Backpacking sau, pe romaneste, calatoria cu rucsacul in spate, reprezinta un hobby inedit, abordat de catre foarte multe persoane care iubesc sa calatoreasca insa nu isi permit sa investeasca sume fabuloase pe excursii de lux. Ce presupune, pe larg, aceasta activitate si care sunt sfaturile pe care un incepator ar trebui sa le respecte, veti afla citind randurile care urmeaza.
Backpacking – un hobby cu istorie
Backpacking-ul a fost desemnat una dintre cele mai eficiente metode de a calatori, acest hobby avand numeroase avantaje din numeroase puncte de vedere. Cine nu si-ar dori sa calatoreasca in cat mai multe regiuni ale lumii pe bani putini? Deoarece, daca ar fi sa oferim o definitie acestui hobby, nu neaparat faptul ca cel care il practica va calatori cu un rucsac in spate este important, ci faptul ca, spre deosebire de alte tipuri de calatorie, backpacking-ul este cea mai ieftina varianta.
Asadar, daca iubiti activitatile in aer liber si aveti aventura in sange, dar mai ales daca doriti sa practicati un hobby inedit si cu bani putini, backpacking-ul este varianta cea mai eficienta. Mai mult decat atat, backpacking-ul se poate transforma dintr-un simplu hobby, intr-un adevarat sport, aceasta acitivitate fiind ideala pentru toate persoanele, indiferent de varsta, pentru acele persoane care isi doresc sa iasa din tipar si pentru care cunoasterea reprezinta mai mult decat orice.
Backpacking-ul este un hobby cu istorie deoarece oamenii au incercat sa isi eficientizeze calatoriile inca din cele mai vechi timpuri. Insa, chiar daca oamenii au pronit in calatorii fabuloase inca din vremuriu indepartate, originile backpacking-ului ca hobby modern sunt strans legate de miscarea hippie ce s-a manifestat intre anii 1960 – 1970. Calatoriile, aventura si distractia reprezinta cateva caracteristici de referinta ale culturii hippie iar faptul ca aceasta forma de calatorie era si una foarte ieftina a facut ca backpacking-ul sa fie considerat un hobby in adevaratul sens a cuvantului.
Treptat, aceasta activitate outdoor a inceput sa se dezvolte, desi criticile care i-au fost aduse din cauza comportamentului nu tocmai adecvat al hipiotilor au facut ca, la un moment dat, backpacking-ul sa fie aproape interzis. Cu toate acestea, schimbarea de atitudine a survenit rapid iar backpacking-ul a inceput sa fie apreciat la adevarat valoare, devenind o ramura desoebit de importanta a turismului.
Clasificare in functie de destinatie
Inainte de a va prezenta care sunt numeroasele avantaje si caracteristicile cele mai importante ale acestui hobby si mai ales cum puteti incepe si dumneavoatra sa practicati aceasta activitate sau sa faceti performanta, trebuie mentionat faptul ca backpacking-ul poate fi clasificat in doua mari catetgorii in functie de destinatie, dupa cum urmeaza:
Calatoriile in marile orase – acest tip de backpacking presupune a face o excursie in marile centre turistice, dupa un traseu bine pus la punct, cu un bagaj minim (rucsac) iar cazarile sa se faca la cele mai ieftine hosteluri, tabere sau pensiuni.
Drumetii montane sau calatoriile in alte regiuni mai putin populate, calatorii in cadrul carora echipamentul minim trebuie sa cuprinda si cortul deoarece acesta reprezinta principala cazare.
In randurile anterioare am mentionat si faptul ca exista si persoane care practica backpacking-ul la un nivel foarte avansat, am putea spune chiar profesionist. Aceste persoane au facut din backpacking o adevarata meserie, cele mai multe dintre aceste persoane lucrand in domeniul armatei sau al stiintei. De asemenea, backpacking-ul nu este un hobby nestiut de catre salvamontisti si face o echipa foarte buna si cu fotografia.
Backpacking-ul – avantaje pentru trup si suflet
Probabil va intrebati ce face ca backpacking-ul sa fie diferit fata de o calatorie obisnuita si de ar trebui sa practicati si dumneavoastra aceasta activitate atat de plina de avantaje. Iata care sunt principalele avantaje al backpacking-ului:
Este foarte ieftin in comparatie cu o excursie obisnuita. Ganditi-va doar cati bani ati cheltui daca ati vizita un oras sau o regiune importanta daca ati calatori cu avionul si daca v-ati caza la hoteluri de lux. In acest fel, aceasta forma de calatorie va permite sa calatoriti cu bani putini.
Backpacking-ul, ca drumetie in locuri nu tocmai populate, la munte si nu numai, va va ajuta sa va conectati cu natura dar mai ales va va arata ce inseamna natura cu adevarat.
