Casă și grădină7 factori importanți de care trebuie să ți cont când iți alegi...

7 factori importanți de care trebuie să ți cont când iți alegi ușa de la intrare

Alegerea usii de la intrare reprezinta un pas foarte important chiar daca locuiti la casa sau intr-un apartament iar acest pas se face in functie de mai multi factori. De aceea, pentru a face alegerea cea mai buna, in randurile care vor urma va vom oferi cateva sfaturi utile pentru alegerea usii de la intrare.

Usa pentru casa sau usa pentru apartament

Este de la sine inteles ca o casa are cerinte diferite din acest punct de vedere fata de un apartament. Daca siguranta este o caracteristica ce trebuie sa se regaseasca in ambele cazuri, din punct de vedere estetic usile pentru case sunt diferite fata de cele destinate apartamentelor asa ca atunci cand alegeti usa pentru locuinta trebuie sa tineti cont de aceste doua si importante aspecte.

Siguranta

Dupa cum am mentionat si anterior, siguranta reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de care trebuie sa tineti cont atunci cand vine vorba despre alegerea usii de la intrare si, dupa cum era de asteptat, usile specifice caselor trebuie sa ofere un grad mai ridicat de siguranta deoarece casele sunt, de cele mai multe ori, o tinta mult mai usoara fata de apartamente.

In mod normal, din acest punct de vedere, exista sase categorii de usi, cele mai sigure fiind cele din clasa a sasea, acestea fiind utilizate in cadrul cladirilor foarte importante. Usile pentru case si apartamente se incadreaza, de obicei, in clasa a treia, aceasta categorie oferind intreaga siguranta necesara.

Lemn, metal sau fibra de sticla

Aceasta disputa se intalneste atat in cazul alegerii usilor pentru case, cat si in cazul alegerii usilor pentru apartamente. In ambele situatii, dar parca mai mult in cel de al doilea caz, usile metalice au luat cu adevarat amploare in ultimii ani, majoritatea apartamentelor fiind accesorizate cu astfel de usi.

Foarte multe persoane aleg usile metalice considerand ca sunt mai sigure insa, in realitate, siguranta este aproape aceeasi cu cea pe care o ofera si usile din lemn, asta in cazul in care usa nu este blindata.

Daca din punctul de vedere al sigurantei nu exista mari diferente, din punctul de vedere al izolarii din punct de vedere termic si fonic diferentele sunt vizibile. Metalul este un bun izolator fonic, in timp ce lemnul este un bun izolator termic.

Rezistenta in timp

Acest factor este foarte important atunci cand alegeti o usa de exterior deoarece usa nu va fi schimbata de la un an la altul si se presupune ca este o investitie de durata. Dintre materialele mentionate anterior, fibra de sticla este cel mai rezistent in timp, acesta fiind urmat de metal si lemn. Lemnul, dupa cum era de asteptat, este materialul cel mai putin rezistent in fata conditiilor de vreme si necesita o ingrijire atenta de la un an la altul.

Dimensiunea

Un alt factor in functie de care se vor alege usile pentru exterior il reprezinta dimensiunea acestora. Daca pentru usile apartamentelor lucrurile sunt mai simple, dimensiunile usilor caselor pot sa difere, astfel incat alegerea usii devine si mai problematica. Daca spatiul in care urmeaza sa fie montata usa este foarte mare, cel mai indicat ar fi sa optati pentru o usa din fibra de sticla. Daca spatiul este potrivit, puteti opta pentru o usa din lemn sau o usa metalica.

Izolarea fonica si termica

Atunci cand alegeti o usa pentru intrare este foarte important sa luati in calcul si acest factor. La fel cu ferestrele trebuie sa asigura o buna izolare fonica si termica si usile trebuie sa faca acelasi lucru.

Calitatea accesoriilor

Usa de la intrare nu functioneaza singura, ci are nevoie de accesorii speciale: balamale, manere, butuc pentru inchidere, etc. Toate aceste accesorii trebuie sa fie si ele de cea mai buna calitate.

Design

Chiar daca locuiti la casa sau intr-un apartament, factorul estetic este foarte important. Daca locuiti intr-un apartament, chiar daca exteriorul usii nu trebuie sa se potriveasca perfect cu decorul specific scarii, interiorul usii conteaza, acesta completand designul ce se regaseste in locuinta, mai precis pe holul de la intrare. Chiar daca alegeti usile metalice, acestea sunt create in asa fel incat sa imite perfect lemnul, regasindu-se intr-o diversificata paleta de culori.

Lucrurile par sa se complice putin in momentul in care trebuie sa alegeti o usa de intrare pentru o casa. Aceasta nu trebuie sa se integreze doar designului exterior, ci si arhitecturii. Este indicat ca intre usa de la intrare, tocurile ferestrelor si acoperisul casei sa existe o deplina armonie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.