Animale de companieCât timp trăiesc diverse specii de papagalii și cum le putem mări...

Cât timp trăiesc diverse specii de papagalii și cum le putem mări durata vieții

Cat timp traiesc papagalii? – Este o intrebare la care ar vrea sa stie raspunsul mai ales persoanele care au deja un papagal sau care doresc sa achizitioneze unul. Exista o idee preconceputa vizavi de papagali si anume ca acestia ar avea o viata foarte lunga, ca ar putea trai pana la 100 de ani, uneori chiar si mai mult. In realitate lucrurile nu stau chiar asa, de fapt papagalii nici nu se apropie de aceasta varsta de 100 ani, foarte rar viata lor depaseste 50 de ani.

Durata vietii are legatura si cu marimea unui papagal, de exemplu speciile mai mici sau de dimensiuni medii traiesc 10-15 ani, in cazuri exceptionale cel mult 20 de ani. De asemenea cercetatorii au descoperit papagali care au trait 65 de ani. Papagalii de talie mare traiesc intotdeauna mai mult decat speciile mai mici, insa daca ar fi sa facem o clasificare exacta cu siguranta sunt cateva specii – cateva exceptii – care confirma regula.

De multe ori varsta adevarata a unui papagal este foarte greu de stabilit, uneori chiar imposibil, spre deosebire de exemplarele care se afla la gradinile zoologice si care au date exacte privind atat varsta cat si alti indicatori caracteristici speciei respective. Unul dintre cei mai longevivi papagali este renumitul Cacadu – recunoscut drept fiind un centenar printre aceste pasari exotice. In gradinile zoologice au fost si exemplare care au depasit si 60-100 de ani. In conditii de captivitate papagalul Cacadu traieste aproximativ 30-50 de ani, sau chiar mai mult.

Papagalii Amazon ating varste impresionante, cu o nutritie corecta pot depasi 50 de ani. In conditii de captiviatate speranta medie de viata la acest papagal este de 20 de ani. Intotdeauna papagalul Amazon are nevoie de o colivie spatioasa, sau o voliera in care el sa faca miscare, sa zboare, deoarece aceasta specie este predispusa la obezitate – care ii scurteaza mult durata vietii.

Papagalii Ara traiesc in conditii de captivitate cam 30-50 de ani, au existat insa si exceptii cand unele exemplare au depasit varsta de 50 de ani.

Papagalii Lori curcubeu traiesc nu mai mult de 15-20 de ani, iar papagalii Eclectus ating varsta de 40-50 de ani in conditii de captivitate.

Papagalii Gri african sau papagalii Jako traiesc aproximativ 25 de ani in conditii de captivitate. Totusi au fost si exemplare care au trait pana la cel mult 50 de ani. Acesti papagali sunt foarte inteligenti, au penajul foarte frumos, insa uneori se imbolnavesc usor si astfel durata lor de viata scade.

Perusii traiesc in medie 10 ani, porumbeii au speranta de viata de 15 ani, papagalul Senegal traieste 20 de ani, iar Macaw traieste cam 70 de ani.

Conform ornitologilor papagalii care traiesc in captivitate au speranta de viata mai lunga decat cei care traiesc in salbaticie. De asemenea, dupa numeroase studii prelungite, acestia au aratat clar ca dupa perioada de reproducere care are loc la o anumita limita de varsta respectivele specii mor relativ repede. In captivitate insa cu o ingrijire aproape perfecta, o alimentatie adecvata si feriti de pericolele animalelor de prada papagalii pot atinge cea mai mare limita a varstei lor.

Numeroase studii, observatii si experimente au aratat ca in conditii de captivitate starea de sanatate a unui papagal depinde in mod direct de stilul sau de viata si de dieta lui. Lipsa de exercitiu, caloriile in plus duc la obezitate si imbolnavirea pasarii. In momentul cand se alege un papagal trebuie sa se tina cont de dieta sa pentru ca sa poata trai sanatos si mai mult timp. Papagalii care au conditii bune de viata si o dieta corecta, bogata in minerale si vitamine pot trai cel putin 20-22 de ani. De multe ori sunt pasari care ating si varsta de 30 de ani. Cu cat grija este mai mare pentru papagal, cu atat speranta lui de viata este extinsa mai mult.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.