Symphysodon discus sau discusul heckel reprezinta una dintre cele mai intalnite specii de discusi. Este originar din America de Sud si face parte din familia Cichlidae, genul Symphysodon. Dupa ce discusul a fost descoperit de catre Josef Natter in anul 1839, un an mai tarziu aceasta deosebita specie a fost descrisa si numita Symphysodon Heckel de catre Johann Jacob Heckel. Asadar, discusul heckel a fost primul tip de discus descoperit.
Discusul heckel mai este supranumit si “discusul rosu” datorita coloritului sau unic. Acest discus poate fi usor de diferentiat de alte specii de discusi deoarece prezinta trei dungi verticale groase, de culoare neagra. Discusul heckel crescut in captivitate este diferit de cel care traieste in salbaticie din punctul de vedere al comportamentului si al caracteristicilor fizice. Este un peste de dimensiuni medii, care poate atinge pana la 15 cm. Corpul are forma discoidala, dupa cum spune si numele, fiind aplatizat pe laterale.
Corpul prezinta un desen interesant format din 9 dungi verticale, dintre care 3 sunt mai proeminente, dupa cum am spus si anterior. Cand sunt inca pui, discusii heckel au corpul maroniu, insa la maturitate exista doua varietati coloristice si anume: discusul rosu care este cel mai intalnit este aramiu, varfurile inotatoarelor fiind rosii, iar dungile de pe corp sunt albastre si, datorita aspectului sau deosebit, este considerat cel mai frumos discus.
Ce-a de a doua varietate coloristica a discusului heckel cuprinde toate exemplarele in culori pastelate, acestea purtand numele de discusi “ananas”. Discusul heckel are ochii mari, iar irisul este rosu. Inotatoarele apar ca o prelungire a corpului.
Discusul heckel are nevoie de un acvariu mare pentru a se putea desfasura in voie. Acesti pesti sunt timizi din fire, de aceea ei vor dori sa se ascunda de foarte multe ori, fapt pentru care plantele si ascunzatorile nu trebuie sa lipseasca din acvariul lor. Sunt pesti calmi si prietenosi, de aceea este bine ca acvaristul sa nu ii tina in acvariu cu specii foarte energice sau violente. Sunt mult mai activi noaptea decat ziua, de aceea ei nu trebuie sa fie crescuti in acvariu nici cu pesti pe care ii pot deranja in timpul noptii.
In mediul natural traiesc in grupuri mari, de aceea si in acvariu se pot creste mai multe exemplare. Apa trebuie sa fie foarte bine filtrata si oxigenata. Temperatura potrivita a apei este cuprinsa intre 28-31º C, duritatea trebuie sa fie cuprinsa intre 0-1dGH, iar ph-ul trebuie sa fie cuprins intre 4,5-6,5.
In mediul natural, discusul heckel este un peste carnivor, insa in acvariu dieta trebuie sa fie cat se poate de echilibrata si trebuie sa cuprinda si o mica parte de hrana vegetala.
Reproducerea este dificila, insa nu imposibila. Acvariul pentru reproducere trebuie sa fie foarte atent pregatit si sa contina numeroase plante si ascunzatori. Femela va depune icrele pe frunzele plantelor sau pe peretii acvariului sau chiar pe ornamentele din acvariu. Dupa eclozare, alevinii se hranesc timp de cateva zile cu un mucus produs de pielea parintilor. Cu toate acestea, cele mai multe exemplare de discus heckel provin din mediul natural, de aceea pretul lor este si foarte ridicat.
Nu este de mirare ca acvaristii apreciaza acesti pesti; sunt exotici iar prezenta lor schimba in totalitate viata din acvariu. Mai mult decat atat, discusii rosii sunt calmi si prietenosi.
Pesti de acvariu din specia Discus, video: