Căsătoriile aranjate – o chestiune a trecutului sau nu?

0
1698
Casatoriile aranjate, Foto: 3a2ilati.com

O casatorie aranjata, cunoscuta si drept casatorie pragmatica, se refera la casatoria facilitata si aprobata de cineva (in afara de mire si mireasa). Cel mai adesea, parintii sunt initiatorii acestor tipuri de casatorii, desi alte rude si unii prieteni pot fi de asemenea implicati. In mod traditional, casatoriile aranjate sunt determinate in mod aproape exclusiv de parinti, iar fiul/fiica nu are nimic de zis in privinta alegerii partenerei/partenerului. Unele casatorii prestabilite ofera mirelui sau miresei potentiale diferite niveluri de libertate in alegerea partenerei/partenerului. Acestea sunt mai comune in vremurile moderne si sunt uneori numite casatorii semi-aranjate. In acest caz, mirele sau mireasa poate avea un cuvant de spus in alegerea partenerei/partenerului – isi pot alege perechea pe baza unor fotografii si profiluri personale, se pot intalni inainte de casatorie sau pot chiar sa iasa impreuna o perioada.

Practica acestor casatorii aranjate este mai comuna in unele parti din Orientul Mijlociu si tarile din Asia de Sud, cum ar fi Iran, Irak, Pakistan, Afganistan, China, India si Japonia. Desi mai putin frecvente in regiunile europene si din America de Nord, casatoriile aranjate pot avea loc, mai ales in cadrul grupurilor etnice, religioase sau culturale care practica in mod traditional acest obicei.

Motivele casatoriilor aranjate

Mire-si-mireasa-230x300.jpgPrintre scopurile casatoriilor aranjate se numara:
• Unul din principalele motive ale casatoriilor aranjate este traditia. In zonele sau grupurile in care aceasta practica este una de lunga durata, generatiile vor continua traditia.
• Parintii incearca sa aiba grija de interesele copiilor lor. In multe culturi, responsabilitatea parintilor pentru binele fiilor si fiicelor lor includea si gasirea perechii potrivite.
• Casatoriile aranjate pot fi utilizate ca solutie practica in zonele unde intalnirile si curtarea sunt interzise sau descurajate.
• In special in aranjamentele internationale, cand cineva dintr-o anumita tara locuieste acum in alta tara, familia poate dori ca fiul/fiica sa sa fie cu cineva din aceeasi tara sau cultura.
• Casatoriile aranjate sunt utilizate si pentru a asigura compatibilitatea unui cuplu in ceea ce priveste religia, statutul economic, clasa sociala, etnia si educatia.
• Acestea pot fi utilizate pentru a imbunatati statutul social al unei familii, mai ales in societatile extrem de stratificate. Prin urmare, casatoriile aranjate pot fi utilizate in combinatie cu sistemul de zestre, in care familia miresei ofera mirelui sau familiei mirelui o anumita cantitate de bunuri materiale si/sau bani.

Argumente pro si contra

Casatoriile aranjate sau pragmatice sunt extrem de controversate in societatea moderna de azi, avantajele si dezavantajele acestora fiind deseori dezbatute. Avand in vedere asteptarile si normele contrastante intre culturi in ceea ce priveste gasirea unui partener/unei partenere, oamenii au opinii foarte diferite cu privire la cum ar trebui sa se efectueze o casatorie. Sustinatorii acestui sistem spun ca o casatorie aranjata asigura compatibilitatea si ofera o sansa mai mare de stabilitate in relatia maritala. Deoarece relatia nu este aleasa in mod arbitrar, ci dupa o analiza atenta a diversilor factori, multe persoane sunt de parere ca o casnicie aranjata va fi mult mai armonioasa decat una bazata pe o alegere aleatorie in functie de emotii si sentimente.

Citește și:  Stiluri de rochii de mireasă potrivite pentru o nuntă pe plajă ca-n povești

Cei care au parte de casatorii aranjate sunt eliberati de stresul si presiunea de a gasi un sot/o sotie, ceea ce le permite sa se concentreze pe studii sau cariere, fara a-si face griji in legatura Maini-legate-cu-lant-si-lacat.jpgcu relatiile de dragoste cu sexul opus. Sustinatorii casatoriilor aranjate pot vedea dragostea ca un element al casatoriei care va creste si se va consolida in timp, mai degraba decat o conditie a uniunii maritale. Acestia de asemenea pot crede ca o casatorie aranjata are parte de mai putine conflicte, fiind o relatie matura condusa de ratiune, mai degraba decat de sentimentele fluctuante. Probabilitatea unui conflict in familie este redusa, intrucat familia primeste sotul/sotia in sanul ei drept un nou membru.
Cei care se opun casatoriilor aranjate pot argumenta ca oamenii ar trebui sa aiba libertatea de a-si alege singuri partenerul/partenera. Acestia ar putea sustine ca atractia reciproca si iubirea sunt vitale la inceputul casatoriei. In plus, pot exista cazuri in care unul sau ambii parteneri pot simti afectiune pentru altcineva, ceea ce va avea ca rezultat o uniune nefericita si tulburata.

Probleme legate de casatoriile aranjate

In ciuda masurilor unei familii pentru gasirea unui sot compatibil, nu exista nicio garantie ca cei doi parteneri se vor iubi sau macar se vor place. Criticii se pot referi la zicala “contrastele se atrag” pentru a indica posibilitatea de incompatibilitate in relatii. Alte preocupari cu privire la casatoriile aranjate tin de drepturile omului, problema subjugarii femeilor si violenta domestica – acestea pot aparea in cazul in care femeia refuza sau contrazice alegerea sotului. Preocupari similare sunt: casatoriile fortate (unde violenta, constrangerea sau rapirea sunt folosite pentru a detine controlul intr-o casnicie), punerea in aplicare a sistemelor potential rasiste sau opresive, incalcarea drepturilor omului prin crime de onoare sau casatorii intre minori. Casatoriile aranjate, cu parti bune si parti rele, sunt prezente si in ziua de azi, iar daca in trecut acestea erau acceptate cu usurinta, in prezent reprezinta unul dintre subiectele cele mai delicate si mai intens dezbatute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.