Este normal sa ai diverse intrebari in caz de sarcina, daca planuiesti sa devii mama sau daca banuiesti ca deja s-a intamplat! Vei trece prin multe schimbari ale corpului, schimbari care vor avea efect inclusiv asupra psihicului si a starii tale generale. Viata ta va fi de acum alta si este necesar sa iti modifici programul de zi cu zi si sa adopti un stil de viata mai sanatos, pentru a avea grija de tine si de viitorul bebelus.
In primul rand, cum stiu ca sunt insarcinata? Urmareste semnele (vezi articolul Primele semne ca sunteti insarcinata): nu ti-a venit menstruatia, te simti epuizata, iti este des foame, ai stari de greata, sanii ti s-au intarit? Poti fi insarcinata! Printre desele intrebari in caz de sarcina se afla: daca nu mi-a venit menstruatia intr-o luna, este sigur ca sunt insarcinata? Nu, menstruatia poate lipsi si din alte motive: starea de sanatate, tratamente medicamentoase diverse. In plus, poti fi insarcinata si menstruatia inca sa se manifeste timp de o luna-doua, asa ca nu este o certitudine. De aceea, este bine sa urmaresti alte indicii si sa faci neaparat un test de sarcina!
Testele de sarcina sunt sigure? Testul de sarcina este cel mai eficient daca il vei face cam dupa o saptamana din ziua in care ar fi trebuit sa ai menstruatie, caci depistarea hormonului HCG este posibila dupa ce ovulul fecundat se implanteaza in mucoasa uterina si nu inainte. Insa poti face testul imediat ce banuiesti ceva si sa il repeti apoi dupa o perioada de o saptamana. Alege un test sensibil si fa-l dimineata, respectand strict instructiunile de pe cutie/ambalaj. Daca testul de sarcina este pozitiv, felicitari – vei fi mama! Si sigur ai multe intrebari in caz de sarcina, despre ce sa faci si ce sa eviti de acum incolo!
Asadar, care ar fi cele mai frecvente intrebari in caz de sarcina:
Este necesar sa imi schimb programul de munca?
Nu in primele trimestre si nici chiar pana la inceputul lunii a noua – cu conditia sa nu te simti total epuizata, sa nu fii stresata si sa nu lucrezi intr-un mediu cu potential de risc. De exemplu, daca lucrezi intr-un mediu poluat, toxic sau riscant, poti si ai dreptul sa ceri un transfer. Daca te vei simti foarte obosita sau stresata, cere scurtarea programului cu o ora sau o pauza de masa in timpul careia sa te relaxezi. De obicei, nu vei avea dificultati in indeplinirea responsabilitatilor profesionale. Cere, insa, ajutor la treburile de acasa si paseaza-i sotului unele dintre ele pe perioada sarcinii, caci trebuie sa ai grija sa te odihnesti.
Multe dintre intrebarile in caz de sarcina se refera la dieta alimentara, ce iti este permis si interzis sa consumi. Cat voi creste in greutate? Cat este normal sa ma ingras? Ce regim alimentar sa tin?
Cresterea in greutate depinde de fiecare femeie si greutatea sa anterioara, varsta sa, a cata sarcina este, metabolismul, stilul de viata (sedentar sau nu). In prima parte a sarcinii, vei lua in jur de jumatate de kilogram in fiecare luna sau chiar mai mult: se poate ajunge la o acumulare de 3 kilograme in plus in primul trimestru. Apoi, in al doilea si ultimul trimestru, vei acumula in mod normal in jur de zece sau chiar cincisprezece kilograme.
Regimul alimentar trebuie sa fie sanatos, trebuie sa adopti un program regulat si frecvent al meselor. Este perioada in care trebuie sa ai cea mai mare grija cum si ce mananci! Retine, NU mananci pentru doi, ci mananci cat simti nevoia, fara sa te simti umflata peste masura. Calitatea este importanta, nu cantitatea.
