Animale de companieAnxietatea la pisici – Cum suportă pisicile stresul de captivitate?

Anxietatea la pisici – Cum suportă pisicile stresul de captivitate?

Anxietatea și stresul pot cauza multe probleme de comportament la pisici. Aceste animale sunt fericite în aer liber și au plăcerea de a vâna. Ele sunt animale autonome, foarte intuitive și capabile să se atașeze de oameni. Cei care au pisici ca animale de companie trebuie să se gândească și la faptul că ele pot avea un comportament dificil, din cauza anxietății de separare sau a stresului de captivitate.

Anxietatea la pisici

Pisicile pot fi creaturi foarte anxioase în anumite situații și în acest caz, remediile naturale pot fi de ajutor. De exemplu, infuziile din mușețel și melisa sunt foarte relaxante și ajută în combaterea anxietății la pisici.

Pisica anticipează pericolul și are reacții fizice care arată clar că suferă de stres și anxietate. Ea are reacții corporale și schimbări care pot indica faptul că nu se simte deloc confortabil.

Simptomele anxietății la pisică sunt următoarele:

  • creșterea frecvenței respiratorii și cardiace
  • tremură și salivează, miaună în mod excesiv
  • are tendința de a sări, de a se apăra și de a se ascunde
  • este hipervigilentă și refuză mâncarea
  • evită contactul vizual, are papilele parțial dilatate
  • își mișcă ușor coada și stă încordată
  • stă ghemuită și aplecată, are tendința de a fi în orice moment agresivă.

Oamenii care țipă sau își pedepsesc pisica greșesc foarte mult, pentru că aceasta va avea un comportament dificil legat de anxietate, frică, stres, fobie. Cauzele anxietății la pisică sunt foarte multe și pot include: diferite boli, durere fizică, modificări legate de îmbătrânirea sistemului nervos, fobii, agresiuni, traume, etc. Frica la pisică este o experiență traumatizantă la acest animal mai ales dacă a suferit de traume mari în viața sa.

Cea mai comună afecțiune este anxietatea de separare, despre care medicii veterinari spun că este chiar o suferință la aceste animale. Anxietatea de separare apare mai ales la pisicile care au fost abandonate, adoptate de mai multe ori, sau care sunt mutate frecvent dintr-o casă în alta. Pentru a scăpa de anxietate, pisica poate avea nevoie de un tratament de la medicul veterinar (pe bază de suplimente), dar mai mult decât asta, ea are nevoie de atenție și dragoste din partea stăpânului.

Stresul de captivitate la pisici

Medicii veterinari spun că la pisici apare ceva dăunător pentru sănătatea lor – stresul de captivitate. Acesta, dacă are efecte biochimice prelungite asupra acestui animal îi poate cauza probleme de sănătate, stări patologice, începând de la pierderea poftei de mâncare, problemele de fertilitate și până la insuficiența cardiacă.

Stresul la pisici poate fi recunoscut ușor după anumite simptome clare. Pisica va avea un comportament dificil din cauza stresului și poate mușca sau zgâria în mod inconștient anumite persoane din cauza asta.

În momentele de stres intens apare un nivel de cortizol ridicat și asta are consecințe nedorite. De exemplu, în cazul unei pisici la care răspunsul inflamator al organismului este redus, crește riscul de a suferi de infecții. Acest animal este mai vulnerabil la infecții din cauza stresului.

Alte aspecte

Izolarea într-un spațiu mic în casă are ca rezultat o reducere a gamei de stimuli la pisici. Animalul are nevoie să-și manifeste instinctul de vânătoare și să aibă opțiuni de evadare din locuință pentru a explora mediul înconjurător. Nu poți ține mereu o pisică în apartament, zi de zi, ani la rând și să te gândești că asta este bine.

Spațiul limitat și mic poate crea un stres la aceste animale și în timp problema se agravează. Dacă este ținută de exemplu într-un apartament foarte mic, sau o garsonieră, cu siguranță pisica se poate plictisi. Ea va sta mereu la geam pentru a vedea ce se întâmplă afară și va urmări ușa când se deschide pentru a ieși la prima ocazie, pentru a-și satisface dorința de libertate. Mulți proprietari spun că țin pisica doar în casă pentru a o proteja de accidente, boli și factori externi, sau se tem că ea va pleca afară și nu se va mai întoarce.

Astfel de lucruri creează la acest animal stres de izolare care aduce treptat și multe probleme de sănătate.

Consecințele stresului la pisici

Stresul poate afecta sănătatea acestui animal, deoarece are o serie de consecințe fiziologice:

  • crește ritmul cardiac, apar stări de nervi și agresivitate
  • este modificat fluxul sanguin, apar hormoni de stres
  • pisica mănâncă excesiv sau refuză mâncarea, are tendința de a mârâi sau de a mieuna în mod constant
  • pisica poate fi agitată, agresivă, sau are un comportament apatic, doarme foarte mult
  • are papilele dilatate, mișcă nervos din coadă, are spatele arcuit, sau se ascunde mereu și nu suportă să fie atinsă pe blană
  • pisica își îngrijește excesiv blana și poate fi adesea agitată și nemulțumită.

Stresul poate apărea la animalul de companie și pe fondul stimulilor externi. La el, pot apărea tulburări emoționale la orice schimbare ce declanșează stres, cum ar fi: zgomote, apariția unui copil în familie, apariția unui nou animal de companie în casă, mutarea în altă locuință și altele.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.