Dragoste și relațiiAflă cât de bune sunt numele de alint în relația de cuplu...

Află cât de bune sunt numele de alint în relația de cuplu și ce denumiri puteți folosi pentru partener!

Cat de bune sunt numele de alint in relatia de cuplu? De ce partenerii incep sa se adreseze unul altuia cu porecle dulci, romantice, intime si cum influenteaza aceasta relatia dintre ei? Pentru cei din exterior, multe dintre aceste nume de alint pot parea puerile, hilare, enervante sau chiar…gretos de dulci! Ce semnifica acestea insa pentru partenerii de cuplu si pentru relatia lor?

Ce nume de alint sunt folosite in relatia de cuplu

Iubire, inima mea, baby, frumoaso, printeso/printule, ingeras, soare, iepuras, ursulet, dulceata, scumpi, draga, papusico, pisicuta/motanel, prajiturica, dovlecel, pui, mic, comoara, pufulet, vrabiuta, soricel, vulpita, armasar –  nume de alint exista din plin, unele mai mult sau mai putin potrivite partenerilor de cuplu. Ele pot fi categorizate simplu ca:

Numele de alint clasice: iubire, draga, scump – acestea sunt moduri de adresare comune, folosite chiar si de catre partenerii ce nu sunt fani ai alintarilor dulcege, exprimand simplu afectiunea.

Numele de alint dulci: dulceata, prajitura, piersicuta – acestea transmit faptul ca asociezi partenerul de cuplu cu un deliciu dorit.

Numele de alint dragute si copilaresti: pisicuta, motanel, pui, pufulet, sau simple diminutive ale numelor partenerilor. Desi sunt dragute si exprima tandrete, aceste nume pot fi nepotrivite, unii parteneri simtindu-se tratati ca niste copii cand sunt strigati astfel.

Numele de alint personale: porecle inventate doar pentru partener, de obicei alaturate cuvantului „meu”: acestea semnifica faptul ca partenerul este unic si ca este al tau (folosind aceste nume, exprimi faptul ca il vrei doar pentru tine).

Numele de alint haioase – poreclele amuzante adresate partenerului exprima confort emotional, apropiere si afectiune; insa mai putin romantism si atractie (in special daca sunt porecle folosite si de catre prieteni).

Numele de alint parintesti: „mami” si „tati” – acestea exprima nevoia de a fi ocrotit de catre partener, care este perceput ca sursa de protectie si afectiune (nu sunt tocmai cele mai romantice si pasionale adresari, aratand ca iti vezi partenerul mai degraba intr-un rol de protector – sau cand aveti copii, de parinte al copiilor – si nu intr-unul de iubit).

Cat de bune sunt numele de alint in relatia de cuplu?

De ce incep partenerii sa foloseasca nume de alint cand se adreseaza unul altuia? Pentru a intari legatura dintre ei, pentru a crea o intimitate crescuta – aceste nume apar des dupa inceputul unei relatii, partenerii devenind mai apropiati si prin aceste moduri de adresare. Numele de alint exprima atractie, tandrete, afectiune – cand suntem copii, invatam ca modurile dragute de adresare sunt pozitive.

numele de alint

Intr-adevar, numele de alint in relatia de cuplu vor intari deseori legatura dintre parteneri, care se vor adresa unul altuia cu aceste nume speciale, transmitand astfel celuilalt ca este special. Poreclele personale (spre deosebire de cele comune de tipul „draga”) arata nu numai afectiune, ci si faptul ca legatura este unica: partenerii isi creeaza un limbaj doar al lor, adresandu-se unul altuia cu aceste nume intime, folosite doar de catre ei.

Multe studii arata ca in relatiile in care partenerii se adreseaza cu nume de alint, satisfactia este crescuta, intimitatea la fel. Numele de alint sunt o cale spre comunicarea pozitiva – a rosti numele folosit doar de tine pentru partener ofera o nota intima si pozitiva mesajului, putand detensiona si readuce apropierea intre cei doi parteneri.

Numele de alint pot transmite celuilalt un important mesaj: „imi esti drag, te plac si te vreau”, iar folosirea unor porecle inventate doar pentru partener transmite ca este o persoana unica, speciala si creeaza un limbaj comun in cuplu, doar al partenerilor. La fel, multe dintre aceste nume de alint transmit angajamentul in relatie: cei care aud doua persoane adresandu-se astfel inteleg mesajul ca cei doi sunt intimi, implicati in relatie. De asemenea, a folosi unele porecle sau nume ce aduc aminte de trecutul vostru impreuna este benefic pentru cuplu, consolidand legatura si reamintind de momentele petrecute impreuna.

Pot fi numele de alint in relatia de cuplu rele?

In general, numele de alint, poreclele intime sunt mesaje pozitive. Insa nu trebuie sa existe in orice relatie si nu oricine se simte bine, in largul sau, atunci cand i se vorbeste cu aceste nume. Unele nume de alint – in principal, cele prea „dulci”, pot irita partenerul, care se simte tratat ca un copil. Alte nume nu sunt considerate ca fiind tocmai complimente (porecle haioase).

O dilema importanta legata de numele de alint apare atunci cand sunt folosite doar acele nume comune (pui, scumpi, dulceata, iubire etc.). De ce? Tocmai pentru ca sunt comune – iar in loc sa intareasca intimitatea intre parteneri, pot transmite mesajul opus: „esti pentru mine inca un scumpi, la fel cum au fost fostii”. Unii parteneri simt repulsie fata de aceste tipuri de adresari tocmai pentru ca sunt prea comune!

Uneori, numele de alint fac un partener sa se simta incomod, jenat sau presat: pentru ca acestea exprima si implicarea in relatie, partenerii care nu se grabesc sa arate tuturor exclusivitatea relatiei sau carora nu le place sa isi afiseze public viata personala nu vor iubi deloc aceste porecle intime. Si mai important, multi nu considera adecvata folosirea acestor nume intime in public: adresarile cu adevarat intime trebuie sa ramana, in perspectiva unora, in intimitate!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.