Sarcină & BebeAi un bebeluș care plânge prea mult? Ce spun specialiștii despre astfel...

Ai un bebeluș care plânge prea mult? Ce spun specialiștii despre astfel de bebeluși și mamele lor?

În viața fiecărei mame există momente în care ea își face foarte multe griji pentru că are un bebeluș care plânge prea mult, aproape în continuu. Uneori, apar situații în care mamele ajung la disperare și nu știu ce să mai facă.

Iată ce spun specialiștii despre starea psihică a mamei, cum poate fi aceasta afectată de nopțile nedormite și de faptul că bebelușul ei este prea agitat și cu un temperament prea dificil.

Navigare rapidă în articol:

 1. Unii bebeluși sunt născuți cu un temperament dificil
 2. Efectul unui bebeluș, care plânge mult, asupra sănătății mintale a mamei

1. Unii bebeluși sunt născuți cu un temperament dificil

Cercetătorii au ajuns la concluzia că 10% dintre bebeluși sunt născuți cu un temperament dificil. Ei consideră că în majoritatea cazurilor, copiii nou-născuți pot avea un temperament oarecum dificil, mai ales în primele săptămâni de viață.

Ei au examinat mediul și familiile acestor copii, care au un comportament mai dificil. Au ajuns la concluzia că problemele lor nu sunt influențate doar de mediul în care cresc, pentru că acesta nu era foarte diferit de mediul în care trăiau alți copii, ce nu aveau un astfel de temperament. Desigur, starea unui copil poate fi afectată de un mediu nefavorabil pentru creșterea lui. De asemenea, starea lui poate fi schimbată de problemele ce apar într-o familie dezorganizată, care oferă o îngrijire deficitară bebelușului. Personalitatea copilului poate fi afectată și de temperamentul părinților săi.

Caracteristici comportamentale ale bebelușilor în primele luni de viață

În urma investigațiilor realizate de cercetători, privind reacțiile comportamentale ale bebelușilor în primele luni de viață, s-au obținut câteva lucruri interesante și anume:

 • Starea unui bebeluș depinde de nivelul activității motorii, de sensibilitatea sa la stimulii din mediul înconjurător
 • Comportamentul său depinde de dispoziția generală pe care o are micuțul (este vesel, plânge, este prietenos sau mofturos)
 • Temperamentul unui bebeluș este influențat de cât de mult doarme
 • Temperamentul său depinde și de cât de frecvent este alăptat, sau de faptul că se trezește des noaptea
 • Bebelușul poate avea un anumit temperament mai dificil în funcție de capacitatea sa de atenție, de puterea lui de a se adapta la schimbările de mediu.

Studiile arată că unii bebeluși prezintă un nivel de energie, sau de activitate extrem de ridicat, chiar în primele săptămâni de la naștere. Majoritatea însă se mai domolesc după vârsta de 3 luni, ei pot avea somnul mai liniștit, se mișcă mai puțin în pătuț, în timp ce dorm. După vârsta de 6 luni, pot deveni iar destul de activi, iar mai târziu nivelul lor de activitate este și mai ridicat. Astfel, la 12-15 luni părinții trebuie să alerge după copii prin casă.

Oamenii de știință spun că temperamentul unui copil poate fi destul de schimbător în cursul dezvoltării și creșterii lui. Reacțiile sale comportamentale se pot schimba în diferite situații. Totuși unele caracteristici se păstrează, uneori chiar și întreaga viață. Este vorba despre felul de a reacționa al copilului în anumite circumstanțe,  ce ține de personalitatea lui.

Alte aspecte importante despre copiii mici, confirmate prin studiile oamenilor de știință

Potrivit studiilor oamenilor de știință, s-a constatat și faptul că un procent de 10-40% dintre copiii nou-născuți suferă de colici și de aceea plâng mai mult. Acest lucru îi face să fie mai chinuitori pentru părinți, dar nu este vina lor. Durerea de burtă la bebeluși îi face să plângă deseori, dar părinții spun că se descurcă, reușesc să facă față la aceste probleme și nu au nevoie de ajutor profesional.

De exemplu, un studiu recent a arătat că fumatul prenatal și tipul de alimentație nu au fost asociate cu colicile.

Bebelușii care au colici au nevoie de ajutor, pentru calmarea simptomelor. Află mai multe aspecte despre aceste probleme, care sunt factorii, simptomele și tratamentul pentru colici la bebeluși.

Bebelușul plânge și este agitat? Citește aici ce să faci pentru a-l calma.

2. Efectul unui bebeluș, care plânge mult, asupra sănătății mintale a mamei

Conform unui studiu prezentat pe Academic Pediatrics, mamele pot avea simptome de depresie din cauza bebelușilor care plâng frecvent. Studiul s-a realizat pe un număr de 8.200 de copii și mamele lor. Rezultatele studiului au arătat faptul că mamele, care au copii agitați sau care plâng des, suferă de anumite forme de depresie, ceea ce nu se întâmplă la mamele care au bebeluși mai calmi.

Mamele pot avea forme de depresie ușoare, până la moderat-severe. Specialiștii au precizat că severitatea simptomelor de depresie este influențată de cât de agitat este copilul, respectiv de vârsta acestuia și oboseala sugarului. Cu cât mamele se află în situații mai stresante o perioadă mai îndelungată de timp, cu atât și simptomele de depresie sunt mai accentuate. De asemenea, specialiștii au concluzionat și faptul că aceste mame, cu simptome de depresie intense, au nevoie de ajutor de specialitate.

Depresia postpartum, după naștere

Așteptarea de a fi mamă poate fi uneori destul de stresantă. De asemenea, unele mame în loc să fie fericite după naștere, au stări rele. Ele trec prin depresia postpartum, care le dă stări de spirit foarte proaste. În mod normal, mamele ar trebui să considere nașterea copilului ca fiind cel mai fericit moment al lor (deși se știe că nașterea înseamnă mult stres pentru corp și psihic), mai ales când acestea și-au dorit foarte mult un copil. În anumite cazuri însă, mamele trec prin stări depresive. Ele sunt afectate psihic:

 • De tot ceea ce au trăit în perioada cât au fost gravide, în timpul nașterii
 • De ceea ce experimentează în continuare, în perioada de creștere a bebelușului nou-născut.

Cercetătorii spun că aproximativ 50-70% dintre mame ajung să nu mai suporte plânsetele frecvente ale bebelușilor, iar explicația contă în depresia postpartum și schimbările hormonale puternice, pe care le au acestea după naștere. Mamele au stări foarte proaste, pe care reușesc cu greu să le controleze:

 • Se simt epuizate fizic și psihic
 • Au schimbări puternice de dispoziție
 • Sunt foarte sensibile
 • Izbucnesc în plâns aparent fără motiv
 • Au tulburări de apetit alimentar
 • Se confruntă cu tulburări de somn, insomnie și crize de anxietate.

Stările de spirit rele, create de depresia postpartum, sunt foarte dificile și pot ține de la câteva ore, la câteva zile. Multe dintre aceste mămici au nevoie de susținerea medicilor. Ele trebuie să facă un tratament pentru a scăpa de depresie, atunci când simptomele sunt moderate spre severe.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.