Intre backpacking si socializare ar putea fi pus un semn de socializare pentru ca, indiferent daca veti alege sa practicati aceasta activitate alaturi de prieteni sau daca veti porni singuri in anumite drumetii, cu siguranta va veti imprieteni cu foarte multe persoane.
Backpacking-ul inseamna cunoastere. Indiferent de locul pe care il veti alege, backpacking-ul este un hobby ce va deschide o poarta catre cunoasterea unor culturi cu totul si cu totul deosebite.
Acest hobby reprezinta o modalitate inedita de a va mentine in forma pentru ca, pentru a putea calatori atat de mult cu rucsacul in spinare, este important sa aveti o forma fizica buna. Asa ca daca doriti sa imbratisati acest hobby, insa nu aveti o forma fizica de invidiat, este momentul sa treceti la treaba.
Backpacking-ul inseamna relaxare si detasare totala. Este un hobby ce poate fi practicat oricand, indiferent de sezon, insa cel mai indicat ar fi sa il practicati in sezonul cald.
Echipamentul necesar – de ce este rucsacul atat de important?
Numele acestui hobby este oferit tocmai de elementul cheie: rucsacul. Aceasta este foarte comod avand in vedere ca greutatea este sustinuta de umeri si de spate, poate avea numeroase dimensiuni, este incapator si numeroasele modele fac ca un rucsac bine ales sa fie ideal pentru o calatorie intr-un mare oras sau, din contra, pentru o drumetie montana.
Alegerea rucsacului potrivit reprezinta un pas foarte important si trebuie sa tineti cont de tipul calatoriilor pe care le veti face deoarece, dupa cum am mentionat si anterior, rucsacul de munta este diferit de cel destinat incursiunilor citadine.
– Incercati sa va alegeti un rucsac mai mare decat unul foarte mic, insa tineti cont intotdeauna de capacitatea dumneavoastra de a transporta o anumita greutate in spate.
– Alegeti un rucsac bine compartimentat si foarte sigur pentru a va organzia rapid lucrurile, chiar daca acestea sunt putine la numar.
– Alegeti un rucsac fabricat dintr-un material rezistent, de preferat impermeabil sau care sa aiba macar o folie de protectie pe care sa o puteti folosi ori de cate ori este cazul.
Daca nu veti alege un rucsac potrivit, atunci calatoria cu rucsacul in spate nu va mai fi la fel de placuta.
Pentru a va simti comod in calatoriile pe care le veti organiza, nu doar rucsacul joaca un rol foarte important, ci si incaltamintea. Ganditi-va ca veti merge foarte mult pe jos si veti avea nevoie de incaltari comode. Cea mai inspirata alegere sunt bocancii, pe care ii puteti alege in functie de anotimp. Acestia sunt rezistenti, comozi si ofera protectie picioarelor.
Hainele pe care le veti lua cu dumneavoastra trebuie sa fie si ele lejere.
Echipamentul necesar practicarii acestui hobby nu este complet fara cort, in cazul in care alegeti sa calatoriti prin natura si fara sacul de dormit, acesta fiind folositor in orice situatie.
Cum sa planificati o calatorie cu rucsacul in spate?
Inainte sa porniti intr-o astfel de calatorie este important sa o planificati pentru a va pregati asa cum se cuvine.
Stabiliti-va bugetul si alegeti locatia. Acest pas este considerat cel mai dificil. Atunci cand va ganditit la o anumtia locatie este indicat sa luati in considerare si scopul pentru care doriti sa ajungeti acolo.
Inainte de a stabili data pentru calatorie nu uitati sa va interesati care vor fi conditiile meteo.
Daca veti calatori intr-un oras, alegeti cea mai ieftina varianta de cazare. Este indicat sa stabiliti acest lucru din timp pentru a nu avea surprize neplacute.
Echipati-va corespunzator. Iata ce ar trebui sa se gaseasca in rucsacul dumneavoastra:
– Haine
– Harta locurilor pe care le veti vizita si un mic dictionar de conversatie.
– Un carnetel si creion pentru a nota diverse aspect ale calatoriei
– Apa si hrana (alune, cereale, fructe uscate pentru a va energiza)
– Cutit multifunctional
– Un fluier
– Amnar
– Sac de dormit si cort
– Primus si un recipient pentru a gati cate ceva in cazul in care veti campa.
– Trusa de prim ajutor (care trebuie sa contina si o crema cu un grad ridicat SPF).
Atunci cand asezati toate aceste lucruri in cort, asigurati-va ca le ordonati in asa fel incat greutatea sa fie corect impartita. De asemenea, echiparea rucsacului este influentata si de numarul de zile pe care aveti de gand sa il petreceti in drumetia dumneavoastra.
Nu uitati de aparatul de fotografiat iar aventura dumneavoastra poate incepe.