Nunți și mireseIstoria mărturiilor de nuntă - care este momentul când a început totul

Istoria mărturiilor de nuntă – care este momentul când a început totul

Daca ati mers vreodata la o nunta, cel mai probabil nu ati plecat de acolo cu mana goala. De la cutii de chibrituri imprimate cu numele cuplului pana la pahare elegante de cristal, fiecare mire si mireasa isi trimit invitatii de la nunta acasa cu o amintire a acestei ocazii fericite. V-ati intrebat vreodata care este istoria marturiilor de nunta si de ce invitatii primesc aceste mici atentii din partea cuplului? O mica lectie de istorie poate ajuta la intelegerea originii acestei traditii.

Una din cele mai timpurii dovezi ale existentei marturiilor de nunta dateaza din secolul al 16-lea si a fost gasita in Anglia. Era ceva obisnuit pentru cupluri sa daruiasca invitatilor la nunta “noduri de dragoste” confectionate din dantela si panglica, drept marturii ale iubirii lor. De-a lungul istoriei, aceste marturii au evoluat intr-o traditie care poate fi intalnita in toate partile lumii.

Bomboniere si migdale confiate

Acum cateva secole, aristocratii europeni, in special cei din Franta si Italia, le daruiau oaspetilor de nunta niste mici atentii numite “bomboniere” (“bonbonniere in franceza si “bomboniere” in italiana), inainte ca acestia sa plece acasa. Aceste daruri nu erau considerate neaparat daruri de nunta, intrucat erau oferite invitatilor si la zile onomastice sau alte ocazii festive. O bomboniera era de fapt o cutie realizata din portelan, cristal, pietre pretioase sau metal. In interiorul unei asemenea cutii se puneau delicatese facute din zahar. De la aceste daruri deriva marturiile de nunta din ziua de azi.

In acele vremuri nunta era considerata a fi o ocazie norocoasa. Atunci cand cuplul daruia bomboniere si alte daruri invitatilor, acesta de asemenea le daruia o parte din norocul ce se abatuse asupra sa. In cele mai multe cazuri, aceste daruri norocoase constau in cinci migdale sau bomboane care reprezentau fertilitatea, sanatatea, longevitatea, bogatia si fericirea.

Bombonierele au evoluat pe masura ce cofetarii au inceput sa faca migdale confiate prin scufundarea lor in zahar topit sau orice alt amestec dulce. Astazi, aceasta traditie este tinuta in viata prin prezenta la nunta a migdalelor confiate in diverse culori. De fapt, daca le numarati, veti constata ca aceste mici delicii inca reprezinta cele cinci dorinte de nunta.

Marturiile de nunta in alte tari

marturii de nunta

Cand vine vorba de marturiile de nunta, optiunile sunt nelimitate. In timp ce americanii ofera marturii de nunta in functie de tema nuntii sau de stilul de viata al cuplului, multe tari daruiesc marturii de nunta diferite, ca de exemplu:

• La o nunta italiana, invitatii se pot astepta sa primeasca migdale imbracate in ciocolata.
• La o nunta spaniola, barbatii primesc trabucuri, iar femeile primesc cadouri.
• In Rusia, marturiile de nunta constau in poze mici, lumanari sau brelocuri.
• La nuntile irlandeze, este ceva obisnuit ca invitatii de la nunta sa primeasca marturii sub forma de clopotei.
• In India, oaspetii primesc marturii de nunta sub forma de elefanti artizanali.

Marturiile de nunta sunt oferite in diverse moduri, felul in care fiecare cuplu face acest lucru depinzand de traditie sau de cum crede ca este mai bine. Unele cupluri plaseaza marturiile de nunta langa farfuria fiecarui invitat, astfel adaugand la decoratiunile de masa. Alte cupluri opteaza pentru o masa cu marturii, unde micile daruri sunt expuse impreuna cu placute pe care sunt scrise numele fiecarui invitat si masa la care sta acesta.

Mai exista si cupluri care ofera marturiile de nunta personal atunci cand primesc darurile de nunta de la invitati. Cuplul este cel care decide care varianta se potriveste cel mai bine cu receptia lor. Marturiile de nunta sunt o traditie onorata de multe secole. Fie ca alegeti sa daruiti migdale confiate, lumanari decorative, sau un deschizator de vinuri placat cu argint, invitatii vostri vor aprecia cu siguranta acest gest si vor pretui marturiile primite la nunta voastra si in anii urmatori.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.