Timp liberFitness în familie – De ce este important să încurajăm copiii să...

Fitness în familie – De ce este important să încurajăm copiii să facă sport?

Părinții care iubesc sportul spun despre acesta că îi poate ajuta pe copii atât fizic, cât și mental. Ei își învață copiii să facă sport, pentru că asta le oferă mari beneficii. Sportul are un impact mare asupra creșterii copiilor.

În ziua de a zi, copiii petrec mult timp pe gadget-uri și astfel ei pot avea un deficit de mișcare, care duce la o postură rea, o sănătate precară și chiar la scăderea imunității. Educația fizică la grădiniță sau la școală nu este suficientă, ei ar trebui să facă sport și în timpul liber, acasă.

Efectele și beneficiile pe care copiii le pot obține din practicarea sportului

În general mișcarea este foarte importantă în perioada de creștere a copiilor și nu numai. Se spune că spre vârsta de 12 ani este aproape atinsă limita superioară a abilităților motrice. Un nivel bun de motricitate este atins prin fitness, jocul în aer liber, sau prin sport.

Sportul facilitează întărirea forței musculare și a structurii osoase, astfel ajută copilul să-și construiască un corp sănătos și plin de vitalitate.

Principalele beneficii ale fitness-ului:

  • Toți mușchii sunt antrenați, astfel se menține corpul în formă bună
  • Se corectează postura
  • Se consolidează musculatura
  • Se îmbunătățește activitatea inimii
  • Este obținută o mai bună mobilitate a articulațiilor și o coordonare mai eficientă a mișcărilor
  • Se normalizează activitatea sistemului nervos
  • Somnul devine mai bun
  • Se îmbunătățește imunitatea organismului.

Părinții trebuie să-și încurajeze copiii să facă sport

Acest lucru este esențial, deoarece sportul aduce mari beneficii pentru creșterea lor fizică și dezvoltarea abilităților motorii.

Încurajarea copiilor să facă sport are mari beneficii când vine vorba de creșterea lor fizică, în special de abilitățile motorii. În perioada de la 5 la 12 ani se dezvoltă semnificativ nervii motorii ai copilului. În această perioadă creșterea transmisiei nervoase este mare, mai spun cercetătorii. Prin efectuarea unor exerciții variate de fitness și prin sport înainte de vârsta de 12 ani, se poate obține o creștere semnificativă, mai ales la nivelul nervilor motori.

În perioada vârstei de 9-12 ani, copiii învață mai ușor diverse mișcări, precum: alergarea, aruncarea, săritul, rostogolitul și altele. Prin fitness și alte sporturi, copiii își îmbunătățesc capacitatea fizică generală și abilitățile motorii.

Prin sport se obțin și alte avantaje:

  • Sportul în copilărie ajută copilul să-și întărească nu doar nervii motorii, ci și oasele, mușchii, forța fizică
  • În perioada de creștere, sportul are un efect bun asupra creșterii oaselor și a mușchilor, ajută la îmbunătățirea forței musculare și a funcției cardiopulmonare.

Prin sport are loc la copil construirea unui corp puternic prin întărirea sistemului osos și muscular. Îmbunătățirea forței fizice de bază ajută copilul să facă față mai bine la stres și oboseală. Astfel el va putea fi mai plin de energie și mai mult timp activ. În plus, asta îl va ajuta pe copil să se miște mai rapid și să poată să prevină accidentele neașteptate.

Alte avantaje

Sportul ajută la întărirea inimii și a plămânilor, îmbunătățește respirația, iar asta duce la o asimilare mai bună a nutrienților, care vor ajunge în tot organismul, chiar și la creier.

Sportul este extrem de important și pentru psihic. Fitness-ul îl ajută pe copil să fie mai relaxat, mai sociabil, să învețe să interacționeze cu alte persoane în echipă. În copilărie, practicarea sportului aduce avantaje importante, așa că părinții ar trebui să explice asta copilului.

Prin sport, copilul devine mai încrezător, astfel el are senzația că este mai puternic. Prin  creșterea încrederii, el devine mai curajos și are o capacitate mai bună de a acționa și de a face față stresului.

Fitness-ul este util și interesant. De exemplu, săriturile pe trambulină sunt foarte apreciate de copii. Prin aerobic acvatic, un copil învață să se scufunde și să înoate. Părinții pot duce copilul la cursuri de zumba, fitness, aerobic, pilates, etc.

Este recomandat ca orice copil să fie activ fizic, iar pentru asta ar putea să meargă chiar și la o sală de fitness în oraș. Dorința de mișcare apare în general la orice copil, mai ales dacă are multă energie. Ea poate fi și inspirată de părinți, dacă și ei fac multă mișcare și sport. La sala de fitness, el va face inițial exerciții mai simple, exerciții de mobilitate, iar treptat va ajunge la exerciții mai complexe.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.