Casul de oua se prepara de Pasti, se serveste impreuna cu sunca si cozonac, are origine ungureasca, mai exact din zona estica, in partea vestica a tarii nu e cunoscuta reteta…
La mine (in partea vestica a Romaniei) nu trece Paste fara cas de oua, cand vine vorba de Paste deja simt gustul casului in gura.
Nu e batut in cuie ca doar de aceasta data se poate manca specialitatea, dar cumva nu prepar in restul anului… ar trebui sa se schimbe aceasta treaba.
Ingrediente cascaval galben de oua si stafide – reteta de Paste specific ungureasca
- 1 litru de lapte
- 6 linguri de zahar
- 6 pliculete de zahar vanilat/vanilinat
- un varf de cutit sare
- stafide (aprox. 50gr)
Mod de preparare
Punem la fiert laptele cu putina sare, zahar si pliculete de zahar vanilat/vanilinat; dupa cateva minute putem adauga si stafidele.
Spargem ouale intr-un castron si le batem sa devina spuma; turnam in lapte si fierbem amestecand continuu.
Cand incep sa se formeze cocoloase, turnam totul intr-o strecuratoare ca sa scapam de zeama dupa care turnam preparatul intr-un tifon care se leaga. Casul il stoarcem bine si il lasam atarnat sa se scurga cateva ore.
Se serveste rece cu sunca si cozonac.