Anemia provocată de sistemul imunitar slab al pisicii

0
2526
Anemia la pisici, Foto: pets.thenest.com

Fiecare animal de companie trebuie să fie iubit de stăpânul său. Acest lucru înseamnă că trebuie să-i asigure un adăpost într-un mediu curat și sănătos, familiar și lipsit de pericolele, să-i dea hrană de bună calitate și să-i asigure un echilibru emoțional mare. Foarte important este să aibă grijă de sănătatea animalului și de starea lui de spirit, să îi facă toate vaccinăririle necesare la timp, să prevină astfel dezvoltarea unor boli grave și să-i consolideaze sistemului imunitar al organismului.

De ce torc pisicile?
Pisica

În cazul pisicilor există un risc de anemie provocată de sistemul imunitar scăzut, până la vârsta de 6-9 luni. Sistemul imunitar trebuie să fie cât mai consolidat, pentru ca animalul să poată să lupte împotriva bolilor și să rămână sănătos. Acest lucru înseamnă că rezistența organismului să crească și astfel să scadă riscul de infecții, de îmbolnăvire din cauza virusurilor, bacteriilor, fungilor și paraziților. Dacă organismul nu poate produce suficiente globule roșii noi pentru a le înlocui pe cele în curs de distrugere, se ajunge la boala numită anemie hemolitică.

Principalele simptome care apar în caz de anemie la pisici sunt: diareea, respirațiea rapidă, starea de letargie și de slăbiciune generală, scăderea apetitului alimentar, greața și vărsăturile, creșterea senzației de sete, apariția micțiunilor frecvente, stările febrile, leșinul, creșterea ritmului cardiac, formarea echimozelor sau vânătăilor pe suprafața pielii, a petelor roșii pe corp, scaunul cu sânge, durerile locale, icterul.

Citește și:  Află totul despre înmulțirea la canari pentru a obține rezultatele dorite!

Anemia apare din cauza: administrării unor medicamente antibiotice, a vaccinurilor, a unor infecții, a bolii lupus, producerii unui număr prea mic de globule roșii, sistemului imunitar scăzut, tumorilor cancerigene, distrugerii în mare parte a celulelor roșii din sânge, anumitor boli grave.

Pentru stabilirea diagnosticului se face un examen fizic amănunțit pisicii de către un medic veterinar și o serie de teste clinice: analiza sângelui, sumarul de urină, de materii fecale, radiografia organelor abdominale, ale ficatului, rinichilor, inimii, plămânilor. În cazuri grave de anemie sau de sângerare excesivă se fac transfuzii de sânge animalului. Pentru corectarea deficitului de lichide în organism se aplică un tratament pentru hidratarea patrupedului prin perfuzii. Alimentația este specială, bogată în substanțe nutritive, minerale și vitamine, iar monitorizarea pisicii se face până când este în afara oricărui pericol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.