Sarcină & BebeDespre sarcină și creșterea în greutate: câte kilograme acumulezi în mod normal?

Despre sarcină și creșterea în greutate: câte kilograme acumulezi în mod normal?

Despre sarcina si cresterea in greutate se tot vorbeste, uneori in contradictoriu: medicii si persoanele experimentate spun ca acumularea kilogramelor in plus este absolut normala si sanatoasa, in timp ce unele tinere viitoare mamici discuta despre diete care sa stopeze aceasta acumulare! Insa nu trebuie sa vorbim niciodata despre o dieta in timpul sarcinii! Tot ceea ce poate constitui o dieta fara risc este un regim alimentar rational, in care alimentele grase sunt inlocuite cu alimente mai sanatoase!

Cand vorbim despre sarcina si cresterea in greutate, este important sa retii ca o acumulare progresiva, nici prea rapida, nici prea lenta, este normala si recomandata! Sigur, aceasta poate fi una dintre schimbarile cele mai evidente ale corpului tau si poate sa iti provoace un anumit disconfort si regret. Insa trebuie sa accepti binele cu mai putin binele! A incerca sa stopezi acest proces natural inseamna o actiune iresponsabila si cu risc crescut pentru tine, dar mai ales pentru bebelus: subponderalitate, anemie, defecte congenitale, nastere prematura.

Despre sarcina si cresterea in greutate – cate kilograme acumulezi in mod normal?

Raspunsul depinde in primul rand de greutatea ta dinainte de a ramane insarcinata. Este recomandat sa ai o greutate normala, nici sub, nici peste medie. O femeie insarcinata cu o greutate peste medie va acumula probabil mai mult si va naste un bebelus supraponderal, in timp ce o femeie prea slaba are risc sa nasca un bebelus subponderal! Asadar, daca planifici o sarcina, lucreaza la greutatea ta, in functie de ce doresti.

Daca esti prea slaba, adopta un regim cu multe mese zilnice (in jur de cinci) si alimente sanatoase si nutritive, regim pe care il vei continua in timpul sarcinii. Daca esti peste media de greutate, practica sport si inlocuieste fast-foodul, dulciurile si alimentele grase, prajite cu substitute mai sanatoase.

Nu tine o dieta restrictiva nici inainte de sarcina, caci prin aceasta, organismul tau se va goli de vitaminele si nutrientii necesari hranirii bebelusului! Daca inlocuiesti viciile alimentare cu produse sanatoase si adopti un sport regulat, ar trebui sa fie de ajuns sa scapi de un numar de kilograme care ar fi fost riscant in timpul sarcinii! Cel mai bine este sa te consulti cu un nutritionist, care iti va spune cat trebuie sa dai jos sau sa castigi inaintea sarcinii!

Presupunand ca greutatea ta nu este peste sau sub limita normala cu mai mult de 3-4 kilograme, atunci in timpul nasterii, vei acumula in mod normal in jur de 14-15 kilograme. In primul trimestru, acumularea este mai accelerata si te poate speria: aproximativ 2-3 kilograme, insa dupa aceea, ea pastreaza de obicei un anumit ritm: cate 2 kilograme pe luna, respectiv jumatate de kilogram pe saptamana. Aceasta cifra de 14-15 kilograme poate varia fara risc intre 12,5 si 17,5 kilograme.

In plus, daca erai prea slaba, va trebui sa castigi mai mult in greutate (in jur de 17), iar daca erai supraponderala, va trebuie sa limitezi putin cresterea in greutate.

Despre sarcina si cresterea in greutate: este bine sa iti urmaresti constant cresterea in greutate, nu pentru a o stopa, ci pentra a vedea daca se integreaza intre sau este aproape de valorile considerate normale; o deviere de un kilogram-doua de obicei nu este riscanta. Insa daca observi o crestere prea lenta sau extrem de rapida, este bine sa te consulti cu medicul.

Nu trebuie sa te sperii daca in primele luni nu observi nici o crestere: daca suferi de frecvente stari de voma, acestea pot limita acumularea. Insa daca la sfarsitul primului trimestru, dupa trei luni, nu ai castigat macar 2 kilograme in plus, mergi la medic, caci ai risc sa nasti un bebelus subdezvoltat. Daca observi, din contra, o crestere prea mare, mergi la medic – s-ar putea sa nu fie nimic grav, din contra, s-ar putea sa fii norocoasa mama a doi copilasi (in cazul sarcinii gemelare, viitoarea mamica castiga pana la 21 kilograme in plus!).

crestere in greutate pe timp de sarcina

Ce sa faci

Retine ca daca vorbim despre sarcina si cresterea in greutate, aceasta este absolut normala! Nu tine dieta si nu te lasa influentata nici de regretele dupa silueta ta, nici de exemplele negative prezentate de mass-media. Vedetele insarcinate care par slabe ca un bat fac multe, prea multe sacrificii pentru a arata slabanoage si isi pun sanatatea si chiar viata bebelusului in risc! Tu nu trebuie sa te compari si sa te lasi influentata de asemenea femei pentru care silueta este mai importanta decat sanatatea!

Urmareste-ti cresterea in greutate din timpul sarcinii si daca observi o deviere semnificativa de la limitele normale sau o acumulare brusca sau lipsa, mergi la medic!

Nu „manca pentru doi”, insa mananca de cate ori simti foame si asigura-ti un anumit surplus zilnic de calorii pentru hranirea fatului (in jur de 300).

Asigura-ti mese frecvente si mici pe zi, in jur de cinci. Aceasta va asigura nutrientii necesari si va limita cresterea in greutate in parametri normali (mai mult te ingrasi daca iei doar doua mese foarte bogate pe zi!).

Asigura-ti suplimente cu vitamine si acid folic.

Inlocuieste viciile alimentare care te vor ingrasa mai mult si care nu ofera vitamine (prajeli, fast-food, dulciuri) cu alimente sanatoase, gatite in abur, fierte, pe gratar sau la cuptor!

Cate un fruct sau salata la o distanta de cateva ore fac minuni! Femeile care si-au controlat sanatos cresterea in greutate declara ca au inlocuit micile gustari precum chips sau ciocolata cu fructe din plin!

Cand ai pofte obsesive, incearca sa le controlezi si sa le inlocuiesti cu gustari sanatoase! Daca nu poti uita de un anumit aliment si pofta te irita, te obsedeaza, satisface-o, insa doar prin cantitati mici din produsul dorit.

Retine: asa cum cresterea in greutate este progresiva, asa va fi si pierderea acestor kilograme dupa ce ai nascut! Nu vei purta rochia ta preferata decat dupa un an, un an jumatate dupa nastere – asa este normal, asa este sanatos!

Cu timp, rabdare si perseverenta, silueta va reveni, insa sanatatea ta si a bebelusului nu!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.