Părinți și copiiCum se comportă un copil narcisist și un adult cu tulburare de...

Cum se comportă un copil narcisist și un adult cu tulburare de personalitate narcisică?

Multe familii au copii care provoacă în mod continuu probleme în viețile altora și care sunt considerați narcisiști. Ei par la prima vedere normali, dar în interiorul lor sunt plini de furie, de durere și anxietate. Ei pot fi recunoscuți prin faptul că au nevoie mereu de alți oameni care să le aducă laude, sunt preocupați de succes, sunt ranchiunoși dar și geloși pe alți oameni și sunt lipsiți de empatie pentru cei din jur.

Navigare rapidă în articol:

  1. Semne că ai un copil narcisist
  2. Tulburarea de personalitate narcisică

1. Semne că ai un copil narcisist

Despre copiii narcisiști se spune că nu le pasă de ce simt alți oameni, nu au empatie, pentru că nu au învățat să se iubească pe ei însăși. Ei nu înțeleg nuanța emoțională, sunt preocupați de propriile nevoi pe care le percep ca fiind cele mai importante, iar pe alți oameni îi consideră inferiori.

Un copil narcisist se caracterizează prin următoarele aspecte:

  • Are tendința de a spune minciuni, de a manipula și de a da vina pe alții pentru ce i se întâmplă sau pentru greșelile lui
  • Are obiceiul de a se face de rușine, de a trăda și de a ține ranchiună
  • Este neglijent, răzbunător, iscoditor, impulsiv, mânios
  • Are tendința de a teroriza și de a arunca vorbe fără rost
  • Se comportă deseori urât în sensul că vrea să-i învinovățească pe alții de comportamentul lui și să distrugă stima de sine al altor persoane din jur.

Narcisicul manipulează pe cei apropiați și crede că i se cuvine orice și oricând. Este foarte sensibil la critici, se preface și interacționează cu lumea exterioară prin intermediul unei măști, care uneori mai cade.

Părinții își doresc ca să aibă un copil cu o bună stimă de sine, care să nu devină narcisist. Un copil care suferă de narcisism poate avea probleme în viața de zi cu zi, dar și mai târziu, ca adult. El va relaționa cu dificultate cu alți oameni, nu va simți empatie și compasiune, va fi predispus la anxietate și depresie.

Cum se previne această tulburare de personalitate la copil?

Părinții pot preveni narcisismul la copil astfel:

  • Trebuie să evite să fie prea severi și obsedați de control
  • Este bine să renunțe la obiceiul de a-și supraevalua copilul
  • Nu trebuie să exagereze cu vorbele frumoase și complimentele
  • Trebuie să-i ofere mai multă afecțiune și atenție
  • Este necesar să-l învețe ce este eșecul, să-i ofere laude pe măsura efortului depus de el
  • Trebuie să-l educe bine, să-l învețe să aibă empatie și să evite să rănească alte persoane
  • Este important să-l învețe să aibă încredere în el și o stimă de sine adecvată.

2. Tulburarea de personalitate narcisică

Foarte mulți adulți suferă de narcisism. Există chiar familii formate din astfel de oameni, în care traiul este destul de dificil. Singurele sentimente care contează pentru ei sunt doar ale lor. Despre ei se spune că nu au empatie, dar au pretenții să primească iubire și atenție.

Toată lumea este considerată o marfă pentru narcisiști, deci oamenii contează pentru ei doar dacă le aduc beneficii. Ei nu se atașează de nimeni și rup relațiile cu alte persoane cu ușurință.

Familiile narcisiste au de obicei secrete, pe care le păstrează cu orice preț. Părinții care au această tulburare își învață copilul să fie la fel ca ei, să manipuleze și să folosească strategii prin care să obțină ce își dorește. În acest mod, copilul este educat greșit, el își dezvoltă comportamente negative prin care crede că-și poate croi un drum bun în viață. El poate manipula, poate folosi agresivitatea și intimidarea pentru a avea ceea ce-și dorește.

În ciuda faptului că acest copil observă comportamentul dificil al părinților, el nu face nimic, decât să-l aibă și el. Deci ceea ce fac părinții, va face la un moment dat și copilul. Părinții sunt un exemplu pentru copil și el va deveni ca ei.

În timp, asta va produce suferință, pentru că un copil narcisist se va simți lipsit de dragoste, plin de frustrări și vinovăție. El va avea stări de furie, de mânie, nu se va dezvolta normal ca alți copii din puncte de vedere psihic și emoțional.

Prin urmare, copilul va fi afectat foarte mult de comportamentul părinților și chiar am putea spune că este abuzat emoțional de aceștia. De regulă, astfel de părinți sunt reci, nu empatizează cu el și impun pedepse când el nu face ce trebuie sau nu-i ascultă. Asta îi face viața nefericită, îi afectează bunăstarea și capacitatea lui de a avea încredere în sine și de a lua propriile decizii.

Ce spun medicii?

Despre această tulburare, medicii spun că ea se rezumă la anumite comportamente clare și astfel se disting mai multe tipuri de oameni narcisiști și anume:

  • Narcisic toxic
  • Narcisic introvertit sau camuflat
  • Narcisic psihopat
  • Narcisic seducător
  • Narcisic agresor
  • Narcisic exhibiționist.

Există și 2 subtipuri: narcisic cerebral și narcisic somatic.

Abuzul narcisic este un fenomen foarte puțin cunoscut, dar cu adevărat devastator. Este un abuz psihologic și emoțional.

Cercetătorii sugerează că oamenii cu tulburare de personalitate narcisică au un risc mai mare de a suferi de depresie și de stimă de sine scăzută. Ei au sentimente reprimate, sunt nesiguri și au obiceiul de a-i abuza pe cei apropiați.

Un om care suferă de această tulburare se recunoaște astfel:

  • Are un sentiment de superioritate, se consideră special, nu are empatie
  • Are sentimente de grandiozitate
  • Este încrezut, arogant, invidios, trufaș
  • Are o admirație excesivă pentru el
  • Este preocupat de modul cum să atingă succesul, să aibă o iubire ideală, putere și strălucire.

Vezi aici un video despre tulburarea de personalitate narcisică, despre modul de comportament al narcisistului în cuplu:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.