Unul dintre cele mai importante accesorii pentru pisici – cutia cu nisip

0
357
Pisica Foto: www.securepet.biz
Pisica Foto: www.securepet.biz

Unul dintre cele mai importante accesorii pentru pisici – cutia cu nisip – trebuie sa fie pusa la dispozitia tuturor pisicilor crescute ca animale de companie. Pisica invata instinctiv sa-si faca nevoile intr-un loc potrivit. De aceea in momentul in care doriti sa aduceti o pisica in casa trebuie sa tineti cont si de educarea ei in utilizarea adecvata a cutiei cu nisip.

S-a constatat ca cele mai multe pisici prefera nisipul cu granulatie fina, pentru ca este mai moale, ele au in labute un simt al pipaitului foarte dezvoltat, de aceea sunt sensibile la textura nisipului.

Majoritatea oamenilor au tendinta sa puna cutia cu nisip intr-un loc cat mai linistit, retras, pentru a reduce mirosul si pentru a evita imprastierea particulelor de nisip prin casa. Nu sunt indicate zonele in care se afla masina de spalat, sub scari, langa cuptoare, deoarece animalul se poate speria de zgomot si nu mai foloseste cutia deloc.

Unor pisici le place sa zgaraie zona din jurul cutiei, ceea ce nu ar putea face pe o suprafata cu gresie sau beton. In acest caz este indicat sa se puna sub cutie intai un covor mic si vechi. De asemenea, ea nu trebuie sa fie in apropierea hranei, dar nici prea departe de locurile preferate ale pisicii. Cutia nu trebuie acoperita niciodata, pentru ca astfel ea devine deranjanta pentru animal si pastreaza un miros urat de latrina.

Citește și:  Specii păsări: Canarul scoțian pur sânge, apreciat datorită poziției sale unice

Unele pisici inceteaza sa mai foloseasca cutia de nisip daca e prea murdara, de aceea ea trebuie curatata macar o data pe zi. Este indicat sa se schimbe nisipul dupa patru zile. Pentru spalarea ei se foloseste doar apa fierbinte sau cel mult un detergent lichid de vase, nu sunt indicate alte substante chimice sau utilizarea nisipului parfumat deoarece indeparteaza pisicile. Dupa spalare, cutia se pune afara la soare, astfel ea va avea un miros curat, iar lumina soarelui va ucide mare parte din germenii inca prezenti.

Daca isi face nevoile pe langa nisip, pisica nu trebuie pedepsita deoarece acesta este modul ei de a reactiona la orice forma de stres care apare din mediul inconjurator sau din cauza locului unde este amplasata cutia. Daca se intampla ca pisica sa-si faca nevoile in alt loc al casei, trebuie intrerupta fara a o speria si dusa imediat in zona unde se afla cutia cu nisip. Eventual trebuie sa o mangai, sa-i vorbesti si sa-i arati cutia. Doar cu o atitudine pozitiva o poti face sa fie relaxata, increzatoare si sa asculte.

In general, pisicile au tabieturi, deci nu le place schimbarea. De aceea daca ea s-a obisnuit cu o anumita cutie cu nisip si un anumit loc, acestea nu trebuie schimbate deoarece pentru ea se creeaza un stres si s-ar putea sa-i vina greu sa accepte noile schimbari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.