Nucșoara este o sursă valoroasă de nutrienți, incluzând proteine, grăsimi, fibre, carbohidrați și vitamine precum tiamină, acid folic, riboflavină, niacină, vitamine B6, A și C. De asemenea, pudra de nucșoară furnizează:
- Minerale esențiale printre care fier, calciu, sodiu, zinc, magneziu, fosfor, potasiu
- Diferite tipuri de acizi grași saturați, mononesaturați și polinesaturați.
Această mirodenie are efecte pozitive asupra sistemului digestiv, stimulând procesul de digestie și contribuind la prevenirea ulcerului gastric. Nucșoara sprijină producția de suc gastric și are proprietăți carminative, ajutând la reducerea disconfortului abdominal și a balonării.
Nucșoara are fitonutrienți care promovează creșterea nivelului de serotonină, combate stresul, despresia, anxietatea și promovează relaxarea. Prin aportul de magneziu, nucșoara reglează în mod rapid starea de spirit.
Mai multe studii realizate de cercetători arată că nucșoara are un efect asemănător antidepresivelor, fiind considerat un preparat natural extrem de sigur. Nucșoara ajută la neutralizarea radicalilor liberi, substanțe care pot deteriora ADN-ul și pot accelera îmbătrânirea celulelor. Studiile indică faptul că acest condiment reprezintă o sursă valoroasă de antioxidanți, cu potențiale efecte benefice asupra sănătății generale a organismului.
De asemenea, cercetările sugerează că nucșoara ar putea acționa într-un mod asemănător inhibitorilor de monoaminooxidază, utilizați ca antidepresive. Efectul său este mai blând, dar și riscul de toxicitate este mult mai scăzut. Totuși, este recomandată prudență la consum, pentru a evita eventualele reacții adverse.
Beneficiile consumului de nucșoară
Spre deosebire de alte condimente, nucșoara nu a devenit un remediu natural foarte popular. Deși vechile surse o menționează ocazional ca ajutor pentru respirația neplăcută sau pentru inducerea somnului, aceste recomandări sunt rare.
Nucșoara este bogată în antioxidanți și substanțe antiinflamatoare. Prin aportul de antioxidanți, acest condiment combate efectele nocive ale radicalilor liberi din corp, astfel poate preveni cancerul și bolile de inimă.
În medicina tradițională, nucșoara este folosită pentru diverse afecțiuni. În bucătărie, nucșoara este adăugată în cantități mici, astfel încât aportul său nutritiv este neglijabil. Totuși, asemenea altor condimente, nucșoara poate stimula apetitul și are un efect ușor tonic și relaxant.
De asemenea, nucșoara este sugerată ca supliment alimentar pentru persoanele cu dureri reumatice, pentru recuperarea postoperatorie și pentru susținerea digestiei, fiind utilă în cazuri de constipație, indigestie sau disconfort abdominal. Cercetări recente indică faptul că extractul de nucșoară ar putea avea potențial în prevenirea bolii Alzheimer și în combaterea unor tipuri de celule leucemice. De asemenea, uleiul obținut prin presarea nucilor de nucșoară și amestecarea lor cu unt este apreciat pentru proprietățile sale terapeutice remarcabile.
Nucșoara are și proprietăți antibacteriene, ajută la reducerea inflamației și în lupta cu tulburările digestive. Ea conține miristicină și metil eugenol, care sunt compuși cu efect anestezic, analgezic local și de prevenire a dezvoltării bacteriilor (ce produc placă bacteriană și carii). Miristicina și macelignanul din nucșoară previne declinul cognitiv asociat cu boala Alzheimer și cu demența și astfel promovează sănătatea creierului.
Nucșoara: condimentul care stimulează serotonina, combate stresul și depresia
Cel mai bine este să utilizezi nuci de nucșoară, pe care să le dai pe răzătoare, pentru a obține o pudră prospătă și aromată. Aceasta se depozitează într-un borcan din sticlă, etanș. În acest fel, nucșoara nu-și va pierde proprietățile aromatice.
Dacă gătești o mâncare cu adaos de nucșoară, aceasta va avea efect benefic asupra creierului, va îmbunătăți memoria și circulația sângelui. De asemenea, dacă utilizăm nucșoară în alimentație, atunci vom uita de insomnie și starea noastră de spirit va fi mai bună, fără crize de anxietate, de nervozitate.
Acest condiment este bun pentru rețete culinare cu pește, carne, midii, crustacee, cârnați, pateuri din ficat și pentru produse de patiserie și cofetărie. Ea se poate folosi la orice băutură, are efect de creștere a digestiei și de îmbunătățire a poftei de mâncare și a stării de spirit. Acest condiment este bun pentru budinci, sosuri, mâncăruri din vinete, spanac, ceapă, fasole, varză și ouă, va oferi oricărui preparat un gust bun și o aromă cu adevărat specială.
Poți adăuga puțină nucșoară și miere într-un pahar cu lapte și astfel vei avea o băutură care îți va oferi o stare de bine, reducând oboseala și stresul. Este suficient să pui doar un vârf de cuțit de pudră de nucșoară la 250 ml lapte și apoi să bei această băutură, iar starea ta se va schimba în bine, vei scăpa de anxietate prin stimularea serotoninei cu acest condiment. Laptele cald cu nucșoară ajută în promovarea somnului și în reglarea stării de spirit.
De asemenea, nucșoara poate fi un condiment bun pentru compoturi, bere și vin fiert.