Casă și grădinăPlante de apartament curgătoare: Ceropegia Wodii sau Lanțul inimilor

Plante de apartament curgătoare: Ceropegia Wodii sau Lanțul inimilor

Cine doreste sa isi ornamenteze interiorul casei, al verandelor, al biroului, cu o frumoasa planta curgatoare, asezata pe o etajera sau intr-un vas suspendat, foarte putin pretentioasa si care creste destul de repede, poate sa opteze pentru planta de apartament – Ceropegia Wodii (Lantul inimilor). Denumirea populara a plantei – “Lantul inimilor” – are legatura cu aspectul sau, pentru ca frunzele cerate (“ceropedia”, din gr. “keros” – “ceara”), carnoase, in forma de inima, cresc pe tije lungi, subtiri, care pot sa ajunga pana la 3 – 4 metri.

Distanta dintre frunze este este de aproximativ 3-4 centimetri, iar pe tije cresc niste tuberculi rotunzi, aerieni, in care planta isi face rezerve de apa. Frunzele sunt verzi-cenusii, marmorate, pe partea de deasupra, si roscate, pe cealalta parte. Florile sunt alungite, roz, rosii sau violet, si apar in spatiile dintre frunze.

Exista peste 200 de specii de planta de apartament – Ceropegia Wodii (Lantul inimilor), majoritatea cu flori in forma de trompeta. Forma florilor si a frunzelor altor specii de Ceropegia Wodii justifica si alte denumiri populare: “Floarea lanterna” sau “Floarea parasuta”.

Conditii de crestere

Originara din Africa de Sud (dar raspandita in multe alte locuri – India, Madagascar, Insulele Canare etc.), planta de apartament – Ceropegia Wodii (Lantul inimilor) se va tine la lumina, dar nu direct in caldura soarelui, iar in timpul iernii temperatura nu trebuie sa scada sub 10 grade Celsius.

Ceropegia Wodii
Ceropegia Wodii

Solul cel mai potrivit pentru cresterea plantei este un amestec de pamant de frunze, pamant de gradina, nisip si argila. In perioada de crestere si inflorire (martie – octombrie) se uda moderat, iarna si mai putin (o data pe luna) si se va asigura permanent un bun drenaj, pentru ca radacinile sa nu putrezeasca. O cantitate optima de apa mentine frunzele verzi si proaspete, in timp ce lipsa apei face ca frunzele sa se usuce si sa cada.

In zilele calduroase de vara, cand temperatura creste foarte mult, planta se invioreaza daca pulverizam putina apa pe frunze. Este bine ca vasul in care se afla planta sa fie asezat pe un strat de bile de argila care se fie tot timpul umede. Lunar, in perioada infloririi, se foloseste un ingrasamant cu azot, dintre care cele care se gasesc la florarii. Cel mai bun este cel lichid care se va dilua in apa.

Inmultire

Vara, se rupe o bucata de tija, deasupra unui nod (acolo unde creste frunza), care sa aiba si un tubercul si se pune intr-un vas cu apa, 1-2 saptamani pana prinde radacini, dupa care se planteaza intr-un ghiveci. Daca vasul este de lut, planta de apartament – Ceropegia Wodii (Lantul inimilor) va creste si mai frumos. De altfel, este recomandat ca, la inceputul verii, sa ciupim varfurile tijelor, ceea ce va determina aparitia altor lastari, planta crescand astfel mult mai bogat. Se recomanda ca, la doi-trei ani, Ceropegia Wodii sa fie replantata.

Daunatori

Planta de apartament – Ceropegia Wodii (Lantul inimilor) este destul de rezistenta in privinta atacurilor daunatorilor, dar se poate proteja cu un tratament preventiv, cu un insecticid si cu un fungicid (dintre cele care se gasesc in comert), impotriva afidelor si a paienjenilor rosii de plante. Exista, de asemenea, batoane cu rol dublu, de insecticid si de ingrasamant, care se pun in pamantul din ghiveci.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.