Timp liberCum te-ai descurca într-o situație limită în viața reală? - Testează-ți limitele...

Cum te-ai descurca într-o situație limită în viața reală? – Testează-ți limitele în Airsoft

Oamenilor de toate varstele le-a fost mereu in fire sa se joace, sa experimenteze si sa isi foloseasca imaginatia pentru a simula situatii limita din viata reala, in care altfel poate nu ar fi implicati. Odata cu dezvoltarea tehnologiei si jocul a devenit mai complex, multumita inventivitatii unor oameni dedicati.

Unul dintre aceste jocuri complexe, care a dat nastere unei adevarate industrii, este Airsoft. In cadrul jocului participantii simuleaza actiuni militare, politienesti sau chiar evenimente istorice, ajutandu-se de arme si accesorii cat mai realiste. In ciuda caracterului aparent dur al jocului, riscul e minim. Folosirea de replici Airsoft pentru fiecare arma in parte face ca totul sa fie doar o distractie inofensiva.

Airsoft a fost creat in Japonia in ultimele decenii ale secolului trecut, pentru a simula folosirea unor arme reale, civililor fiindu-le interzis accesul la acestea din urma. Jocul a atins o forma foarte similara cu cea de acum in anii ’70. De atunci,productia de replici Airsoft, precum si de imbracaminte si accesorii a “explodat” pur si simplu, principalii producatori fiind tot in Asia, in special in China si Japonia. Lucru interesant, in aceste tari jocul este mult mai puternic reglementat decat in altele, in care se cumpara aceste produse. Multe transporturi de replici Airsoft chiar au fost confiscate de catre autoritati cu scopul limitarii accesului la ele.

Dupa cum am mai mentionat, folosirea corecta de replici Airsoft nu este aproape deloc periculoasa, chiar daca acestea sunt create sa semene pana la perfectiune cu originalele. Cateva rani usoare la ochi au fost intr-adevar inregistrate, insa doar in cazurile in care persoanele respective nu s-au protejat cu echipamentul corespunzator. Dificultati mai apar din cauza aburirii ochelarilor speciali, insa in prezent accesoriile au devenit mai usor de adaptat la fiecare jucator in parte, pentru o experienta mai buna a jocului.

Varietatea armelor si accesoriilor este impresionanta: amatorii pot cumpara orice, de la revolvere si pusti, la arme special create pentru tintasii de elita, ba chiar si aruncatoare de grenade si mine antipersonal. Spre deosebire de Paintball, un sport inrudit intr-o oarecare masura, in loc de cartuse cu vopsea, care se pot deteriora si sparge mai usor, in cadrul unui joc de Airsoft se folosesc bile de 6, mai rar 8 milimetri, facute din plastic dur, teflon, otel, aluminiu sau sticla. Se recomanda cumpararea intotdeauna de munitie aprobata si ceva mai scumpa in locul celei ieftine si imperfecte, deoarece aceasta poate sa deterioreze chiar iremediabil toate tipurile de replici Airsoft.

airsoft

Replicile Airsoft, la randul lor, sunt de trei feluri, in functie de tipul de mecanism folosit pentru a proiecta bila. Prima categorie se numeste ASG (Airsoft Spring Gun) si, dupa cum ii arata si numele, include un mecanism bazat pe un arc sau doua pentru a elibera aerul dintr-o camera de compresie impreuna cu micul proiectil. Aceste replici trebuie armate manual. AEG(Airsoft Electric Gun) functioneaza cam pe acelasi principiu, dar nu mai trebuie armata manual intrucat este alimentata de o baterie. Ultima categorie include replici Airsoft care functioneaza cu gaz, fie el CO2 sau de alta natura. Gazul este expulzat din arma deodata cu bila, iar arma poate fi reincarcata pe acelasi principiu ca o bricheta.

Citește și:  Hobby-uri pentru persoane sociabile - activități plăcute de făcut în timpul liber

Spre deosebire de Paintball, Airsoft are un cod al onoarei mult mai puternic, intrucat nu exista o dovada la fel de evidenta ca o pata de vopsea pantru a arata ca un jucator a fost lovit. In mod normal echipele gestioneaza singure jocul, insa uneori poate lua parte cate un conducator care sa dirijeze desfasurarea actiunilor. Desi este foarte important ca jucatorii sa recunoasca daca au fost loviti, un grup de arbitri se asigura de respectarea regulilor, mai ales ca in anumite cazuri lovitura poate sa nu fie simtita. Jignirile si limbajul trivial, ca sa nu mai vorbim de lovituri, sunt descurajate si sanctionate, pentru pastrarea spiritului jocului.

Poate si multumita acestei etici de joc, Airsoft s-a raspandit foarte repede in lume, devenind de curand joc recunoscut oficial si in Romania. Insa, fiind un joc cu arme foarte similare ca aspect cu cele reale, incidentele si sanctiunile nu au lipsit. Desi niciun fel de replici nu poate fi modificat pentru a trage cartuse reale si a rani, asemanarea cu armele reale face ca ele sa fie ilegale in unele state americane, putand fi insa folosite pe domeniile particulare, cu acceptul proprietarului. In alte cazuri, pentru a folosi replici Airsoft, acestea trebuie vopsite in culori vii pentru a nu mai semana cu cele reale.

In Marea Britanie, un entuziast al jocului trebuie sa treaca printr-o serie intreaga de autorizatii si autentificari pentru a putea sa se bucure de pasiunea sa, varsta minima fiind cea de 18 ani. Si totusi, asta nu a oprit nicidecum jocul de la a se devolta, zeci de website-uri comercializand arme si accesorii si noi echipe formandu-se peste tot, inclusiv in Romania. Astfel, oricine vrea sa isi dezvolte un nou hobby, si nu numai, poate gasi mai multe echipe in Bucuresti, dar si in Sibiu, Bacau, Satu Mare, Cluj, Valcea, Iasi si Brasov.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.