Timp liberSpecii de pești de acvariu: Amphiprion ocellaris, clovnul ocelat

Specii de pești de acvariu: Amphiprion ocellaris, clovnul ocelat

Amphiprion ocellaris sau clovnul ocelat este un deosebit peste de acvariu care impresioneaza prin aspectul sau unic si incantator. Este originar din Oceanul Indian si Oceanul Pacific.

Clovnul ocelat face parte din familia Pomacentridae, genul Amphiprion si este indragit de catre acvaristii din intreaga lume. Clovnul ocelat se incadreaza in minunata categorie a pestilor anemona. Acesti pesti au dezvoltat in timp o relatie speciala cu anemonele de pe fundul apei.

In timp ce anemonele prind cu tentaculele lor alti pesti, nu au acelasi comportament si fata de clovnul ocelat, existand o relatie foarte stransa intre ei. Chiar daca in captivitate clovnul ocelat poate supravietui si fara protectia anemonei, pentru a imita cat se poate de bine mediul natural al acestui deosebit peste, acvaristii sunt de parere ca anemona si simpaticul peste colorat nu trebuie despartiti nici in acvariu.

Clovnul ocelat are un aspect aparte si este de foarte multe ori confundat cu clovnul de foc sau cu clovnul percula. Dimensiunea maxima pe care acest peste o poate atinge este de 11 cm. Corpul acestui peste este, de obicei, portocaliu si prezinta trei dungi albe dispuse pe verticala, marginite de un subtire tiv negru. Inotatoarele sunt cele care il deosebesc pe clovnul ocelat de celelalte specii, acestea fiind mai ondulte.

Inotatoarele sunt, de asemenea, marginite de dungi negre. Pe langa exemplarele portocalii, mai exista si varietati maronii si negre. Acestea prezinta, de asemenea, acele trei dungi late albe pozitionate pe veritcala. Dimorfismul sexual este vizibil, femelele fiind mai mari decat masculii. Datorita aspectului si datorita comportamentului, clovnul ocelat se numara printre cei mai apreciati pesti de acvariu.

Amphiprion ocellaris

Acvariul aceastui peste trebuie sa fie atent amenajat de catre crescator. Sunt doua reguli importante pe care orice acvarist care isi doreste un asemenea peste trebuie sa le respecte: in primul rand nu trebuie sa amestece mai multe tipuri de pesti clovn deoarece acestia pot deveni teritoriali; cea de a doua regula este ca acvariul sa contina o anemona. Un singur exemplar sau o pereche de clovni sunt suficiente, bieninteles cu anemona aferenta. Acvaristii sustin ca sunt foarte impresionati de relatia interesanta care se dezvolta intre clovnul ocelat si anemona gazda.

Este bine ca acest peste sa fie crescut alaturi de alti pesti anemona pentru a evita problemele. Avand in vedere ca anemonele sunt dificil de crescut, necesitand o ingrijire aparte, acest peste nu este dedicat acvaristilor incepatori. Asta in cazul in care doreste sa detina si o anemona, deoarece exista si acvaristi care nu cresc pestele in compania anemonei. Pe langa anemone, acvariul poate fi decorat si cu corali, iar substratul trebuie sa fie format dintr-un nisip foarte fin.

In mediul natural, clovnul ocelat traieste in zone cu apa calda, de aceea temperatura apei din acvariu trebuie sa fie cuprinsa intre 24-27º C, pH-ul trebuie sa fie cuprins intre 8-8,4. In cazul acestei specii, salinitatea este un factor important; aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 1.020-1.024.

Hranirea clovnului ocelat este oarecum dificila, avand in vedere ca el nu trebuie sa fie hranit de mai mult de 3-4 ori pe saptamana. Este un peste omnivor de aceea este bine ca dieta sa sa fie variata si echilibrata, sa contina atat hrana vie, cat si hrana de tip vegetal.
Reproducerea este dificila in captivitate.

Chiar daca nu este un peste foarte usor de intretinut, popularitatea covnului ocelat creste de la an la an, acvaristii apreciind aceasta specie atat pentru aspectul incantator, cat si pentru comportamentul din acvariu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.