Sarcină & BebeCe beneficii are țelina pentru sănătatea femeii?

Ce beneficii are țelina pentru sănătatea femeii?

Țelina este foarte bună pentru sănătatea femeilor. Calitățile sale sunt excelente indiferent dacă este vorba despre tulpini, frunze sau rădăcină. Țelina este bogată în nutrienți, are numeroase vitamine (A, B, C, E) și minerale (magneziu, fier, fosfor, potasiu, zinc, sulf, seleniu, potasiu). De asemenea, țelina are și acid folic, fibre, uleiuri esențiale, acid ascorbic, aminoacizi.

Extractul de țelină și sucul de țelină – beneficii pentru femei

Având în vedere compoziția ei bogată de nutrienți, țelina este recomandă în alimentația femeilor deoarece ea oferă numeroase beneficii:

  • Încetinește procesul prematur de îmbătrânire al organismului pentru că are aminoacizi
  • Are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii prin uleiurile esențiale pe care le conține
  • Îmbunătățește metabolismul, digestia și ajută la scăderea în greutate
  • Menține sănătatea intestinală prin aportul de fibre
  • Reduce nivelul de colesterol din sânge
  • Are efect pozitiv asupra sistemului nervos.

Sucul de țelină scade tensiunea arterială

Conform unui studiu realizat de cercetători, extractul de țelină scade hipertensiunea arterială. Țelina are ftalide care relaxează vasele de sânge, cresc fluxul sanguin și reduc tensiunea arterială. De asemenea, acest aliment are potasiu, magneziu și fibre care ajută în reglarea tensiunii arteriale și menținerea sănătății. Medicii recomandă oamenilor să consume 4 tulpini de țelină zilnic, sau să bea 2 pahare de suc de țelină proaspăt.

Comparativ cu țelina fiartă, sucul de țelină este mai eficient în tratamentul hipertensiunii arteriale.

Un studiu de pe NCBI arată că sucul de țelină are proprietăți foarte bune pentru sănătate, deoarece are constituenți bioactivi precum: flavonoide, terpenoide, ftalide, acizi fenolici, cumarine. Conform cercetătorilor, acest suc are efecte antioxidante, anticancerigene, antireumatice, antiinflamatorii, antihipertensive, neuroprotectoare și antidiabetice. Mirosul de țelină este special și este dat de ftalide, spun cercetătorii.

Oamenii de știință au studiat compușii fenolici din sucul de țelină și au ajuns la concluzia că aceștia sunt variați și în cantitate semnificativă; din gama lor fac parte și catechinele. Studiile științifice arată și faptul că țelina are acid cafeic, acid p-cumaric, acid clorogenic, acid ferulic și alți acizi fenolici. Țelina are și acid galic, quercetină cu acțiune foarte benefică asupra organismului.

Țelina menține sănătatea vaginală

Sucul de țelină este foarte bun pentru femei deoarece are proprietăți antiinflamatorii și le ajută să-și mențină sănătatea vaginală. Medicii spun despre sucul de țelină că poate ajuta în combaterea infecțiilor vaginale, cum este vaginoza bacteriană (o infecție apărută din cauza dezechilibrului florei vaginale saprofite, ce produce simptome destul de neplăcute). Sucul de țelină ameliorează simptomele produse de anumite boli vaginale, pentru că are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii.

În plus, sucul de țelină oferă și alte avantaje, precum:

  • Echilibrează nivelul de pH al vaginului, țelina fiind un aliment alcalin
  • Susține flora vaginală sănătoasă
  • Ajută le reglarea ciclului menstrual prin aportul de fitoestrogeni.

Țelina menține sănătatea intestinală

Țelina este bogată în fibre prebiotice și clorofilă, de aceea menține sănătatea intestinelor.

Sucul de țelină ajută la detoxifierea organismului și la îmbunătățirea aspectului pielii. Acest suc natural este excelent pentru digestie, ajută la reglarea tranzitului intestinal, reducerea inflamației și prevenirea constipației. Medicii recomandă acest suc femeilor care au boli inflamatorii intestinale, el fiind un bun remediu pentru inflamațiile tractului digestiv.

Sucul de țelină menține sănătatea oaselor

Sucul de țelină are vitamine și minerale care sunt importante pentru sănătatea sistemului osos. Prin proprietățile diuretice, acest suc poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism, a umflăturilor și a excesului de apă.

Antioxidanții și compușii din țelină ajută la menținerea sănătății întregului organism, deoarece reduce inflamația din corp și combat riscul de boli cronice, chiar și anumite tipuri de cancer.

Sucul de țelină este un tratament foarte bun pentru numeroase boli cronice și boli autoimune și de aceea se recomandă să fie consumat în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Se bea aproximativ 500 ml suc de țelină zilnic, deoarece ajută în ameliorare simptomelor a numeroase boli, în combaterea oboselii, migrenei, artritei reumatoide, acneei, diabetului, fibromialgiei, refluxului gastrointestinal, bolilor sistemului reproducător, bolilor glandei tiroide, problemelor digestive, sindromului de colon iritabil, retenției de apă din organism.

La acest suc se poate adăuga și spirulină, care este un booster pentru sănătate. De asemenea, se poate completa acest suc și cu vitamina C care crește imunitatea organismului și ajută la eliminarea metalelor grele din corp. Acest suc este alcalin și ajută la normalizarea pH-ului din organism și la îmbunătățirea sănătății.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.