Casă și grădinăPlante de apartament din specia cactus - Parodia, cactusul care crește pe...

Plante de apartament din specia cactus – Parodia, cactusul care crește pe pantele aride ale munților din America de Sud

Parodia este numele dat unor cactusi mici, originari din America de Sud (Paraguay, Argentina, Bolivia), unde cresc pe pantele aride ale muntilor, pana la altitudini de 2000 de metri, sau printre ierburile din vai. In acest gen sunt inclusi si Notocactusii (originari din Brazilia), al caror nume inseamna “cactus meridional”. Denumirea lor (Parodia) a fost aleasa in amintirea botanistului argentinian Lorenzo Raimundo Parodi, un excelent cunoscator al vegetatiei indigene. Sunt plante sferice sau in forma de coloana, avand coamele curbate sau spiralate, ajungand pana la un metru inaltime si 20-30 centimetri in diametru.

Spinii sunt foarte fini si, adesea, rasuciti, dezvoltandu-se in numar mare pe areole (butoni lanosi, dispusi la distante egale pe crestele cactusilor). Printre speciile cele mai cunoscute se numara Parodia microsperma, cu flori galbene, Parodia sanguiniflora, cu flori rosii, Parodia weberiana, cu flori orange. Parodia chrysacanthion este remarcabil prin varful cu spini albi sau galbeni, care adapostesc florile delicate. Parodia magnifica isi merita pe deplin numele (“magnifica”), datorita florilor spectaculoase.

Cultivare si ingrijire

Planta de apartament – Parodia este usor de cultivat si creste foarte frumos daca sunt respectate cateva conditii minimale. Radacinile sunt foarte fine si scurte, de aceea cactusul trebuie cultivat in ghivece mici, pentru stabilitate. Solul cel mai potrivit este un amestec de turba si nisip, usor acid si bine drenat. In perioada de crestere, cactusul se va uda destul de des si se va avea grija ca umiditatea atmosferica sa fie usor crescuta. In mediul natural, Parodia creste in mijlocul ierburilor care o protejeaza de razele prea puternice ale soarelui. Planta de apartament – Parodia va fi tinuta, asadar, la lumina, mai ales vara, dar evitandu-se expunerea directa la soare. Ii prieste un spatiu bine aerisit, chiar racoros, favorabil cresterii.

Inflorire

Parodia
Parodia

Florile plantei de apartament – Parodia apar abundent, in partea superioara, in sezonul cald. Sunt galbene, rosii sau orange, in forma de palnie, cu un diametru de 2-4 centimetri in partea superioara. Dureaza in jur de 10 zile. Dupa ce florile se trec, planta formeaza fructe mici, care contin semintele minuscule, negre sau maron. Inflorirea plantei va fi stimulata daca, iarna, cactusul va fi tinut in repaus vegetativ, la o temperatura cuprinsa intre 5 si 10 grade Celsius, fara a fi udat (poate doar usor stropit, pentru ca radacinile sa nu se usuce foarte mult).

Inmultire

Inmultirea plantei de apartament – Parodia se face prin seminte. E nevoie de ceva rabdare si un pic de atentie, pentru ca semintele sunt foarte mici, iar plantele noi, care rasar din seminte, sunt foarte fragile si trebuie sa ramana aproximativ doi ani in vasul in care au rasarit, pana sa poate fi transplantate. In toata aceasta perioada, pamantul trebuie sa fie umed. Planta ajunge la maturitate in cativa ani si va inflori cand atinge cel putin 10-12 centimetri inaltime (adica, aproximativ, in doi-trei ani).

Daunatori si erori de crestere

Rareori planta de apartament – Parodia este atacata de purici sau de cosenile (insecte), care pot fi combatute cu un insecticid. Pentru o crestere normala, trebuie evitat excesul de umiditate care este principala cauza a putrezirii radacinilor.

O adevarata provocare pentru iubitorii de cactusi este realizarea unei colectii de plante de apartamentParodia, datorita faptului ca au forme diferite si culori variate, se intretin usor si nu necesita vase mari, deci nu ocupa foarte mult spatiu. In plus, va fi o adevarata incantare sa ii vezi crescand, de la an la an, si sa astepti minunata perioada a infloritului, mereu surprinzatoare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.