Broasca testoasa cu tample rosii (Trachemys scripta elegans) este originara din SUA si Mexic, de unde a fost introdusa in alte regiuni ale Americii precum si pe alte continente – Europa, Australia si Asia. Prefera zonele cu lacuri putin adanci, ape statatoare, iazuri, mlastini, in special cu multe plante acvatice. Desi isi petrece timpul mai mult in apa, uneori poate fi vazuta stand pe uscat, la soare, pe o piatra sau un bustean.
Face parte din ordinul Testudines si familia Emydidae
Poate fi recunoscuta usor dupa pata rosie de deasupra membranei timpanului. Uneori linia rosie coincide cu timpanul. Carapacea este verde inchis sau verde deschis, cu pete galbene si dungi negre. Exemplarele batrane au culoarea carapacei de un verde inchis spre brun cu nuante violet.
Zona inferioara a carapacei este de culoare galbena cu dungi negre. Pielea de pe gat, cap, coada si membre este verde cu dungi galbene. Puii au un colorit mai deschis decat adultii. Capul este relativ mic, cu botul triunghiular fara cioc.
Maculii sunt mai mici decat femelele, lungimea lor variaza intre 13-25 cm, femelele ajung la cel mult 30 cm. Coada masculului este mai lunga si mai puternica datorita prezentei organelor de reproducere, ghearele sunt foarte dezvoltate si ascutite. Femela are coada mai scurta si ghearele mai mici. Masculii ajung la maturitate dupa 2-5 ani, femelele dupa 5-6 ani cand au o lungime de 15-19 cm.
Sunt animale timide si curioase, cand sunt speriate intra in apa pentru a cauta un loc sigur. Perioada de reproducere este in lunile martie-iulie, iar imperecherea se produce intotdeauna in apa. Femela isi construieste un cuib intr-o zona cu sol nisipos pentru a depune ouale, din care dupa o perioada de incubatie de 65-75 zile ies puii. Acestia in primele luni de viata cresc destul de repede, apoi mai incet. In libertate traiesc pana la 18-22 ani, in captivitate cand au conditii favorabile ajung pana la 36-40 ani.
In mediul natural, broasca testoasa cu tample rosii prinde pestisori, insecte acvatice, larve de insecte acvatice, crustacee, mormoloci, si altele. In captivitate se hraneste cu bucati de carne de vita si carne de pui, crude sau fierte, pulpa de fructe, salata si granule speciale pentru broaste testoase care se gasesc in pet shop-uri.
Unii crescatori de animale obisnuiesc sa completeze alimentatia acestor broaste cu frunze de papadie, dovlecei, mazare, morcovi, frunze de cicoare, busuioc, minerale si vitamine. Salata verde nu este indicata deoarece uneori ii creeaza probleme digestive. O pereche poate fi tinuta intr-un acvariu mare, de aproximativ 100x50x50 cm, care sa aiba si o zona fara apa.
Cand se cumpara o broasca testoasa cu tample rosii trebuie analizat mediul ei de viata, comportamentul, modul de ingrijire, hranire si starea de sanatate. Nu este indicata achizitionarea unui exemplar cu pete sau fisuri ale carapacei, care isi tine mereu capul si membrele retrase sub carapace, deoarece acestea sunt indicii ca animalul este bolnav.
Aceasta specie, desi este afectata de vanatoare, poluare si distrugerea habitatului, nu este pe cale de disparitie.
Video – Broasca testoasa cu tample rosii (Trachemys scripta elegans):