Tu ce metode de contraceptie folosesti? Si cum ai facut aceasta alegere? Ai intrebat pur si simplu prietenii, ai cautat diverse informatii si ai decis sa folosesti o anumita metoda sau ai vizitat un medic de incredere care sa te ajute sa iei aceasta decizie importanta? Acest articol nu se doreste moralizator, insa este esential sa stii ca anumite metode de contraceptie, si anume cele bazate pe hormoni, nu sunt intotdeauna indicate si pot avea unele efecte mai putin benefice asupra organismului tau.
Insa, inainte de a discuta despre cele mai frecvente metode de contraceptie, cu avantajele si dezavantajele acestora, o scurta inventariere a tuturor metodelor contraceptive artificiale poate fi utila:
Prezervativul – multe discutii se axeaza pe eficacitatea medie a acestuia; totusi, avantajul incontestabil este ca protejeaza de unele boli transmisibile sexual si unele infectii;
Exista si ceea ce se numeste prezervativ feminin: o foita de lungimea unui prezervativ obisnuit, care are un inel de plastic la unul din capete, inel prin care il fixezi.
Diafragma este un dispozitiv de forma unei cupole facut din cauciuc, care este introdus in vagin si impregnat cu spermicid.
Spermicidul este o substanta in forma de gel, crema, burete sau supozitor si se introduce in vagin cu un sfert de ora inainte de contactul sexual. Acesta omoara spermatozoizii.
Cupola cervicala este un dispozitiv care se monteaza de catre medic pe colul uterin.
Buretele vaginal este un buretel ce elibereaza in vagin spermicide si absoarbe sperma ejaculata.
Steriletul este tot un dispozitiv ce se introduce in vagin, ingreunand mersul spermatozoizilor si diminuandu-le capacitatea de fecundare a ovulelor.
Pastilele anticonceptionale (sau contraceptive orale) sunt pastile cu estrogen si progesteron ce impiedica ovulatia si eliberarea lunara a ovulului ce ar fi putut fi fecundat.
Injectiile introduc in organism substante progestative, ce vor impiedica implantarea embrionului in mucoasa uterina.
“Pastilele de a doua zi” sau contraceptia de urgenta: pastile bazate pe hormoni ce trebuie luate in decurs de 72 de ore dupa contactul sexual, impiedicand implantarea si dezvoltarea embrionului. Nu trebuie folosite NICIODATA ca mijloc de contraceptie, ci doar in caz de urgenta si niciodata mai mult de doua ori anual.
Vasectomia presupune sterilizarea chirurgicala masculina, este ireversibila si presupune o incizie la nivelul scrotului prin care se blocheaza tubii ce transporta spermatozoizi.
Exista si sterilizarea chirurgicala feminina, prin care se face o incizie in abdomen si se blocheaza trompele uterine. Aceste doua ultime metode de contraceptie sunt recomandate doar cuplurilor care au deja copii si nu isi mai doresc altii.
Insa cele mai cunoscute si utilizate metode de contraceptie de catre tinerii activi sexual in tara noastra sunt, incontestabil, prezervativul si pastilele contraceptive, conform unnei cercetari ale Gfk Romania.
Prezervativul, foita cu care se acopera penisul aflat in erectie, retine sperma in acest invelis. Avantajul cel mai mare este ca protejeaza impotriva bolilor transmisibile sexual si a unor infectii; deci daca nu ai o relatie de lunga durata si nu iti cunosti bine partenerul de sex, este necesar sa utilizezi un prezervativ, care protejeaza ambii parteneri. Dezavantajul clar este ca aceasta metoda nu e 100% sigura niciodata. Dar prezinta, totusi, o siguranta crescuta comparativ cu alte metode de contraceptie, in special daca te asiguri ca este pus bine si ca se muleaza pe penis.
Pentru a diminua riscul unei sarcini, dupa contactul sexual, este bine sa verifici daca a aparut vreo spartura, oricat de mica, in prezervativ – il poti umple usor cu putina apa si vedea daca picura. In caz de rupere sau spargere, puteti apela la pastila de a doua zi (mare atentie, doar in caz de urgenta si doar la perioade lungi de timp) daca femeia era in perioada fertila a lunii. Foloseste doar marci cunoscute de prezervative si achizitioneaza-le din farmacii.
Pastilele anticonceptionale (pilule sau contraceptive orale) contin fie estrogen si progesteron daca sunt combinate, fie doar progesteron, ce impiedica ovulatia naturala. Insa acesti hormoni sintetici pot avea efecte negative asupra fertilitatii, a ciclului menstrual si uneori contribuie la aparitia chisturilor.
Asadar, asigura-te ca mergi la medic, care in functie de varsta, sanatatea si stilul de viata (de exemplu, daca fumezi) iti va recomanda un anumit tip de pastile. Este necesar sa mergi la doctor si pentru a afla cat timp este sigur pentru sanatate sa mentii tratamentul: dupa o anumita varsta (in jur de 30 de ani) si dupa o perioada de un an-doi de tratament, este necesar sa urmezi un consult ginecologic care sa verifice daca intampini probleme si sa decida daca poti continua sau nu tratamentul. La un an, trebuie facuta o pauza si de multe ori, trebuie schimbat tipul de pastile.
La femeia adulta, pilulele contraceptive nu sunt periculoase (in afara de femeile cu afectiuni cardiace) si au efecte secundare trecatoare si doar usor neplacute: acumularea catorva kilograme in plus, ameteli, greturi. Ele pot ajuta la diminuarea sau chiar disparitia durerilor menstruale si pot diminua riscul de anemie si cancer ovarian.
Insa nu trebuie luate de la o varsta frageda, cand organismul este inca in schimbare si crestere. Ia pilule ca metoda contraceptiva DOAR cand ai implinit 17-18 ani si doar dupa ce ai mers la medic. Sunt foarte eficiente in eliminarea riscului sarcinii neplanificate, insa doar atunci cand sunt luate corect, o data pe zi, la aceeasi ora. Nu protejeaza, insa, de boli transmisibile sexual, deci daca nu ai un partener de relatie, prezervativul ramane optiunea sigura.
Ce trebuie sa retii:
Metodele de contraceptie naturale (precum cea a calendarului, a temperaturii bazale, a coitului intrerupt) au o rata riscanta de esec, deci nu te baza niciodata pe ele;
INTOTDEAUNA, chiar in zilele dinaintea si de dupa menstruatie, foloseste o metoda contraceptiva;
Prezervativul ramane metoda recomandata mai ales daca nu este vorba de o relatie de lunga durata, caci protejeaza si de contactarea unor boli transmisibile sexual si infectii (foarte frecvente, contrar opiniei generale);
Cand vrei sa adopti o metoda contraceptiva pe baza de hormoni, este necesar sa te consulti cu un doctor: ele pot fi riscante la o varsta frageda, in timpul adolescentei. In plus, trebuie sa ti se recomande un anumit tip si sa ti se prescrie o perioada sigura in care le poti lua. De exemplu, in cazul pastilelor contraceptive, va trebui sa faci pauze in tratament, sa verifici daca au efecte secundare printr-un consult ginecologic si apoi, eventual, sa schimbi tipul de pastile;
Alege o metoda de contraceptie in cunostinta de cauza, dupa ce ai vorbit cu un medic de incredere si nu doar pe baza informatiilor adunate in stanga si in dreapta;
Alege o metoda care sa iti fie usor de urmat si pe care sa o poti folosi la fiecare contact sexual.