Dragoste și relațiiCum să-ți păstrezi calmul și să-ți gestionezi emoțiile în caz de stres?

Cum să-ți păstrezi calmul și să-ți gestionezi emoțiile în caz de stres?

Uneori controlul stresului este incredibil de dificil, mai ales în situații grele. Să rămâi calm când ești stresat nu este chiar simplu, dar dacă înveți cum să-ți revii, te poți simți un pic mai bine. Păstrarea calmului când ești furios sau tensionat pare pe moment aproape imposibilă, dar totuși există strategii prin care poți reuși.

Sfaturi pentru a-ți păstra calmul în situații de stres

De regulă, îți poți pierde controlul atunci când ești obosit și te confrunți cu un stimul stresant. Dacă ceva te supără foarte mult sau te amenință, ai tendința de a reacționa. Stăpânirea de sine se învață treptat în viață și ea ajută la regăsirea calmului, chiar și în cele mai stresante situații.

Evită gândurile negative!

Gândirea negativă accentuează stresul și anxietatea și poate crește riscul de a lua decizii rele în situații de stres pentru că pierzi timp cu gândurile, grijile și uiți de acțiunile concrete pe care ar trebui să le faci. Cu cât gândirea este mai pozitivă, cu atât acțiunile sunt realizate cu mai mult calm și asta te poate liniști. Potrivit psihologilor, gândurile pozitive alungă stresul, iar asta crește capacitatea de concentrare.

În conluzie, evită gândurile de tipul: Nu voi reuși! Totul merge rău! Dacă voi păți mai rău? Nimic nu va funcționa cum vreau! Nu găsesc nicio rezolvare!

Fii recunoscător pentru ceea ce ai!

Conform unui studiu realizat de oamenii de știință, a-ți face timp să privești înapoi spre ceea ce ai trăit și a fi recunoscător pentru tot este un obicei bun care îți poate îmbunătăți starea de spirit prin reducerea cortizolului cu 23%. Acest obicei este recomandat deoarece îmbunătățește starea de dispoziție, activitatea fizică și energia.

Gândește la sfârșitul zilei la ceea ce ai trăit, la ceea ce s-a întâmplat, eliberează-te de stres, de tensiune, mânie, frici. Pentru a te liniști, înlocuiește gândurile negative cu gânduri pozitive.

Ia o pauză!

În situații de stres este bine să iei o pauză, pentru a te liniști și calma. Pauza ajută foarte mult, pentru că te face să te liniștești psihic. Stresul se poate elimina prin exerciții de respirație profunde. Prin urmare, lasă totul deoparte, deschide fereastra și respiră adânc, concentrându-te pe respirație. Se spune că respirația profundă este benefică, deoarece efectuează un masaj asupra organelor interne și asupra mușchilor abdominali; în plus, ea are efect calmant asupra psihicului și corpului, reduce stresul, tensiunea și anxietatea.

Acceptă ajutorul altor persoane!

Fii mai tolerant cu oamenii din jur și acceptă ajutorul lor. Stăpânirea de sine te poate face să risipești energia inutilă și să fii mai tolerant, să-ți păstrezi calmul în orice situație.

Învață să vorbești cu cei din jur despre dificultățile tale, mai ales dacă ei te-ar putea ajuta cu un sfat sau altceva. Identifică-te cu cineva care a trecut prin provocări asemănătoare și care ți-ar putea da soluții bune, care să te ajute să treci peste acele situații. Există și bloguri sau grupuri de autoajutorare, în care oamenii înțeleg, empatizează și oferă sfaturi pentru diferite situații trăite de oameni.

Nu aștepta să fii epuizat, zdrobit fizic sau emoțional de prea multe treburi sau responsabilități. Fii proactiv în beneficiul tău și acceptă ajutorul altora (rude, prieteni). Acordă-ți timp ție, să-ți revii puțin, să-ți reîncarci bateriile, să fii mai liniștit și plin de energie.

Furia este o emoție deosebit de critică și trebuie evitată. Iartă-te pentru ieșirile necontrolate din momentele de stres în care ai devenit furios și frustrat. Concentrează-te mai mult pe momentele în care ai fost răbdător, îngăduitor și plin de compasiune.

Alte metode de a scăpa de stres

Pentru a elimina stresul ai și alte metode:

  • Învață să ții emoțiile sub control, emoțiile și sentimentele
  • Când cineva țipă la tine sau este prea agresiv încearcă să eviți, să te detașezi, să nu te superi rapid
  • Evaluează corect gravitatea situației, gândind cum să o rezolvi
  • Nu pierde timpul cu lucruri pe care nu le poți schimba sau controla; evită situațiile de acest gen și concentrează-te doar pe ce poți controla în viața ta
  • Ascultă melodii liniștitoare, care calmează și oferă o stare de bine
  • Concentrează-te pe vocea ta atunci când ești nervos și evită să țipi, să ai un comportament agresiv; în acest fel îți vei reduce furia și te vei calma înainte de a supăra sau a răni pe cineva
  • Schimbă-ți poziția corpului în momente tensionate sau care te enervează, asta te va calma
  • Păstrează-ți calmul și asta îți va aduce o bunăstare personală, îți va elimina anxietatea
  • Renunță pentru ceva timp la reacțiile excesive și reflectă cu atenție asupra situației
  • Găsește modalități sănătoase prin care să-ți eliberezi furia, tensiunea și poate așa vei reuși să te simți mai bine (schimbă ceva la tine, scrie în jurnal, fă exerciții fizice și altele).

Du un stil de viață activ, alege o activitate fizică ce îți place și care te ajută să îți antrenezi autocontrolul. Sportul sau chiar plimbările zilnice te pot ajuta să te simți mai bine și să fii mai calm și mai relaxat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.