Cainele Afghan Hound este o rasa foarte veche din regiunea Balkh, din Afganistan, unde s-au gasit cateva inscriptii pe peretii unor grote ce atesta existenta acestor caini cu 4000 de ani in urma. O legenda spune ca Noe a luat acest caine pe arca sa. Exemplarele care traiesc pe muntii din Afganistan sunt considerate cele mai bune, deoarece conditiile climatice fac sa aiba o blana bogata si deasa, pentru a se proteja impotriva temperaturilor scazute, a gerului, in schimb exemplarele de la campie sunt mai putin apreciate pentru ca nu au blana asa de bogata.
Istoria acestei rase a fost scrisa in detaliu de Charles Harrison in cartea ,,The Afghan Hound”. Acesta a facut lungi cercetari si a ajuns la concluzia ca istoria si originea cainilor Afghani este un amestec de legenda, visare si putina realitate.
Cainele Afghan este cunoscut sub diferite denumiri:
- Levrier Balkh dupa numele regiunii din care provine.
- Levrier de Kaboul dupa numele capitalei Afganistanului unde numarul acestor caini este foarte mare.
- Levrier Baluky din Valea Kurram (pe unde treceau caravanele de comert dintre India si Asia Mica ce erau insotie de un numar mare de caini Afgani).
In Afganistan acest caine este foarte iubit si apreciat, mult timp exportul lui fiind pedepsit cu moartea. In anul 1888 o pereche de caini Afghani a fost adusa in Anglia prin contrabanda, iar in anul 1907 rasa a fost prezentata in cadrul unei expozitii canine din Londra, unde a fost foarte apreciata.
In anul 1927, au fost importate din Afganistan cateva exemplare in ambele variante (cu par lung si cu par mai scurt) de catre crescatorul Han Jungeling, care ulterior a devenit pionierul acestei rase in Europa, astfel, in memoria sa s-a instituit trofeul ,,Han Jungeling” care se ofera anual la expozitiile canine din Olanda. Astazi, aceasta rasa este foarte populara in toata Europa si America.
Cainele Afghan Hound are o tinuta demna, o infatisare trufasa, mersul este suplu si maiestuos, de un stil deosebit. Este un caine de rasa foarte inteligent, puternic, iute, curajos, rezistent la intemperii, afectuos si devotat, atent si suspicios cu strainii.
In tara de unde provine era folosit la paza trasporturilor de marfuri, dar si ca un extraordinar caine de vanatoare in special la vanarea gazelelor, sacalilor, lupilor si leoparzilor. Muscatura sa puternica de cele mai multe ori provoaca moartea prazii. Bastinasii il utilizau la paza corturilor sau pentru a purta pe spate diferite marfuri prin desert. Multi fermieri il apreciau pentru capacitatea sa de a pazi turmele de capre sau oi. In Europa este un excelent animal de companie, de multe ori folosit si in cursele de caini. Este un caine foarte rapid, care adora sa fuga, daca este lansat in cursa poate atinge o viteza de 60 km/ h.
Cainele Afghan Hound standard are o alura mandra, exotica, demna, cu expresie inteligenta. Intreaga sa infatisare da impresia de putere, noblete, forta si viteza. Isi poarta capul mandru si semet. Are craniul lung, cu osul occipital proeminent, deasupra capului are un mot cu suvite de par lung. Botul este lung, are maxilare puternice, ochii de culoare inchisa, uneori galbeni-aurii, de forma aproape triunghiulara. Urechile sunt apropiate de cap, in jos, acoperite de par matasos, iar gatul este puternic si lung.
Umerii sunt lungi, oblici, musculosi, puternici, iar membrele anterioare sunt puternice, drepte, cu oase viguroase, sternul evident. Spatele este drept, musculos, coboara lin spre salele drepte, late si scurte. Soldurile sunt latite spre exterior, pieptul este adanc, iar coastele frumos arcuite.
Membrele posterioare sunt puternice, cu genunchi bine angulati si pinteni ca de lup. Labele membrelor din fata sunt mari, puternice, acoperite cu par lung si des, cu degete arcuite, talpile bine intinse pe sol. Labele membrelor din spate sunt lungi, dar mai putin late comparativ cu cele din fata, acoperite de asemenea cu par lung si des. Coada este destul de lunga, cu varful in inel, purtata ridicat in timpul mersului, acoperita cu par mai scurt.
Parul este matasos, lung, cu textura fina, acopera tot corpul, mai putin zona spatelui unde este mai compact si mai scurt. Pe fata si bot, parul este scurt si des, iar pe urechi si picioare este abundent. Incepand de la frunte spre ceafa, lungi fire de par matasos formeaza un mot bogat. Culoarea poate varia foarte mult.
Talia ideala pentru masculi variaza intre 68-74 cm, iar pentru femele variaza intre 63-69 cm. Greutatea la masculi este cuprinsa intre 25-30 kg, la femela este putin mai mica. Speranta de viata medie este 12-14 ani. Unele exemplare pot parea greoaie, cu craniul prea lat si botul prea scurt, ochii usor bulbucati, gatul scurt si exagerat de gros, spatele mai lung sau mai scurt.
Nu este un caine agresiv, musca doar daca este provocat sau crescut in conditii necorespunzatoare de mediu. Este foarte afectuos cu familia, loial, generos, plin de viata, un mare prieten al copiilor.
Datorita aspectului si comportamentului sau, cainele Afghan Hound este numit ,,regele lumii canine”.
e super