Totuşi, nu totul este roz: vor fi şi certuri, cauzate de extenuare şi de lipsa timpului intim în doi; va fi greu, de aceea nu trebuie să uitaţi unul de celălalt, să uitaţi să vă sprijiniţi. Se mai schimbă şi modul în care vă percepeţi unul pe altul: iubita devine subit mama, iubitul devine tata, ceea ce poate să pară ciudat la început.

Relaţia cu părinţii tăi. Odată părinte, parcă îţi priveşti altfel mama şi tatăl, parcă îi vezi şi înţelegi dintr-un alt unghi. Adesea, relaţia cu aceştia devine mai apropiată, tocmai deoarece începi să înţelegi de ce au făcut unele lucruri. De asemenea, îi apreciezi mai mult acum, deoarece vezi pe propria-ţi piele cât de dificil este să creşti un copil. Nu este o regulă – câteodată, nu te înţelegi cu părinţii şi punct; dar este o schimbare prin care trec mulţi.

Simţi o iubire complet nouă. Crezi că ştii ce este iubirea? Sigur că ştii: îţi iubeşti părinţii, fraţii şi surorile, prietenii, soţul ori soţia. Dacă eşti un om înţelept, te iubeşti şi pe tine însuţi, căci ştii că cel care nu se iubeşte pe sine nu oferă la fel de multe celorlalţi. Dar această nouă dragoste, atât de pură, atât de spontană, e cu totul altceva. Este cu adevărat necondiţionată şi eternă. Ştii că orice s-ar întâmpla, vei avea întotdeauna această iubire. Cel mai frumos lucru…

Tu. Ce se schimbă în mod fundamental atunci când devii prima oară părinte? Tu te schimbi, ca om, în totalitatea ta. Să nu idealizăm spunând că devii un om minunat, însă devii un altul, deoarece simţi acea iubire altruistă şi înţelegi ce înseamnă să doreşti să protejezi şi să ocroteşti pe cineva cu toată fiinţa ta. Devii, din punct de vedere practic, mai responsabil, pragmatic, eficient, dar esenţialul este că ai un nou rol în viaţă, cel mai important rol al tău; nu mai eşti doar fiu sau fiică, frate sau soră, soţ sau soţie – eşti tată sau mamă!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.