Sarcină & BebeAlimentația bio la bebeluși, pentru a asigura o creștere sănătoasă și armonioasă

Alimentația bio la bebeluși, pentru a asigura o creștere sănătoasă și armonioasă

Despre alimentatia bio la bebelusi – in ziua de astazi, „verde”, „bio”, „ecologic”, „organic” „100% natural” se aude peste tot! A fi „verde” devine des o cale de a-ti arata preocuparea pentru mediul inconjurator, iar alimentele bio sunt singurele care iti promit o sanatate buna…

De la alimente bio se ajunge la promovarea diferitelor produse organice, iar piata produselor ecologice pentru bebelusi este in plin avant: mobila din lemn netratat sau din materiale ecologice, saltele pentru patutul copilului organice, asternuturi organice sau din bumbac 100%, hainute din materiale organice, scutece textile (ce sunt prietenoase cu mediul inconjurator)…

Problema este ca din punct de vedere teoretic, toate acestea sunt frumoase – practic, insa, asemenea produse organice sunt extrem de scumpe si nu la indemana oricui (in plus, este usor sa militezi, de exemplu, pentru utilizarea exculsiva a scutecelor textile, insa cand tu esti cea care le schimba si le spala zi de zi, poate fi cam dificil)… Cum ramane cu alimentatia bio pentru bebelusi – ce presupune si cat de importanta este aceasta?

Despre alimentatia bio la bebelusi

Adevarata obsesie pentru alimentele organice, in special cele pentru bebelusi si copii, este pe deplin justificata – lumea incepe sa constientizeze relele provocate de modificarea genetica sau chimica a produselor alimentare: aditivii alimentari, conservantii, colorantii si aromele produselor alimentare procesate, substantele precum ingrasamintele chimice sau pesticidele la alimentele proaspete. Multe pericole se afla in alimentatia inadecvata si bazata pe produse modificate – de aceea alimentatia bio, la bebelusi, copii si adulti, pare a fi o varianta ce asigura evitarea unor asemenea probleme.

Alimentatia bio, produsele alimentare organice, nemodificate, asigura lipsa oricaror substante chimice daunatoare – conservanti, aditivi, hormoni de crestere, ingrasaminte artificiale, fertilizatori chimici, pesticide si ierbicide. Fructele si legumele bio garanteaza o cantitate mult scazuta de pesticide (tot se folosesc unele pesticide) si lipsa oricaror ingrasaminte chimice care sa faca fructele/legumele sa creasca mai repede sau mai mari. Produsele alimentare provenite de la animale (lactate, oua carne) care sunt bio provin de la animale ce au fost hranite cu plante bio si care nu au fost tratate cu hormoni de crestere.

Care sunt motivele pentru care alimentatia bio la bebelusi este preferata

Este o cale de a contribui la protejarea mediului inconjurator printr-o exploatare responsabila si corecta a resurselor (o agricultura si o crestere a animalelor ecologice);

Este o cale de a hrani bebelusul vulnerabil cu produse ce nu contin substante chimice daunatoare (sau le contin intr-o masura foarte scazuta);

Produsele bio nu numai ca sunt mai sanatoase – ele au un gust mai bun;

Consumarea de alimente bio previne cancerul si alte boli (desi nici un studiu concret nu dovedeste aceasta, este logic ca odata ce se consuma cat mai putine produse modificate artificial, scade riscul de cancer – dar si de alte afectiuni);

Alimentația bio la bebeluși

Laptele matern!

Mai „bio” decat atat nu se poate – a va hrani bebelusul cu lapte de la san ii garanteaza o sanatate de fier! Totusi, in cazul in care aceasta varianta nu exista, puteti gasi lapte praf bio – care nu contine decat ingrediente ecologice (in orice caz, intotdeauna uitati-va pe lista cu ingrediente). Laptele praf bio are avantajul, in afara de cel de a fi organic, de a fi mai bogat in acizi grasi omega 3.

Cerealele

Odata cu diversificarea alimentatiei, cerealele sunt printre cele mai bune surse de hrana pentru micut. Partea buna este ca puteti gasi cereale bio, ce provin dintr-o agricultura ecologica (in cultivare nu se folosesc ingrasaminte chimice, pesticide) la un pret nu prea mare.

Piureurile de fructe si legume

Este de preferat sa preparati cat mai des aceste piureuri acasa, folosind fructe si legume proaspete (cand va puteti permite, fructe si legume bio). Puteti insa gasi si piureuri deja preparate bio, care nu contin nici un fel de aditivi sau conservanti.

Despre alimentatia bio la bebelusi – este mai hranitoare?

Astfel, beneficiile alimentatiei bio la bebelusi sunt clare atunci cand vorbim despre expunerea mult mai limitata la anumite substante chimice cu potential de a dauna unei dezvoltari armonioase ale micutului. Insa se pot uneori exagera beneficiile alimentatiei organice, ce devine o moda si o cale de a dovedi cat de responsabil esti. Alimentatia bio, oricat de sanatoasa este, nu este cu mult mai hranitoare pentru bebelus!

In fapt, alimentele organice si nonorganice contin nutrienti aproape in aceeasi masura, diferenta nefiind atat de mare! S-a tot repetat ca un produs organic, bio – de exemplu, un fruct – contine cu peste 60% mai multe vitamine, deci este considerabil mai nutritiv! Ei bine, desi este clar ca acel produs are beneficiul de a nu contine substante chimice, nivelul de vitamine este de fapt doar cu putin mai crescut, deci destul de aproape de cel al fructului ne-bio, dupa cum ne arata mai multe studii efectuate! Ambele tipuri de produse sunt, asadar, hranitoare, desi militantii pentru „verde” pot spune contrariul!

Asadar, atunci cand nu va permiteti sa ii oferiti des bebelusului alimente bio, retineti ca cel mai important este sa ii asigurati o alimentatie rationala, echilibrata si sanatoasa, bogata in toti nutrientii necesari!

Ca nu ii puteti da intotdeauna fructe si legume bio nu este chiar atat de grav – atat timp cat ii dati zilnic fructe si legume! Ca produsele animale nu sunt intotdeauna bio nu este atat de important precum este sa va feriti de produsele grase (si de gatirea lor in retete grase) si de produsele ce contin foarte multi aditivi (carnurile procesate precum salam, parizer, crenwursti).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.