Parvoviroza este o boala infectioasa deosebit de contagioasa care apare la caini si se mai numeste gastroenterita hemoragica. Boala se caracterizeaza prin sindrom gastrointestinal si de multe ori se finalizeaza cu moartea animalului.
Apare mai ales la cateii tineri (de la sase saptamani pana la sase luni) si este produsa de un virus patogen din familia Parvoviridae. Acest parvovirus este deosebit de infectios si este transmis de la animalele bolnave la cele sanatoase prin voma si fecale.
Infectia se face in general pe cale digestiva si foarte rar pe cale nazala. Uneori virusul afecteaza si cainii maturi, iar la femelele gestante trece prin placenta si imbolnaveste fatul. Virusul rezista in mediu extern cel putin sase luni, poate contamina incaltamintea, imbracamintea, fiind astfel transmis la distante mari.
Simptomele bolii:
- Animalele sunt deshidratate, au mereu senzatia de sete.
- Au stari de voma, de slabiciune.
- Scade foarte mult numarul de leucocite din organism.
- Cateii mici intra in dispnee grava, in colaps si mor in 70% din cazuri.
- Cateii peste opt saptamani au diaree hemoragica.
- Apare apatia, paloarea, cianoza mucoaselor, tulburarile hepatice.
- Pulsul este slab, apare tahicardia si aritmia.
- Femelele fac pui ce mor imediat.
- In autopsii au fost gasite hemoragii pe splina, cardul era dilatat mai ales pe partea dreapta, miocardul era palid, in trahee aparea un lichid spumos, era instalat edemul pulmonar, iar ficatul era hiperemiat.
Pentru stabilirea diagnosticului doctorii fac teste de sange, teste in laborator pe intestinul subtire si fecale, incearca izolarea virusului pe diverse culturi celulare. In primele doua zile de la aparitia unor simptome, diagnosticul nu poate fi pus cu precizie, apoi dupa o perioada, daca diagnosticul a fost corect stabilit si tratamentul aplicat la timp, rezultatele pot fi favorabile.
Metode de tratament si prevenirea bolii:
- Medicii veterinari pun accent pe dezinfectie, avand in vedere ca virusul este foarte rezistent la conditiile de mediu.
- Este necesara evitarea contactului dintre animalele sanatoase si cele bolnave.
- Folosirea unor vaccinuri pentru a preveni boala la animalele sanatoase.
- Izolarea animalelor bolnave si inceperea unui tratament de combaterea infectiei.
- Hidratarea animalelor, sistarea diareei, evitarea eforturilor pentru a nu voma.
- Prevenirea unor complicatii pulmonare si cardiace, sustinerea cordului.
- Oprirea hemoragiilor la nivelul mucoasei intestinale.
- Protectia ficatului si a intestinului.
- Vitaminizarea si mineralizarea organismului pentru cresterea rezistentei fata de virus si alte infectii.
Boala parvoviroza a fost descoperita prima data in anul 1977, in SUA, unde era numita ,,boala de Texas” si a aparut in tara noastra in anul 1979.