Animale de companieSpecii de păsări: Canarul roșu lipocrom, face parte din familia Fringillidae

Specii de păsări: Canarul roșu lipocrom, face parte din familia Fringillidae

Canarul rosu lipocrom face parte din ordinul Passeriformes, familia Fringillidae si este un canar de culoare la care pigmentii maro si negri s-au pierdut si a ramas doar culoarea de baza rosie. Dintre acesti canari fac parte: canarul rosu, canarul ivoriu rosu si canarul mozaic.

Canarul rosu si canarul ivoriu rosu sunt canari lipocromici cu factor rosu. Culoare rosie nu este perfecta, pana in prezent neexistand nici un canar rosu pur. Crescatorii de pasari au realizat hibridizarea cu frumosul Cardinal de Venezuela, astfel ei au introdus in canarii galbeni culoarea rosie, iar din amestecul celor doua culori lipocromice a rezultat o culoare portocalie cu nuante diferite.

Pot aparea trei tipuri de canari: rosu-portocaliu, cu fond inchis si cu fond deschis. La canarul rosu-portocaliu, rosul si galbenul se amesteca si predomina prima culoare. Pentru a fi intr-adevar exemplare valoroase, acestea nu trebuie sa aiba nici urma de brumatura. Totusi aceste exemplare brumate care apar sunt foarte necesare, ele se folosesc la reproducere.

La pasarile de calitate, brumatura trebuie sa fie uniforma, sa nu fie nici stearsa dar nici prea evidenta. Culoarea tipica este mentinuta la un nivel constant, pe laterale si pe spate apare mai intensa.

Canarul cu factorul mozaic are doua culori diferite, care dupa apartenenta lor la melaninici sau lipocromici prezinta o culoare generala alba sau gri argintie, maro sau bronz, agata sau izabel.

Acestea uneori sunt combinate cu nuante ce variaza de la rosu la galben-portocaliu si galben, localizate in diferite zone: frunte, partile laterale ale capului, deasupra ochilor, partea dorsala, piept si coada. La masculi coloritul este extins pe portiuni mai mari, la femele apare distribuit pe zone mai mici. La exemplarele de calitate, atat masculul cat si femela trebuie sa aiba desenul bine definit.

Hrana acestor canari este alcatuita din mixtura de seminte, fructe si legume proaspete. Au nevoie de spatii mari, de aceea colivia trebuie sa fie destul de mare, prevazuta cu jucarii, oglinzi si stinghii pentru ocuparea timpului. Trebuie asezata intr-o camera incalzita, ferita de curenti de aer, la inaltimea de 1,5 m, astfel canarul sa poata privi in jos.

Canarul rosu lipocrom este o pasare vioaie, vesela, rezistenta, prolifica, sanatoasa, usor de ingrijit. Femela depune doua ponte pe an, ea cloceste trei pana la sase oua de fiecare data. Crescatorii de canari pretuiesc aceasta rasa mai ales pentru coloritul frumos al penajului.

Video – Canarul rosu lipocrom:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.