Casă și grădinăCum trebuie să fie materialele pentru izolația casei și care zone sunt...

Cum trebuie să fie materialele pentru izolația casei și care zone sunt obligatorii

Fie ca sunteti in situatia de a va construi sau achizitiona o casa, fie ca aveti deja una, prima problema care trebuie rezolvata, eventual reevaluata, este aceea a izolatiei casei, din punct de vedere termic, fonic, al hidroizolatiei, nu numai pentru ca este esentiala pentru bugetul dumneavoastra pe termen lung, dar determina, in mod major, confortul de fiecare zi si sanatatea. Nu este de neglijat nici impactul asupra mediului inconjurator, deoarece cu cat consumul de energie pentru locuinta este mai mare, cu atat efectul nociv asupra naturii este mai puternic.

Cei mai multi dintre noi stim foarte bine cat inseamna, financiar vorbind, incalzirea unei locuinte neizolate, cat de neplacut si nesanatos este un interior in care se produc condens, igrasie sau infiltratii sau ce obositor este sa nu poti scapa de zgomotul strazii sau al vecinilor, tocmai in momentele in care vrei sa te odihnesti. Pe de alta parte, este inutil sa amelioram sau sa schimbam sistemul de incalzire, inainte de face izolatia casei.

Multe dintre locuintele construite in ultimii ani au avut in vedere izolatia casei, ca o necesitate, nu ca un moft, dar, de multe ori, materiale nepotrivite sau de proasta calitate nu au dus la efectul scontat.

Cum trebuie sa fie materialele pentru izolatia casei?

Sa conserve caldura pe timpul iernii, si racoarea in perioada verii.

Sa reziste la temperaturi ridicate.

Sa protejeze locuinta de umiditate.

Sa reduca transmisia vaporilor de apa.

Sa fie ignifug (rezistent la foc).

Sa fie destul de flexibil pentru a umple spatiile goale, dar suficient de rigid, pentru a suporta alte materiale de constructie si pentru a rezista la presiunea acestora.

Sa nu reduca din suprafata utila a locuintei.

Sa imbunatateasca acustica incaperilor.

Sa nu dauneze sanatatii.

Materialele izolante, in general, sunt fabricate din fibra de sticla, din piatra expandata, din hartie reciclata si din plastic si se comercializeaza sub forma de panouri rigide sau semi-rigide, flexibile (rulouri, saltele), vrac sau spuma. In ultima vreme castiga teren materialele izolante (precum cele de constructie) ecologice.

Ce zone trebuie izolate obligatoriu?

tavanul/acoperisul (intr-o casa neizolata termic, pierderile de caldura, la acest nivel, sunt de 30%)

Podeaua (pierderi de 16%)

Ferestrele (pierderi de 15%)

peretii interiori/exteriori (pierderi de 16%)

Alte pierderi sunt la nivelul puntilor termice, adica acele zone unde caldura se “deplaseaza”, dinspre cald spre rece- (3%) si prin ventilatie (20%).

Termoizolatia casei poate sa duca la reducerea cheltuielilor la incalzire cu cel putin 50%. Confortul termic intr-o incapere este asigurat de o temperatura de 18-20 de grade Celsius si este influentat de temperatura peretilor, de umiditate si de curentii de aer. Deoarece caldura are tendinta de a migra spre zonele reci (adica spre tavan si pereti), pentru a se realiza un echilibru termic, izolatia casei se va face diferit, cu materiale izolante mai puternice (cu rezistenta la transfer termic mai mare), la nivelul acoperisului si tavanului, si cu o rezistenta mai mica, la nivelul podelei.

izolarea casei

Aceste materiale trebuie sa impiedice, de asemenea, infiltrarea apei, evitandu-se, in felul acesta, igrasia. Daca zonele ce urmeaza sa fie izolate sunt afectate de mucegai si igrasie, obligatoriu se rezolva mai intai aceasta problema (prin tratare cu diverse produse care au o asemenea destinatie, se spala, se usuca si se verifica daca problema reapare) si ulterior de realizeaza izolatia casei. In prezent, se cauta tot mai insistent solutii pentru a construi ceea ce specialistii numesc “Casa pasiva”, in care izolatia sa fie atat de performanta incat consumul energetic sa fie redus cu 90%.

Materiale folosite frecvent pentru izolatia casei

fibra de sticla, fibre minerale, polistiren (expandat si extrudat), spuma poliuretanica etc.

vata minerala este considerata foarte buna pentru izolatia fonica a casei si pentru izolarea acelor locuri unde alte materiale, mai putin flexibile, nu se potrivesc.

Placi de rigips

Materiale care opresc infiltrarea apei (se pot folosi atat la exterior, cat si in interior)

Materiale ecologice pentru izolatii fonice si termice

Sunt deosebite pentru ca nu presupun niciun risc pentru sanatate. Foarte cautate sunt:

Celuloza – fabricata din ziare reciclabile, tratate, pentru ca produsul finit sa nu poata fi atacat de insecte si soareci si pentru a fi ignifug. Se foloseste mai ales pentru izolarea locuintelor din lemn, dar si a acoperisurilor sau balcoanelor. Este si un foarte bun izolator fonic, pentru ca are o densitate mare.

Perlita expandata este obtinuta din roca vulcanica (sticla naturala). Se produce sub forma de panouri, utile in izolarea spatiilor concave, a peretilor (sub tencuiala) si a podelelor.

Canepa (vrac sau rulouri) se aplica similar fibrei de sticla, dar este superioara din punctul de vedere al calitatii.

Vata de lemn (de molid) este utilizata frecvent la izolarea exterioarelor.

Pluta este obtinuta din coaja de stejar, este prelucrata in baie de vapori, si se foloseste la izolarea oricarei zone a locuintei, cu rezultate foarte bune (acumuleaza caldura de zece ori mai mult decat fibra minerala).

Asadar, izolatia casei este unul dintre cele mai utile si avantajoase lucruri pe care le puteti face, iar cand alegeti materialele, aveti grija sa fie rezistente la fluxurile de temperatura, sa se plieze pe toate spatiile, eliminand toate puntile termice, sa reziste la umiditate. Daca optati pentru materiale ecologice, confortul va fi maxim.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.