Cand sa ne cunoastem socrii? De preferat, inainte sa ne devina socrii! Stii zicala aceea care spune: “nu te casatoresti doar cu el/ea, ci cu intreaga lui/ei familie”? Ei bine, nu este chiar o gluma!
Astfel, raspunsul la intrebarea cand sa ne cunoastem socrii ar fi: cu cat mai repede, cu atat mai bine! Daca ar fi sa glumim putin: este ca atunci cand iti scoti un bandaj – cu cat o faci mai repede, cu atat este mai putin dureros! Fara gluma, a iti cunoaste viitorii socrii este un pas important in relatia voastra si un test peste care trebuie sa treci cu cat mai putine daune!
Este un test pentru tine – daca reusesti sa fii acceptat(a) in familia partenerului, daca reusesti sa comunici deschis si sa construiesti o legatura cu viitoarele tale rude prin alianta si este un test pentru relatia voastra de cuplu – daca treci peste asta fara sa ramai inspaimantat(a) la gandul ca trebuie sa ii vezi din nou pe oamenii aceia, daca ai reusit sa te integrezi si sa nu fugi, atunci relatia voastra este una solida si nimic de acum incolo nu o va distruge!
Cand sa ne cunoastem socrii? Daca voi deja v-ati logodit si nu i-ai cunoscut inca pe parintii partenerului tau, cel mai bine si precaut ar fi sa ii cunosti intai intr-o atmosfera neoficiala si prietenoasa, fara sa le spuneti inca vestea cea mare! Asteptati macar pana la a doua reuniune pana sa le impartasiti decizia voastra! Aceasta pentru ca daca afla ca fiul/fiica lor drag(a) s-a logodit fara sa ii anunte in prealabil si cu o persoana necunoscuta, se vor simti ignorati, total neimplicati in decizia copilului lor si – ghici ce – vor da vina pe tine! Astfel, vei pasi din prima cu stangul in aceasta relatie oricum fragila!
Asadar, cel mai important aspect cand ne punem intrebarea cand sa ne cunoastem socrii este acela ca ei sa nu stie inca atunci cand te cunosc ca urmeaza sa iti fie socrii! Intalniti-va intr-un cadrul amical si fara presiuni si tu da-ti straduinta sa fii cat mai deschis(a), sincer(a), direct(a), cald(a) si fara aere! Arate-le cat le admiri copilul, dar nu te purta prea afectuos cu el in fata parintilor sai – caci ei se vor simti lezati in rolul lor de protectori – nimeni altcineva nu are grija de copilul lor mai bine decat ei!
Daca urmeaza sa ii cunosti parintii iubitei, mare grija sa fii glumet si cuceritor cu mama si sa o complimentezi ce fiica minunata si frumoasa are si sa fii mai serios cu tatal si sa te abtii de la gesturi prea expansive de afectiune de fata cu acesta! Iar daca urmeaza sa ii cunosti parintii iubitului, situatia e putin inversata: fii glumeata cu tatal, dar mai serioasa cu mama super-protectoare a baietelului ei si nu te arata prea afectuoasa – nu ii da impresia ca isi pierde favoritul!
Insa revenind, cel mai sanatos ar fi ca intrebarea cand sa ne cunoastem socrii sa nu fie o dilema si sa ii fi cunoscut parintii dinainte de a lua decizia sa deveniti o familie! Gandeste-te ca de acum, acei oameni vor fi rudele tale – nu este oare mai bine sa ii fi cunoscut si sa stii ce fel de persoane sunt?! Si mai important este sa ii cunosti de timpuriu parintii partenerului pentru a vedea in ce fel de familie a crescut iubitul/iubita ta, ce fel de valori au fost esentiale, ce atmosfera familiala si ce tip educativ – strict si rigid sau deschis si cald?
Asta deoarece persoanele au tendinta sa recreeze in propria familie atmosfera in care au crescut si sa preia stilul parental al parintilor. Daca esti curios cam ce stil va avea iubita ta ca mama, urmareste-i cu atentie mama, iar daca esti curioasa in legatura cu iubitul tau, uita-te la tatal sau si la ce fel de tip de relatie exista intre ei. Iti va fi astfel mai usor sa iti imaginezi ce fel de viata de familie veti avea impreuna! Sigur, aceasta nu este nici pe departe o regula – doar daca, de exemplu, tatal iubitului tau si-a parasit sotia si este alcoolic, asta nu inseamna ca la fel va fi si iubitul tau!
Din contra, baietii proveniti din familii separate nutresc un respect mai mare pentru armonia familiala si muncesc mai mult pentru a isi pastra familia unita – caci cel mai mare cosmar al lor este sa nu se “transforme” in tatal lor, conform stereotipului. Asadar, a ii cunoaste familia nu iti da decat o idee asupra a cum va arata propria voastra familie – niciodata nu ai cum sa prevezi realitatea, ea mereu ne uimeste!
Insa a ii cunoaste parintii inseamna sa il/o cunosti pe el/ea mai bine! Parintii sunt cei care i-au format personalitatea, i-au insuflat valorile, l-au ghidat si orientat in viata! Iar daca, dupa ce ii cunosti parintii, partenerul tau iti povesteste diverse lucruri despre relatia lui/ei cu acestia, inseamna ca i-ai castigat increderea completa si ca tocmai ai devenit cea mai importanta persoana pentru el/ea!
Insa retine: mai important decat cand sa ne cunoastem socrii este cum ne comportam atunci cand ii cunoastem!! Cel mai important este sa incerci sa iti controlezi emotiile, sa nu te porti fals, sa fii asa cum esti tu! Daca fiul/fiica lor te iubeste si ei cel mai probabil te vor accepta imediat. Iar daca nu, aceasta este problema lor! Tu ai doar datoria sa iti dai silinta in a construi o relatie armonioasa, deschisa si sincera si faci asta pentru persoana pe care o iubesti!
Asadar, controleaza-ti emotiile, insa fara sa le ascunzi – pentru ei, va fi flatant ca esti emotionat(a), complimenteaza doar daca esti cu adevarat sincer(a) in ceea ce spui, nu te purta nici umil, dar nici superior, fereste-te de critici si nu aborda o atitudine inchisa si pesimista! Chiar daca tu esti de felul tau pesimist(a), incearca sa fii vesel(a) si sa dai impresia unei persoane pline de viata – la prima vedere, nimeni nu accepta persoanele cu atitudine pesimista si negativa. Asadar, pune-ti “fata vesela” – fara insa a falsifica!
In concluzie, nu cand sa ne cunoastem socrii este cel mai important lucru – desi dupa cum s-a mentionat, cu cat mai repede, cu atat mai bine – ci modul in care construim relatia cu acestia, in care comunicam si ne prezentam pentru prima oara! Desi suna sadic, gandeste-te ca lucrezi la o prezentare de produs, fa-ti o strategie, noteaza-ti punctele slabe si punctele tari si porneste la atac, cucerindu-ti “clientii”!