Casă și grădinăÎnfrumusețează-ți locuința cu o plantă cu aspect exotic de Asparagus

Înfrumusețează-ți locuința cu o plantă cu aspect exotic de Asparagus

Plante de apartament – Asparagus “Sprengeri”, care cuprinde peste 300 de specii de plante perene, (Umbra Iepurelui, in denumire populara), este o planta care face parte din familia liliaceelor. Aspectul ei de feriga se datoreaza in mare parte faptului ca are mladite scurte. Totodata, are frunze foarte mici si verzi, indreptate in directii diferite, ce seamana cu niste ace. De fapt, aceste frunzulite seamana cu acele de brad, fiind, de asemenea, si usor taioase si aspre.

Aceasta planta nu este considerata ca fiind sensibila, ci dimpotriva, este foarte rezistenta la conditii meteorologice vitrege. Cu toate acestea, este predispusa bolilor, aflandu-se si sub amenintarea daunatorilor de tot felul. Deci, trebuie ferita de paduchii de frunze, de paianjenul rosu. Plantele care ating maturitea vor inflori toamna, floricele avand forma unor stelute albe, cu un miros caracteristic.

Fructele sale, care seamana cu niste sfere mici si rosii, mai precis au forma unor boabe de piper, sunt otravitoare. Mirosul florilor este unul inecacios, anumite persoane neputand sta in preajma asparagusului, din cauza faptului ca nu suporta mirosul, sau prezinta alergii caracteristice. Chiar si asa, aceasta planta de apartament este una dintre cele mai intalnite. Atat aspectul ei de feriga, cat si usurinta cu care poate fi ingrijita au contribuit la raspandirea ei masiva si rapida.

Asparagusul trebuie udat cu regularitate, abundent, mai ales in zilele de vara, cand are nevoie de apa mai mult ca niciodata. Exista riscul sa se usuce imediat, daca nu beneficiaza de cele necesare supravietuirii si dezvoltarii. Primul semn va fi o usoara galbeneala aparuta la nivelul frunzulitelor, galbeneala care trebuie observata de indata.

De fapt, frunzele au un verde intens si usor stralucitor; cand aceasta intensitate va disparea, e semn ca planta de apartament incepe sa se usuce, pierzandu-si din vigoare. Iarna se uda de doua ori pe saptamana, indiferent de locul in care s-ar afla. In timpul verii, este indicat sa se trateze cu ingrasaminte, o data la doua saptamani.

Trebuie sa tinem cont si de faptul ca nu trebuie exagerat si, intr-un exces de zel, sa nu respectam intervalul. Primavara se replanteaza, insa pamantul nu trebuie sa aiba calcar si saruri, in caz contrar, planta se va usca incetul cu incetul. De asemenea, daca observati ca numai cateva frunzulite au inceput sa se usuce, acestea vor fi inlaturate, intrucat nu este nicio problema, ba dimpotriva, asa este recomandat.

asparagus

Asparagusul se inmulteste prin procesul diviziunii. Ca toate plantele de apartament, prefera locurile aerisite si luminoase, iar in cazul in care temperatura spatiului in care este tinuta depaseste 18°C, maximum 20°C, planta trebuie pulverizata cat mai frecvent. Temperatura minima pe care o suporta este 10°C, iar daca aceasta valoare coboara, planta va muri.

Fiind o planta decorativa de apartament, asparagusul poate fi asezat in cosuri suspendate, iar vara, poate fi scos pe balcon. Oricum, vara, va trebui scos afara, in aer liber, pe cand iarna, undeva pe o terasa, sau in apartament. De retinut faptul ca aceasta planta nu trebuie lasata in actiunea directa a razelor soarelui, deoarece se va usca. O puteti aseza intr-un loc nu foarte calduros, semi-umbros, sa se dezvolte bine.

Spre deosebire de alte plante de apartament, si desi are nevoie de cateva ingrijiri speciale dar necesare, asparagusul nu este pretentios, fiind, in acelasi timp, si destul de rezistent, atat in fata daunatorilor, cat si in conditii vitrege. Tocmai acesta este si motivul pentru care este o planta atat de indragita de toti oamenii. Ba chiar, plantele de apartament nu sunt numai decorative, ci ele ajuta si la curatarea aerului, prin oxigenul emis, insa trebuie pastrate in conditii cat mai optime dezvoltarii ei.

Dupa 2-3 ani, asparagusul trebuie impartit in doua sau patru parti, pentru a-l inmulti. O modalitate de a-l inmulti este desfacerea tufei plantei in mai multe tufe potrivite si, ulterior, cultivate in ghivece separate. O alta modalitate, care pare mult mai simpla si la indemana, este prin semanarea semintelor in cateva ghivece de o marime corespunzatoare, insa numai dupa ce au fost tinute 24 de ore in apa calda.

Exista, asa cum se mentioneaza si la inceput, mai multe specii de asparagus, printre care amintim: asparagus sprengeri, ce poate ajunge la 1,5 m lungime si poate avea flori mici, roz-albe, o combinatie modesta intre aceste culori si este cea mai apreciata specie; asparagus plumosus, planta originara din Africa de Sud, ce are tulpini mici si fine si este diferita de asparagus sprengeri.

Aceasta specie de asparagus poate fi atacata de paraziti cu mare usurinta, mai ales daca atmosfera este mult prea uscata pentru conditiile la care a reusit sa se adapteze. Deci, umiditatea trebuie sa fie crescuta. Ingalbenirea usoara a frunzelor nu este cauzata numai de actiunea directa a razelor soarelui sau a lipsei de apa, ci si din cauza pamantului care poate fi calcaros sau chiar a apei, cu atat mai mult cu cat este udat excesiv.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.