Sarcină & BebeȘtiai că ai un bebeluș inteligent ce învață conștiincios încă din prima...

Știai că ai un bebeluș inteligent ce învață conștiincios încă din prima zi?

Bebelusul e mai inteligent decat ati fi tentati sa credeti: vi se pare o mica si scumpa mogaldeata care stie doar sa doarma, sa manance si sa planga? Ei bine, bebe este inca de la inceput un elev constiincios care invata treptat despre lume, despre altii si despre sine. Invatarea incepe din prima sa zi de viata prin observare, continuand apoi prin explorare si testare.

Bebelusul este inteligent inca de la nastere: a crede ca singurele sale nevoi sunt cele de baza, de ingrijire practica, este o eroare fundamentala. El observa, preia si proceseaza informatii din lumea din jur de la inceput – de aceea a interactiona constant, a ii arata noi obiecte si peisaje, a ii oferi noi experiente este cel mai benefic lucru pentru dezvoltarea sa. Din prima sa luna de viata, micutul observa cu atentie ceea ce se petrece in jur, invatand in acelasi timp despre emotii, limbaj nonverbal si verbal, logica: legi generale legate de cauza si efect, tipare, categorii.

Ce ajuta bebelusul inteligent sa invete si sa se dezvolte? Puteti gasi astazi o multitudine de jocuri, jucarii si DVD-uri educationale care va promit ca vor dezvolta inteligenta micutului. Insa ceea ce specialistii ne spun este ca experientele de zi cu zi sunt cele mai importante in procesul de invatare despre lumea din jur. Lectiile cele mai valoroase sunt transmise pur si simplu prin interactiunea cu parintii (si alti apropiati, eventual alti bebe) si prin observarea lumii din jur atat de fascinante pentru el.

Inteligenta bebelusului este in parte mostenita genetic – insa exista diversi factori ce o influenteaza inca din perioada sarcinii (sanatatea si alimentatia mamei fiind printre cei mai importanti). Dupa nastere, alimentatia joaca un rol major in dezvoltarea sa: alaptarea este recomandata, insa mai mult datorita contactului intim cu mama decat a nutrientilor (si laptele praf contine nutrientii necesari). Asadar, un prim factor major pentru a avea un bebelus inteligent este apropierea fata de mama (si de tata, sa nu il ignoram). Crearea unui contact intim, oferirea de afectiune din partea parintilor, sunt primii factori ce stimuleaza dezvoltarea micutului.

In afara de contactul intim, interactiunea presupune si acordarea de atentie, reactionarea si raspunsul la mesajele bebelusului, comunicarea nonverbala (bebe invata sa imite expresiile si gesturile si prin aceasta invata semnificatia acestora) si comunicarea verbala (a ii vorbi si citi sunt lucruri importante pentru un bebelus inteligent).

Bebelusul inteligent invata, asa cum s-a mentionat, prin experientele zilnice pe care le traieste. O simpla plimbare prin casa si observarea diverselor obiecte din jur este o valoroasa lectie pentru micut. A il expune unor noi obiecte si peisaje este cel mai bun lucru pentru cel mic (atat timp cat nu il suprasolicitati, lasandu-l sa se odihneasca). Puteti crede ca, in timp ce il plimbati, bebe este pasiv – nu este adevarat, el preia din jur informatii noi si le proceseaza treptat, asa incat o scurta plimbare este pentru el stimulanta, insa si obositoare…

bebelus inteligent

Bebelusul isi dezvolta la inceput inteligenta pe trei mari planuri: emotional (invatand sa distinga ce simt altii si sa transmita ce simte el); limbaj (initial nonverbal, urmat imediat de cel verbal – cu mult inainte de primul sau cuvant, micutul invata semnificatia unor cuvinte); si logic: tiparele ce se repeta, cauza si efect, categorizare si clasificare.

Din punct de vedere emotional, interactiunile cu parintii sunt cele esentiale; inteligenta emotionala este un major factor de predictie a dezvoltarii generale armonioase (persoanele echilibrate emotional au o viata mai buna). Ca parinti, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa ii asigurati un mediu afectiv, cald si stabil, sa raspundeti la chemarile si la mesajele lui bebe, sa il tineti aproape de voi, sa il lasati sa va vada fata afisand diferite expresii, sa faceti cat de des contact ochi-in-ochi, sa ii vorbiti (chiar daca nu intelege, vorbiti-i inca de la inceput). Si interactiunea cu alti bebelusi poate fi o idee buna – nu vor purta ei o conversatie despre viata de bebe, insa este o experienta interesanta.

Din punct de vedere al limbajului, achizitionarea acestuia este un proces lung, insa prezent din prima zi. A ii vorbi si a ii raspunde la gangureli, a ii arata diferite obiecte si a rosti repetat si clar denumirea acestora, a ii canta si a ii citi chiar inainte ca micutul sa inteleaga sunt cele mai benefice lucruri pe care le pot face parintii.

Din punct de vedere al logicii bebelusului, lumea din jur este invatatorul sau – atat timp cat ii aratati noi obiecte si ii oferiti noi experiente, aceasta este de ajuns in dezvoltarea inteligentei logice a bebelusului. El invata din jur folosindu-si toate simturile: observand, auzind, gustand si pipaind noi lucruri. Jucariile simple cu diferite forme, culori si texturi, jucariile cu sunete, oglinzile (pentru a se analiza pe sine) si mai tarziu, jucarii care il invata sa construiasca organizandu-le (blocuri de constructie).

Sa apelati la jucariile moderne si DVD-urile care va garanteaza un bebelus mai inteligent? Nu neaparat – asa cum ne spun expertii in dezvoltarea copilului, jucariile care il stimuleaza sunt de fapt printre cele mai banale: cele simple cu diferite forme, culori si texturi, cele cu sunete, chiar o simpla cutie!

Bebe invata si se distreaza jucandu-se cu cele mai banale obiecte, asadar nu este nevoie sa cheltuiti o avere pentru devoltarea sa armonioasa. In plus, pediatrii sfatuiesc parintii sa nu il expuna pe micut ecranului pana pe la 1 an jumatate-2 (nici macar programele pentru bebe), uitatul la TV inducandu-i mai degraba o stare de pasivitate sau de suprastimulare (in functie de program) si nu de invatare activa!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.