Sarcină & BebeCâteva fapte interesante despre făt în perioada intrauterină

Câteva fapte interesante despre făt în perioada intrauterină

Nașterea este considerată începutul vieții bebelușului – totuși, se cunosc astăzi fapte interesante despre făt în perioada intrauterină, fapte ce demonstrează că bebe învață diferite lucruri și își formează personalitatea încă dinainte de nașterea sa. Micuțul nu se naște o tabula rasa: el are deja unele amintiri și are deja formate anumite comportamente!

Câteva fapte interesante despre făt în perioada intrauterină:

Bebelușul își amintește melodiile la care a fost expus cel mai des. Se recomandă ca femeia însărcinată să asculte muzică și să îi cânte chiar ea bebelușului înainte de naștere. Și s-a mai dovedit faptul că bebe are deja formate amintiri din perioada intrauterină. În afară de vocea mamei, el își amintește melodiile pe care le-a auzit cel mai des.

Psihologii au dovedit acest fapt interesant prin intermediul mai multor studii, printre care un experiment cunoscut în cadrul căruia se punea coloana sonoră a serialului preferat de femeile însărcinate; bebelușii ai căror mame urmăriseră serialul numit zilnic recunoșteau melodia și reacționau pozitiv la aceasta, calmându-se, în timp ce bebelușii ai căror mame nu urmăriseră serialul nu aveau nici o reacție deosebită.

Mai mult, amintirile bebelușului sunt mai complexe de atât. S-a dovedit că micuțul va recunoaște după naștere inclusiv o poveste scurtă sau un poem pe care mamele le citeau cel mai des înainte de naștere. Micuții reacționau la citirea poveștii sau poemului chiar dacă vocea care le citea era străină – așadar, ei recunoșteau secvența de text și nu vocea mamei.

Bebelușul își amintește gustul mâncărurilor consumate cel mai des de către mama sa înainte de naștere. Când mama consumă un anumit aliment extrem de des, lichidul amniotic va mirosi a acel aliment. De aceea după naștere bebelușul va accepta mai ușor alimentul respectiv odată ce i se oferă, deoarece îl recunoaște. De asemenea, bebe își va aminti și mirosul acelui aliment, reacționând de obicei pozitiv la simțirea sa.

Fătul își formează personalitatea din perioada intrauterină; este vorba mai degrabă despre anumite comportamente: unii bebe sunt calmi și liniștiți, alții energici și agitați. Aceste comportamente se formează dinainte de naștere (fiind influențate și de condiții externe și de starea emoțională a femeii însărcinate – femeile stresate și depresive vor avea bebeluși iritabili). S-a descoperit că nivelul de activitate a bebelușului în perioada intrauterină este un predictor al personalității sale după naștere; cei care se mișcă des și energic în uter vor fi bebeluși agitați și iritabili.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.