Nici NU te gandi sa tii dieta alimentara pentru a diminua cresterea in greutate – nu vei avea doar tu probleme, ci si bebelusul: daca nu iei cat este normal in greutate, te poti confrunta cu o nastere prematura, un bebelus subponderal, anemic si chiar pierderea sarcinii! Mananca mereu cand iti este foame si alege alimente sanatoase si proaspete. Regula de aur: fructe, legume si multa apa sau sucuri naturale (ai grija la concentratia de zahar). Asigura-ti in regim necesarul de proteine, minerale, vitamine, calciu, acid folic. Evita cafea (mai mult de o ceasca zilnic), fast-food, grasimi, dulciuri in exces, alcool.
Pentru a ramane in aria de interes a cresterii in greutate, alte intrebari frecvente in timpul sarcinii se refera la sport. Este permis sa fac sport sau nu? Ce fel de sport? Este chiar bine sa faci miscare fizica, in special in primele doua trimestre, caci in al treilea este mai important sa te odihnesti. Dar nici un fel de sport obositor, care presupune mult efort si forta. Nu merge la fitness, nu ridica greutati, nu face sarituri, aplecari, miscari bruste.
Intreaba-ti medicul daca ai voie sa faci sport, caci anumite conditii ar putea sa insemne ca iti este interzisa orice miscare energica: daca ai afectiuni cardiace, pulmonare, respiratorii, sarcina gemelara sau multipla. Daca esti perfect sanatoasa, ai putea sa adopti un program regulat de plimbari lungi pe jos, inot, yoga, dans sau gimnastica speciala pentru gravide. Bea multa apa in timpul exercitiilor fizice, poarta un sutien care sa iti sustina bine sanii si imediat ce te simti prea obosita sau daca ai vreun vertij, opreste exercitiul.
Ramanand la acest aspect, o alta intrebare tine de aparitia celulitei si a vergeturilor: pot sa le evit? Din pacate, nu poti evita in totalitate aparitia celulitei, iar vergeturile sunt ereditare. Incearca masaje usoare in zonele cu risc – coapse, sani, fese, burtica – si mentine hidratarea. Plimbari lungi pe jos pot fi de asemenea de ajutor, ca si evitarea sedentarismului (da, nu este bine sa stai mult timp in picioare, dar nici sa stai toata ziua lungita!).
Pot face sex? Da, daca sarcina evolueaza normal, in primele doua trimestre nu ar trebui sa ai probleme in a-ti mentine viata sexuala activa, daca nu cumva suferi de vreo afectiune. Este important sa adoptati o pozitie sexuala comoda si relaxanta: lingurita este cea mai recomandata, caci asigura penetrarea, este placuta si asigura sustinerea burticii. In ultimele luni de sarcina, se recomanda sa stopati partidele de sex.
Alte frecvente intrebari in caz de sarcina:
Este normal ca merg foarte des la baie? Da, urinarea devine extrem de frecventa, datorita presiunii pelvisului, dar si a consumului ridicat de lichide care trebuie asigurat.
Este normal daca nu vad la fel de bine? Da, unele femei insarcinate au tulburari de vedere cauzate tot de acumularea de lichide.
Este normal sa sufar mereu de carcei? Da, circulatia ineficienta si nivelul scazut de magneziu in organism pot cauza aparitia frecventa a carceilor. Poti consuma alimente cu magneziu (seminte, nuci).
Daca am dureri intense, pot lua pastile? Pe toata durata sarcinii, este in general indicat sa te feresti de orice medicamente, in special de antibiotice. Insa si Aspirina sau Ibuprofenul pot fi foarte riscante, asa ca intreaba-ti medicul ce poti lua si doar daca durerea este intensa.
Am voie sa fac vaccinuri? In general, nu! Vaccinurile vii prezinta risc crescut in dezvoltarea bebelusului. Daca suferi de diabet sau alta afectiune serioasa, medicul iti poate recomanda un vaccin, insa in caz contrar, le eviti.